Skyddad:

Detta innehåll är lösenordsskyddat. För att se det, ange ditt lösenord nedan:

AI tema på Guldörat-dagen

Olle Zahcrisson, AI-chef på Sveriges Radio. Foto: Johan Lindström.

Förmiddagen på Guldörats första spår ägnades åt artificiell intelligens och hur den kan användas i produktion av radio och poddar.

Olle Zachrison, som förra året utsågs till Sveriges Radios första AI-chef, gjorde en omfattande genomgång av hur AI används av Sveriges Radio. Han gjorde även några internationella utblickar. På scen fanns också Inanna Lallerstedt från Svenska Dagbladet och Eva Johannesson, som gjort tidningens AI-röst, liksom Raoul Wedel från Wedel Software, som har tagit fram lösningar för att producera reklam och innehåll med hjälp av AI. Slutligen berättade Tracy Gilliam, strategichef på amerikanska Futuri, i en egen programpunkt om bolagets Radio GPT som presenterades tidigare i år.

”Det händer mycket kring AI. Sedan Chat GPT lanserades i september och hundra miljoner snabbt började använda tekniken, har hypen kanske börjat lägga sig lite. Men nu blir det mer intressant att se på de faktiska användningsområdena, både gentemot publiken och i de redaktionella systemen” sade Olle Zachrisson.

”Sveriges Radio har en vision om ”Fler röster och starkare berättelser för en större förståelse”. När vi ska välja användningsområden för AI försöker vi gå tillbaka till den visionen. Vi tittar efter vad som kan hjälp oss att uppfylla vår digitala strategi och vårt mål att växa lyssningen på våra egna plattformar” fortsatte Olle Zachrisson.

Sveriges Radio har använt AI och automation för att bli mer konkurrenskraftiga när det gäller nyheter. Bolaget producerar i snitt 350 nyhetsljud per vardag från bland annat Ekot, P4-kanalerna, P3 Nyheter, Radiosporten och språkredaktionerna.

”Vi har jobbat hårt de senaste tre, fyra åren på att skapa ett mer sammanhållet system för nyheter så att vi inte bara har linjära nyheter utan även nyheter för vår app. En viktig byggsten var att SR beslutade att koncentrera sig på ljud – oavsett om det är linjärt eller digitalt. Sedan ett år har vi en ny modell för nyhetsproduktion som bygger på klipp som ska vara självständiga ljud och alltså kunna förstås utan textinformation. Normen är att som komplement har tre summerande textpunkter, men själva innehållet finns i ljudet” säger Olle Zachrison.

Sveriges Radio presenterar även ljudklippen i spellistor med olika inriktning. I appen finns en toppmodul med nyheter från Ekot och därefter publiceras nyheter från lokala kanaler, kultur, sporten och vetenskap. Målet är att det ska vara enkelt att hoppa mellan klipp och spellistor. I genomsnitt lyssnar användarna på åtta till tio klipp. Så sent som igår infördes en ny modell för ”puffpaket”.

Spellistorna kureras inte manuellt utan bygger på en nyhetsvärdering som görs av alla redaktörer innan de publiceras digitalt. Varje nyhetsinslag bedöms i tre ”dimensioner”. Den första gäller nyhetens tyngd som bedöms som extraordinär, större, standard eller lättare. Därefter avgörs om nyheten kommer ha kort eller lång livslängd. Den tredje dimensionen handlar om ”SR-värden”.

”Det handlar om att vara på plats, höra berörda röster, tillföra en egen anlys, få in nya pespektiv som exempelvis röster från ett community som är underrapporterat, ge ett oväntat perspektiv eller berätta om en kul grej. Den sista delen är att få till ett starkt ljudberättande” sade Olle Zachrisson.

”Här finns det spännande möjligheter framöver. Vi kan göra mer personligt anpassade tjänster och det kan kopplas till att ned rösten söka efter innehåll om en geografisk plats exempelvis. Det här kan vi bygga på den infrastruktur vi redan har byggt” sade Olle Zachrisson.

Olle Zachrisson berättade även om hur SR praktiskt använder AI i sitt arbete. Det gäller transkribering, som används för att göra ljudinslag till text så att SR:s journalister och researchers kan använda det som sökbart material. SR kommer i framtiden att starta en tjänst med textremsa. Målgruppen är de 1,5 miljoner svenskar som har hörselndesättning.

Sveriges Radio har även gjort försök med klonade röster. Den första kommer från Eva Toivonen, som i projektet fick läsa in Hemsöborna.

”Det låter inte jättebra men nu kommer ny teknik. Vi har det ändå i produktion på några ställen” sade Olle Zachrison.

Ett annat område där AI används av Sveriges Radio är i nyhetssamarbetet med andra EBU-bolag.

”EBU-bolagen har tillsammans 45 000 journalister och en totalt nyhetsbudget på 7 miljarder euro om året. Vi kan använda AI för att förbättra det samarbetet. Under Ekots artiklar på sajten finns en rekommendationsbox som kallas European Perspective. Det är översatta nyheter från andra europeiska bolag. Vi har byggt ett gemensamt verktyg för automatisk översättning och 3 000 artiklar översätts varje dag till engelska. Vi jobbar nu på att skapa bättre röster och bättre övergångar med flera olika röster” sade Olle Zachrisson.

De utländska exempel som Olle Zachrisson tog upp var från tyska RBB, som automatiskt producerar väder och trafik till sin app, spanska Cadena SER som har skapat ”fotbollsrösten” Victoria och norska Aftenposten som har tränat upp en röst – Anne – som kan läsa upp nästan alla artiklar.

I programpunkten medverkade även Inanna Lallerstedt, som är produktchef på Svenska Dagbladet som liksom Aftenposten ingår i Schibsted-koncernen.

”Det finns en massa spännande potential i att användare kan välja det format som passar dem. Det kan vara text eller ljud. På Svenska Dagbladet pratar vi då om att göra om text till ljud, medan Sveriges Radio arbetar tvärtom” sade Inanna Lallerstedt.

”Vi har först försökt först se efter om det är intressant att ha ljudmaterial på SVD utöver de poddar vi har. En utamning är att våra användare tänker på SVD som text – de har en förväntan på att läsa och inte att lyssna. Vi vet också att det finns en yngre generation som har en större vana vid att ta till sig innehåll via ljud. Andra är stressade över sin skärmtid. Det här är två problem som kan lösas på en gång: att lösa tillgängligheten och att göra det möjligt att lyssna när man inte kan läsa” fortsate Inanna Lallerstedt.

Schibsted har centrala team som jobbar med olika tekniska lösningar som kan användas i flera delar av koncernen. Dessutom har bolagen i Schibsted egna medarbetar som arbetar med de här frågorna. Svenska Dagbladet har även valt att använda ett externt bolag – Beyond Words – när de har skapat en AI-röst för tidningen. Rösten som har använts som grund tillhör Eva Johannesson, som är journalist på Svenska Dagbladet.

”Det var slitsamt och tog många timmar i studion. Vi använde en röstcoach och hade en ljudtekniker på plats. Praktiskt har det gått till så att jag har fått läsa upp meningar från vår sajt, både korta och långa texter” sade Eva Johannesson.

Raoul Wedel från nederländska Wedel Software har tagit fram en plattform för att producera radionyheter och annonser med hjälp av AI. Plattformen gör det möjligt att skapa en färdig reklamspot på mindre än en minut. Och nu lanserar bolaget en ny lösning för produktion av nyheter, väder och trafik med hjälp av AI.

”Vi startade projektet för några år sedan som ett sätt att göra annonsering mer dynamisk och bättre riktad. Det var när syntetiska röster fortfarande var något nytt. Nu är det en komplett plattform för att producera sändningsbart innehåll och annonser” sade Raoul Wedel, som spelade upp ett exempel på hur AI-genererade nyheter och väder skulle kunna låta på Rix FM.

”Vi kan importera färdiga nyheter, väderrapporter och trafik in i en automatisk bulletin. Jag behöver bara skriva in stationens namn och platsen för vädret och trafiken. Sedan kan vi lägga till syntetiska röster och anpassa dem utefter hur nyheten är – den kan låta glad när vi har en glad nyhet och annorlunda om det är en negativ nyhet” sade Raoul Wedel.

Tracy Gilliam från Futuri. Foto: Chris Lanaway.

Amerikanska Futuri lanserade tidigare i år Radio GPT, som kan användas för att skapa inslag eller till och med hela radiokanaler med AI.

”Vi skapade Radio GPT för att framtidssäkra radion och skapa inkomster för radiobolag. Vi är passionerade radiomedarbetare. AI är inte något vi började använda när Chat GPT lanserades i november förra året. På Venturi har vi alltid använt AI och många av våra produkter bygger på det” sade Tracy Gilliam, som är strategichef på Futuri.

Tracy Gilliam konstaterade att en tredjedel av ljudkonsumtionen nu är poddar och att även lyssnandet på radio har förändrats.

”Dayparts har inte samma betydelse längre. Vi konsumerar medier hela dagen men radion är inte längre det första mediet många använder på morgonen. När vi vaknar kollar vi våra sociala medier och sedan lyssnar vi på vår favoritstation på en smart högtalare. I bilen finns inte längre förvalsknappar för radion, på kontoret sitter vi och läser nyheter och tittar på Youtubde och på kvällen använder vi Netflix” sade Tracy Gilliam,

”Konsumtionen av medier har aldrig varit större. Hur ska vi som radiobolag lyckas skapa tillräckligt mycket innehåll för den här omättliga aptiten på innehåll?” fortsatte Tracy Gilliam.

Lösningen är enligt Tray Gilliam AI, som redan använts av världens största innehållsskapare.

”Vi måste också lära oss att använda AI, som nu är en del av alla banscher i världen. AI finns i saker som smarta högtalare, i rekommmendationerna vi får från Netflix och när mobilen känner igen oss efter vår röst eller vårt ansikte” sade Tracy Gilliam.

Idén om att skapa AI-genererad radio skapar inte helt oväntat motständ från vissa i branschen.

”Det första vi fick höra när vi lanserade Radio GPT var att ”det här gör att jag blir av med mitt jobb”. Det vill vi inte, snarare skapade vi Radio GPT för att förbättra radion – inte ersätta den. Jag tror att vi kommer att klara oss bra som bransch, men att vi måste lära oss att tänka annorlunda. Det här kommer ses som radions guldålder. Radiomedarbetare kommer inte att ersättas av AI, men däremot kommer de som använder AI att ersätta de som inte gör det. Och det här kommer att hända snabbare än ni tror” sade Tracy Gilliam.

Med AI kan man tredubbla mängden innehåll med samma budget, enligt Tracy Gilliam. Dessutom finns det möjligheter att skapa lokalt anpassat material och reklam eller för små stationer att ha råd med att sända presenterat material på kvällar och nätter.

På Radiodays Europe spelade Futuri upp ett ljudklipp med en radioshow som skapats med AI men som inte kunde särskiljas från ett vanligt program. Till Guldörat hade Tracy Gilliam tagit med sig ett nytt ljudklipp som visar hur snabbt utvecklingen har gått det senaste halvåret.

Radioproduktion med AI handlar inte bara om att skapa en AI-röst. Det handlar också om att skapa själva innehållet. Futuri har tagit fram lösningen Topic Pulse som skannar av 200 000 nyhetskällor och ser efter hur publiken i en viss ort reagerar på nyheterna. Dessa kan sedan användas för att föreslå ämnen att prata om i radion eller podden.

Fem snabba med huvudmoderatorn för det kommersiella spåret

Stefan Widar, Fluid.

Nu närmar sig Guldörat med stormsteg och vi har tagit tempen på Stefan Widar som är huvudmoderator för Spår 3 (det kommersiella spåret) och som dagligdags arbetar som försäljningschef på reklambyrån Fluid.

1. Det här är andra året i rad som du får förtroendet att leda det kommersiella spåret på Guldörat. Hur känns det?
– Jättebra! Ljud är en av de mest geniala formerna av marknadsföring eftersom det är så starkt förknippat med känslor, vilket ju ofta är starten på en köpresa. En hel dag av ljud med kommersiell inriktning vill ingen smart marknadsförare missa.

2. Vad är ditt bästa minne från förra årets kommersiella spår?
– Dialogen mellan försäljningsdirektörerna från de olika mediehusen, helt klart. Alltid spännande när diskussioner hettar till. Vi får väl se om vi i år kan mejsla fram lite klarhet kring gemensamma mätmetod för poddar, eller i alla fall rör upp lite känslor kring frågan igen.

3. Vad är viktigast att tänka på som huvudmoderator till ett helt spår?
– Nyckeln är låta alla talare driva sin agenda och att förmedla till rummet att vi är ett kompisgäng, så att publiken vill stanna kvar, snarare än att få mig själv att framstå som den skäggig rektorn Gunnel som älskar att hålla hov och höra sin egen röst.

4. Vad ser du mest fram emot under Guldörat 2023? 


– Att få en inblick i hur våra ljudmedier står sig just nu. Självklart även kvällens prisutdelning. Jag älskar tempot!

5. Till sist, vilket är ditt favoritljud just nu? 

– Ljudet av pickupen som går på min Technics 1200 med Winnerbäcks nya album på vinyltallriken.

Stort tack Stefan! Vi ser fram emot att träffa dig och se dig in action 18 oktober på Vasateatern, där vi tillsammans med alla medverkande och besökare skapar en inspirerande och underhållande ljuddag från morgon till kväll!

Röstningsrekord till Guldörats publikpriser

Förra årets utsågs Cecilia Düringer till Årets programledare podd. Foto: Björn Dalin.

Fler lyssnare än någonsin har i år röstat på sina favoriter bland poddar och programledare.

I år har rekordmånga röstat till de tre Guldörat-priser som utses av publiken. Över 72 000 röstande har varit med och påverkat vilka som ska få Guldörat i kategorierna Årets podd, Årets programledare podd och Årets programledare radio.

Förra året var det 63 000 personer som deltog i omröstningen. De utsåg P3 Dokumentär till Årets podd medan Cecilia Düringer från P3 Historia blev Årets programledare podd och David Druid från Morgonpasset i P3 Årets programledare radio.

Vilka som är nominerade i årets upplaga av Guldörat ser du här. Årets pristagare avslöjas på Guldörat-galan på Vasateatern i Stockholm 18 oktober. Mer information om programmet för dagen finns här och du kan köpa biljett här.

Maximera ljudets kraft på Guldörat

Peter Nilsson, Media Director på AdOn, Kristoffer Triumf, Teresa Blomgren och Anki Berglund, Bauer Media.

Värde, effekt och långsiktighet i sin ljudmarknadsföring är i fokus på Guldörats kommersiella spår – och idag avslöjas även de nominerade till Årets ljudkampanj!

Programmet till Guldörats kommersiella heldagspår är äntligen officiellt! Den tredje av scenerna i årets upplaga av Guldörat fokuserar helt på affärslösningar och den kommersiella potentialen i radio- och poddlandskapet.

Nyckelorden för 2023 är:

  • Värde
  • Effekt
  • Långsiktighet

Gör dig och ditt team redo för en fartfylld och fullmatad dag. Detta är perfekt för dig som vill veta allt om eller är nyfiken på ljudannonsering inom radio och podd. Du kommer känna dig uppdaterad, inspirerad och underhållen.

Bland annat kommer de kommersiella ljudhusen presentera innovativa och kreativa kampanjer från året som gått, ledande säljdirektörer samlas för att diskutera hur du kan maximera din marknadsföring i ljudmediet samt profilerade poddkreatörer och annonsörer som kommer talar om värdet av långsiktighet i samarbeten. Vi har även ett par spännande undersökningar att presentera.

 

Peter Nilsson, Media Director på AdOn.

– Det här blir roligt! Som moderator för säljdirektörspanelen ser jag fram emot hur våra största aktörer tycker att mediebyråer och kunder bäst ska använda dem för att bygga kunders varumärken och öka försäljningen. Jag ser också fram emot att de som lyssnar på panelen får en möjlighet att effektivt skaffa sig en uppdaterad kompetens som bidrar till en konkurrensfördel gentemot de som inte kommer att vara på plats denna dag. Samtidigt blir det spännande att se vem som tar chansen att på ett påläst och inspirerande sätt vinna åhörarnas förtroende i detta rådande konjunkturläge, säger Peter Nilsson, Media Director på AdOn, som är moderator för Försäljningsdirektörspanelen.

 

Kristoffer Triumf.

Kristoffer Triumf, som modererar panelen ”Värdet och effekten av poddsamarbeten”, brinner för frågan om långsiktighet och integritet i poddsamarbeten. Triumf har varit med på resan från podcastannonseringens pionjäranda till den mångmiljonbransch det är idag.

– Det känns som det längre podcastsamarbetet har fått stryka på foten för kortare samarbeten, vilket är synd. Vad kan branschen göra för att ändra på det? Och hur bibehåller man som innehållsskapare sin integritet gentemot sina finansiärer? Det är några av frågorna som jag kommer lyfta i debatten under Guldörat. Och visst, innehållet i sig är förstås viktigast för utan det har vi inga lyssnare – men jag har längtat efter att få diskutera den kommersiella delen av poddbranschen också. Så det känns fint att Guldörat blir en arena för att diskutera hur vi innehållsskapare kan fortsätta att se till att marknaden överlever och utvecklas, säger Kristoffer.

 

Teresa Blomgren.

Hur kan ljudets andel i mediemixen öka? Tillbaka på Guldörat är Teresa Blomgren. Hon har jobbat inom kommersiell radio i 27 år. Senast som ansvarig för Creative Solutions på Viaplay Group Radio. Blomgren modererar en session som sätter spotlighten på hur man som annonsör kan nå ut med sitt budskap i en värld av förändring:

– Att vara en del av det kommersiella spåret under Guldörat är en ära. I en vikande konjunktur är det viktigt att fortsatt påminna om ljudets närvaro i mediemixen och att kostnadseffektiva insatser som ger räckvidd är viktigare än någonsin då utvecklingen går framåt med ljudets hastighet, säger Teresa.

 

Anki Berglund, Bauer Media.

Radioakademin är en gränsöverskridande akademi med en styrelse bestående av representanter från kommersiella radioföretag, public service-företagen, produktionsbolag, poddbolag och andra branschföretag och som går över 20 år tillbaka i tiden.

Anki Berglund, Concept Developer & Project Manager på Bauer Media, var en av initiativtagarna till det kommersiella heldagsspåret (spår 3) på Guldörat. Spåret lanserades i fjol inför fullsatt publik på Vasateatern – så nu gör vi det igen! Förra året lanserade Guldörat även kategorin ”Årets ljudkampanj” som endast köpande kunder av ljudmediet kan vinna.

– Guldörat är en viktig branschdag för alla som verkar i ljudmediet oavsett om vi pratar radio eller podd. Fast som kommersiell aktör kände jag att något saknades då vi inte bjöd in den köpande marknaden som ett flertal av oss ljudhus är helt beroende av. Det fick gehör och förståelse från Radioakademin och förra året lanserades förutom ett kommersiellt heldagsspår även priskategorin Årets ljudkampanj vilket fick otroligt fin respons. Jag hoppas kunder upplever att programmet vi presenterar känns som en väl investerad tid då det här är det enda tillfället under året till en heldag att bli inspirerad, uppdaterad, underhållen om allt inom kommersiellt ljud och dess möjligheter, säger Anki.

Se hela programmet för det kommersiella spåret här och vilka som är nominerade till Årets ljudkampanj här. Köp biljett här.

Guldörat på Bokmässan: Det nya ljudlandskapet

Jenny Nordlander. Foto: John Jamal-Gille/Filt.

Vad händer när böcker blir en del av samma marknad som poddar, radio och andra ljudformat? Hur påverkas berättandet när det går från att vara skrivet till att bli ljud? Och hur navigerar publiken i det snabbt växande landskapet?

Föreningen Radioakademin vill i samarbete med Bokmässan bjuda in dig till en unik mötesplats för bok-, radio- och poddbranscherna under årets mässa! Fredag 29 september kl 13.00-15.30 i sal J2, får du samtal, insikter och inspiration kring framtidens ljudformat och lyssnarnas snabbt förändrade vanor. Här får du:

Det nya ljudlandskapets dokumentära berättelser. När författare och ljudproducenter möts för att skapa berättelser för lyssning utmanas och förnyas formaten – inte minst när det gäller dokumentära format. Hör bland andra Erik Galli, Diamant Salihu och Tove Leffler berätta om sina projekt och metoder.

Så väljer svenskarna att lyssna – och deras vanor förändras. Vilka plattformar väljer de svenska lyssnarna, och när väljer de ljudböcker, poddar och andra format? I Sverige Radios jätteundersökning Lyssningsloggen analyseras de svenska lyssnarnas ljudvardag på djupet. Studien presenteras av Ulf Dalquist, analyschef på Sveriges Radio.

Ljudet, Födelsedagen och den kreativa processen – så arbetar Sarenbrant och Bergfeldt. Hör den nykomponerade stjärnduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt berätta om arbetet med första boken i en ny spänningsserie – och hur den kommer att låta.

Ljudlandskap i förändring – detta blir viktigast för aktörerna. Publikens vanor förändras i snabb takt och ljudmarknaden stöps om. Vilka kan konsekvenserna bli för bokbranschen? Vilka möjligheter och faror finns när nya lyssnargrupper ska nås? Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts och medieanalytiker i Mediepodden och bloggen Vassa Eggen, spanar framåt.

Berättelsens roll på framtidens ljudmarknad – paneldiskussion. Ljudböcker och strömningstjänster har förändrat de traditionella bok- och ljudbranscherna – men vilka nya format ser vi runt hörnet? Hur kommer arbetet förändras för författare och kreatörer? Vilka lärdomar kan dras från andra branscher som transformeras i grunden av digitaliseringen? Hör en panel bestående av Mattias Fyrenius, vd Bonnierförlagen, Tove Leffler, vd och grundare PodLit, Henrik Funke, produktchef Podplay diskutera framtidsfrågor.

Jenny Nordlander, redaktionschef på produktionsbolaget Filt, är moderator för Guldörat på Bokmässan. Programmet inleds av Anna Rastner, vice ordförande för Radioakademin och content director på Bauer Media/Podplay tillsammans med Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Missa inte Guldörat på Bokmässan! Seminariet är kostnadsfritt, men antalet platser är begränsat. OSA senast 21 september till bokmassan@radioakademin.org.

Bakom Radioakademin står bland andra Spotify, Sveriges Radio, UR, Bauer Media, Acast, Podme och ljudproduktionsbolag som Filt, Munck och Perfect Day. Föreningen belönar sedan många år tillbaka kreatörer inom svensk radio och podd med utmärkelsen Guldörat. Årets branschdag och prisgala hålls i Stockholm 18 oktober. Samarbetet med Bokmässan i Göteborg är nytt för i år, med syftet att skapa en mötesplats för en bredd av aktörer på den svenska ljudmarknaden.

Tina Mehrafzoon och Anis Don Demina leder Guldörat, publikomröstningen inleds idag

Tina Mehrafzoon leder Guldörats dagsprogram på Vasateaterns stora scen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

18 oktober intar Guldörat Vasateatern i Stockholm. Årets dagsprogram bjuder på spännande branschmöten, paneler och inspiratörer på tre scener. 

Programledaren och P3-profilen Tina Mehrafzoon leder branschdagen från Vasateaterns stora scen. 

”Jag ser fram emot att möta och höra vad ljudmakare i branschen tycker och tänker. Guldörat är ett toppentillfälle att lära av varandra!” säger Tina Mehrafzoon.

På kvällen är det dags för Guldörat-galan med utdelning av ljud-Sveriges finaste priser till våra bästa ljudmakare, profiler och kratörer inom podd och radio. Galan leds i år av programledaren och artisten Anis Don Demina.

”För mig är det en stor ära att få leda Guldörat-galan i år. Jag ser fram emot att få möta hela branschen och alla talanger under en riktigt festlig gala. Det kommer att bli grymt!” säger Anis Don Demina.

Det digra dagsprogrammet tar plats på hela tre scener.

”Revolutionen av ljudmediet pågår med både nya innovativa poddformat med de största medieprofilerna och den fortfarande relevanta live-radion, och det avspeglas i det tunga programmet. Det blir så roligt att möta alla smarta innehållsmänniskor som tävlar på den lyxiga galan” säger Anders Elfström, ordförande för Radioakademin.

Här är ett axplock ur programmet:

  • Det kommersiella spåret – exklusivt på Guldörat. Scenen där hela dagen ägnas åt spännande affärsmöjligheter och kreativa kommersiella lösningar inom radio och podd. Här hör du de tyngsta säljcheferna sia om framtiden, får inspiration till ditt företags ljudidentitet – och mycket mer.
  • AI-boom i ljudbranschen – få kunskap om de senaste genombrotten, möt skaparen av RadioGPT där AI:n leder programmen.
  • Radio och podd i förändring – Will Pearson från Iheart Media om de viktigaste trenderna just nu.
  • Musiklyssnarna tar nya vägar till artisterna – så kan radio, podd och strömningstjänster möta konkurrensen från sociala nätverk när fansen vill interagera med sina favoriter.
  • Generation Alfa – allt du behöver veta om dina framtida lyssnare, från både internationell expertis och svenska innehållsmakare.
  • Genombrott runt hörnet – hör hur danska TV2 Østjylland gör lokala berättelser till nationella ljudsuccéer, och hur amerikanska Citycast bygger upp ett nätverk av dagliga, lokala poddar i städer över hela USA.

Idag måndag startas publikens omröstning i tre av Guldörat-kategorierna. Omröstningen pågår till och med 30 september på radioakademin.org/rosta. Här är de nominerade:

Årets programledare radio

  • Anis Don Demina, NRJ Morgon (NRJ/Bauer Media)
  • David Druid, Morgonpasset i P3 (P3/Sveriges Radio)
  • Gry Forssell, Gry Forssell med vänner (Mix Megapol/Bauer Media)
  • Katherine Zimmerman, Talkshow i P1 (P1/Sveriges Radio)
  • Lotta Bromé, Lotta Bromé på Mix Megapol (Mix Megapol/Bauer Media)
  • Roger Nordin, Rix Morronzoo (Rix FM/Viaplay Group Radio)
  • Titti Schultz, P4 Extra (P4 Riks/Sveriges Radio)

Årets programledare podd:

  • Carolina Gynning, Gynning & Berg – Hittar sig själva (Jarowskij för Spotify)
  • Cecilia Düringer, P3 Historia (Munck för P3/Sveriges Radio)
  • Emelie Olsson, Älskade psykopat (Podplay/Bauer Media)
  • Emil Persson, Fördomspodden (Parfect Day Media)
  • Erik Niva, When We Were Kings (Perfect Day Media)
  • Hasse Aro, Fallen jag aldrig glömmer (Podplay/Bauer Media)
  • Ina Lundström, Flashback forever (Acast)
  • Jack Werner, Creepypodden (P3/Sveriges Radio)
  • Kattis Ahlström, Studio 65 (UR)
  • Nils Bergman, Rättegångspodden och Motiv (Nils Bergman för Acast)
  • Soraya Hashim, Sekter (Alaska Film & TV för Spotify)

Årets podd:

  • Alex & Sigges podcast (Perfect Day Media)
  • Dagens Eko (Ekot/Sveriges Radio)
  • Daddy issues (Podme)
  • Den som skrattar förlorar podcast (Garveriet Media för Podplay/Bauer Media)
  • Fallen jag aldrig glömmer (Podplay/Bauer Media)
  • Mellan himmel och jord med JLC (Podme)
  • P3 Dokumentär (P3/Sveriges Radio)
  • Skäringer & Nessvold (Polpo Play/Acast)
  • Spotify Dok (Spotify)
  • Ursäkta (Perfect Day Media)
  • Vad fan hände? (Acast)
  • Vad? med IJustWantToBeCool (Spotify)

28 september avslöjas de nominerade i ytterligare 16 kategorier där särskilda jurygrupper utser vinnarna som presenteras under Guldörat 18 oktober.

Guldörat-dagen pågår från morgon till kväll 18 oktober på Vasateatern i Stockholm. 2022 sålde biljetterna till slut – säkra din biljett årets evenemang på radioakademin.org/biljetter-till-guldorat-2023.

Bakom Guldörat står föreningen Radioakademin som består av en lång rad företag inom ljudbranschen, som Spotify, Acast, Bauer Media, Viaplay, Podme, Sveriges Radio, UR, en rad produktionsbolag och andra aktörer som utvecklar tjänster och ljudinnehåll av olika slag. 

Presskontakt:

Anders Elfström
anders.elfstrom@radioakademin.org
0735-201 401

Guldörats publikpriser 2023

Fram till och med 30 september har du chansen att rösta på dina favoriter i  Guldörats kategorier Årets podd, Årets programledare radio och Årets programledare podd.

Du behöver inte rösta i alla kategorier. Längst ned på sidan finns alla nominerade bidrag med länkar så att du kan lyssna innan du röstar.

För att rösten ska räknas behöver du skriva in din epostadress. Du kan bara rösta en gång.

Prisutdelningen sker 18 oktober på Vasateatern i Stockholm. Bilden ovan är från Guldörat-utdelningen 2022. Foto: Björn Dalin.

Skapa en egen enkät för användarfeedback

Årets podd

Alex & Sigges podcast
(Perfect Day Media)

Dagens Eko
(Ekot/Sveriges Radio)

Daddy issues
(Podme)

Den som skrattar förlorar
(Garveriet Media för Podplay/Bauer Media)

Fallen jag aldrig glömmer
(Podplay/Bauer Media)

Mellan himmel och jord med JLC
(Podme)

P3 Dokumentär
(P3/Sveriges Radio)

Skäringer & Nessvold
(Polpo Play/Acast)

Spotify Dok
(Spotify)

Ursäkta
(Perfect Day Media)

Vad fan hände?
(Acast)

Vad? med IJustWantToBeCool
(Spotify)

Årets programledare radio

Anis Don Demina
NRJ Morgon
(NRJ/Bauer Media)

David Druid
Morgonpasset i P3

(P3/Sveriges Radio)

Gry Forssell
Gry Forssell med vänner
(Mix Megapol/Bauer Media)

Katherine Zimmerman
Talkshow i P1

(P1/Sveriges Radio)

Lotta Bromé
Lotta Bromé på Mix Megapol
(Mix Megapol/Bauer Media)

Roger Nordin
Rix Morronzoo
(Rix FM/Viaplay Group Radio)

Titti Schultz
P4 Extra
(P4 Riks/Sveriges Radio)

Årets programledare podd

Carolina Gynning
Gynning & Berg – Hittar sig själva

(Jarowskij för Spotify)

Cecilia Düringer
P3 Historia

(P3/Sveriges Radio)

Emelie Olsson
Älskade psykopat
(Podplay/Bauer Media)

Emil Persson
Fördomspodden

(Perfect Day Media)

Erik Niva
When We Were Kings
(Perfect Day Media)

Hasse Aro
Fallen jag aldrig glömmer
(Podplay/Bauer Media)

Ina Lundström
Flashback forever
(Acast)

Jack Werner
Creepypodden
(P3/Sveriges Radio)

Kattis Ahlström
Studio 65
(UR)

Nils Bergman
Rättegångspodden och Motiv
(Nils Bergman för Acast)

Soraya Hashim
Sekter
(Alaska Film & TV för Spotify)

AI, de bästa affärerna och de viktigaste trenderna i ljudbranschen – dags att boka biljett till Guldörat 18 oktober

Daniel Anstandig. Foto: RadioGPT.

Hundratals tävlingsbidrag från alla hörn av den svenska ljudbranschen har lämnats in till årets upplaga av Guldörat, och juryarbetena är igång. 18 oktober intar Guldörat Vasateatern i Stockholm. Från tidig morgon till sen kväll får besökarna ett späckat program med spännande trendspaningar, tips och debatter på tre scener under dagen. På kvällen blir det en storslagen gala på kvällen då Guldörat-priserna delas ut. 

”Vi hoppas kunna överträffa förra årets succégala och är på god väg med 248 inskickade bidrag med fantastisk podd och radio från hela branschen” säger Anders Elfström, som är ordförande i Radioakademin.

Här är ett axplock av det som händer på scenerna under dagen:

  • Så förändrar AI-revolutionen ljudbranschen – möt bland annat Daniel Anstandig (bilden ovan). Han är vd och grundare till RadioGPT som gör det möjligt att skapa artificiella ljudinslag eller till och med bygga upp en helt AI-genererad radiokanal. På Guldörat får du de senaste nyheterna och innovationerna inom AI för ljud och få veta mer om hur utvecklingen kan förändra ditt jobb och din bransch.
  • Värde och effekt av ljudreklam – det är den röda tråden på den särskilda scen som helt domineras av kommersiella lösningar och idéer. Missa inte chansen att lära dig värdet av ljudidentiteter eller att höra branschens tungviktare inom försäljning sia om framtiden.
  • På Guldörat får du de viktigaste trenderna och ser de mest spännande debatterna i Sverige om framtidens radio, poddar och annat ljudinnehåll. I slutet av augusti börjar vi släppa programpunkterna steg för steg fram till den stora dagen 18 oktober.

Hela Guldörat från tidig morgon till sen kväll ingår i den biljett du bokar enkelt här. En stor andel av biljetterna har redan bokats, så se till att i god tid säkra din plats på den svenska ljudbranschens.

Radioakademin och Bokmässan i nytt samarbete – Guldörat blir en mötesplats för hela ljud-Sverige

Jenny Nordlander leder Guldörat på Bokmässan. Foto: John Jamal-Gille/Filt.

På årets upplaga av Bokmässan i Göteborg står ljudet i centrum. Fredag 29 september bjuder Radioakademin tillsammans med Bokmässan in aktörer från hela ljud-Sverige till ett helt nyskapat arrangemang under Guldörat-flagg, där kreatörer och beslutsfattare från förlags- och ljudboksbranschen respektive podd- och radiobranschen möts. Vad händer när två stora branscher närmar sig varandra, när berättelsen rör sig från det skrivna ordet till en ljudupplevelse i ett par hörlurar?

”I mötet mellan ljud och text uppstår nya format och nya beteendemönster som i sin tur når nya målgrupper. Det här öppnar nya möjligheter för en rad olika aktörer, som vi vill skapa en mötesplats för på Bokmässan. För Guldörat är det här en unik möjlighet att nå ut till och samla dessa aktörer och ta en aktiv del i den spännande utvecklingen som sker inom ljud”, säger Anna Rastner, vice ordförande i Radioakademin och content director på Bauer Media Group.

Under Guldörat-evenemanget i Göteborg kommer kunniga föreläsare och panelister diskutera nya innehållsformat och affärer i skärningspunkten ljudböcker och poddar – men också förändrade lyssnarvanor, AI:ns intåg och ljudbranschens framtid. Moderator är Jenny Nordlander, redaktionschef för produktionsbolaget Filt. Ett mer detaljerat program släpps längre fram.

Arrangemanget i Göteborg blir ett viktigt komplement till Guldörat-dagen på Vasateatern i Stockholm 18 oktober, då en inspirerande branschdag med seminarier och paneler följs av en storslagen gala där priset Guldörat delas ut inom en rad kategorier inom podd- och radioproduktion.

Föreningen Radioakademin består av en lång rad företag inom ljudbranschen, som Spotify, Acast, Bauer/Podplay, Viaplay, Podme, Sveriges Radio, UR, en rad produktionsbolag och andra aktörer som utvecklar tjänster och ljudinnehåll av olika slag. Radioakademin delar årligen ut priset Guldörat inom främst podd- och radioproduktion – 2023 inom 20 kategorier.