Guldörat 2022

Foto: Micke Grönberg/ Sveriges Radio.

Nu öppnar Radioakademin för anmälningar av bidrag till Guldörat 2022.

Utdelningen av radio- och poddbranschens viktigaste pris sker på Vasateatern i Stockholm 20 oktober. Det sker som en avslutning på den branschdag som från och med i år också heter Guldörat.

16 priser delas ut under galan inklusive de nya kategorierna Årets live (radio), Årets fakta (radio), Årets fakta (podd), Årets underhållning (radio), Årets underhållning (podd) och Årets ljudkampanj.

”Ljudbranschen är riktigt, riktigt glödhet och människor lyssnar mer än någonsin på radio, poddar, musik, ljudböcker, nyhetsklipp och så vidare. Därför är det extra roligt att berätta att vi nu utökar antalet priser och gör en ännu större och häftigare gala av Guldörat” säger Helena Bremberg, som är ordförande för Radioakademin.

Fortsätt läsa ”Guldörat 2022”

Nya namn i styrelsen för Radioakademin

Jennie Sjölander från Bauer Media, Johan Dahlberg från Perfect Day, Mattias Hermansson från Sveriges Radio och Lovisa Falk från Pod Me är nya medlemmar i styrelsen för Radioakademin. Foton: Bauer Media, Perfect Day och Ebba Bonde.

Helena Bremberg, som till vardags är områdeschef för Sveriges Radio Mitt, fortsätter att leda Radioakademin i ytterligare ett år. Bauer Medias content director Anna Rastner har valts till ny vice ordförande.

Nyinvalda i styrelsen är Jennie Sjölander som är biträdande produktchef för Podplay på Bauer Media, Johan Dahlberg som är podcastchef på Perfect Day och Mattias Hermansson som är projektledare på Sveriges Radio. Ny suppleant är Lovisa Falk – exekutiv producent och content operations manager på Pod Me.

Radioakademin arbetar just nu med planeringen inför Radio- och poddagen och prisutdelningen Guldörat i höst.

”Vi har påbörjat ett utvecklingsarbete av både Radio- och poddagen i oktober såväl som prisutdelningen av Guldörat. Vi återkommer med information om datum och lokal, nya priskategorier och om förändringar kring kvällsevenemanget så fort allt är på plats”, säger Helena Bremberg, ordförande i Radioakademin.

De omvalda medlemmarna i styrelsen är Alexandra Maric (Viaplay Group), Anders Elfström (Filt), Anders Held (Radiodays Europe), Anki Apreotesei (Bauer Media), Arash Dehvari (Spotify, suppleant), Gabriella Ljungstedt (Acast), Jakob Munck (Munck), Jenny Frisk (UR), Johan Lindström (Radionytt), Johan Mångård (radiokonsult), Kajsa Hallberg (Sveriges Radio), Karin Bäckmark (Spotify), Mattias Arwidson (Viaplay Group) och Patrick Mannerström (RCS, kassör).

Radio- och poddcheferna diskuterade kompetens och digitalisering

Kompetensförsörjning, radions digitalisering och exklusiva poddar var några av ämnena som togs upp när radio- och poddcheferna möttes på Radio- och poddagen.

Vilka ödesfrågor håller cheferna vakna på nätterna, frågade Johar Bendjelloul. som var moderator på ”VD-mötet”.

Bauer Medias VD Linda Palmgren sade att hon sover gott men att hon oroade sig över radiopolitiken och särskilt att radion är det enda mediet som inte har digitaliserats.

”Vi har stora utmaningar att få ut inehåll på FM-bandet som är en ändlig resurs. Vi vill se en digitalisering av radion, vilket kan fungera som en hävstång för radion, i hela Sverige” sade Linda Palmgren som även påpekade att den kommersiella radion är det enda mediet som får betala till staten för att bedriva sin verksamhet.

NENT:s radiochef Christer Modig höll med om vikten av en radiodigitalisering och efterfrågade mer långsiktighet från politikerna för att säkra radions framtid.

”Efter den nya frekvensauktionen 2025 vet vi inte vad som händer. Politikerna säger att det kommer att lösa sig, men om vi ska investera miljoner i digitala plattfomar måste vi få en längre sikt framåt” sade Christer Modig.

”FM går mot sotdöden – fyra SR-kanaler och några få kommersiella kanaler räcker inte för att hålla FM levande. Vi kommer att se en nedgång fram till 2030 och därefter är FM inte längre ett ställe där staten kan nå ut med information i en kris. Jag hoppas innerligt att politikerna förstår det. Vi hoppas få ett besked inom det närmaste året, annars kommer vi ta besked om att dra oss ur DAB+” fortsatte Christer Modig.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö tvivlade dock på att politikerna kommer att ge stöd till en bred digitalisering av radion och att det kanske är så att DAB+ är en övergångsteknik som kommer att bli överspelad.

Cilla Benkö såg kompetensförsörjningen och resurser till teknisk utveckling som två stora utmaningar.

”Vi har verkligen ingen brist på idéer om vad Sveriges Radio ska vara i framtiden men vi ska också kunna förverkliga den. Vi har en brist på journalistutbildade och kvaliteten på dem har blivit sämre. Vi behöver spetsiga journalister men hur ska vi få tag på dem? Vi kanske måste börja utbilda dem själva inhouse” sade Cilla Benkö.

”Sedan behöver vi pengar till den tekniska utvecklingen. Spotifys budget för research och utveckling är lika stor som budgetarna för all public service i Sverige. Det är inte helt enkelt för oss att bli attraktiva för de bästa utvecklarna” fortsatte Cilla Benkö.

Att en del poddar numera blir exklusiva för plattformar var också något som diskuterades. Det kan ske både genom att som Spotify helt låsa in poddar till den egna plattformen eller som andra göra dem tillgängliga först för de egna användarna. Acast har valt att lägga ut allt samtidigt överallt.

”Det finns inget rätt eller fel. Man får acceptera att andra har annorlunda affärsmodeller. Men vi från Acast tror inte på idén om att stänga inne innehåll. Nu kan man hitta poddar på 250 olika plattformar och det tycker jag man ska främja. Men jag tror att betalväggar och prenumerationer kommer att finnas kvar och utvecklas” sade Fredrik Hermansson från Acast.

Den unga målgrupp som har vuxit upp med användarskapat material kommer kanske aldrig att börja lyssna på linjär radio, menade Linda Palmgren från Bauer. Cilla Benkö valde dock att påminna om den linjära radions styrka.

”Det går snett om vi tror att allt kommer att handla om poddar. Vi sitter på ett format som är linjär radio och som fem miljoner lyssnar på varje dag. Den linjära radion fyller en annan funktion än poddar och vi har bättre lyssnarsiffror än någonsin. Vi befinner oss i den mest spännande och utvecklande tiden för ljudmediet någonsin och har alla möjligheter i världen” sade Cilla Benkö.

Cilla Benkö fick medhåll från NENT:s Christer Modig om den linjära radions styrka och Linda Palmgren från Bauer pratade om att det bästa är en kombinationen av linjär radio, podd och nya hybridvarianter däremellan.

Johan Lindström/Radionytt.se

Guldörat 2021: Priser till Rättegångspodden och dokumentären Manipulatören samt postumt till Katarina Hahr

I dag delade Radioaakdemin ut priset Guldörat i tre kategorier under Radio- och poddagen. Pris för Årets poddprouktion gick till Rättegångspodden och för Årets avslöjande till P1 Dokumentären ”Manipulatören”. Nyligen bortgångna P1-profilen Katarina Hahr tilldelades Årets hederspris postumt. Priser i övriga kategorier delas ut i kväll.

Årets poddproduktion 2021: Rättegångspodden – Nils Bergman för Acast
Juryns motivering: Årets Poddproduktion går till en podcast som år efter år levererar engagerande innehåll som berör miljontals människor utan att någonsin tumma på kvaliteten. Med en otrolig finess och fingertoppskänsla lyckas produktionen leda lyssnaren in bakom stängda dörrar till en annars sluten värld. Med hjälp av skickligt berättarskap, intervjuer och bandade ljudinspelningar har skaparen bakom denna produktion på egna ben lyckats ge liv till historier som har fängslat stora delar av svenska folket.

Årets avslöjande 2021: Manipulatören – Ekot/P1 Dokumentär
Juryns motivering: Ett blottläggande avslöjande och en mycket välgjord dokumentärserie om ett utstuderat rovdjur som trots upprepade brott i åratal kunnat fortsätta att utpressa och begå sexövergrepp mot unga kvinnor.

Årets hederspris 2021: Katarina Hahr
Juryns motivering: Vinnaren blev en av Sveriges Radios stora profiler och stod för en helt egen journalistik i P1. Hon förlorade synen i 30-årsåldern och det gjorde att hon utvecklade en särskild lyhördhet i alla andra sinnen. Ingen på Sveriges Radio hade ett större kontaktnät inom skådespelar- och artistbranschen och det gav henne en alldeles särskild position. Hennes alla samtal med kända kulturpersonligheter finns lyckligtvis kvar nu när hon tyvärr själv har lämnat oss alldeles för tidigt.

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Bremberg, ordförande Radioakademin
helena.bremberg@sverigesradio.se
0706-84 92 01

Radio- och poddagen 8 december

Nu börjar programmet blir klart till Radio- och poddagen 8 december. Här presenterar vi några av programpunkterna.

When We Were Kings har sedan lanseringen hösten 2019 vuxit till Sveriges största sportpodd. Erik Niva och Håkan Andreasson talar i podden om fotbollsklubbar och säsonger som på ett eller annat sätt satt avtryck i historien. På Radio- och poddagen berättar de hur podden kom till och hur de väljer sitt innehåll.

 

Torben Brandt och Linda Green har workshops på Radio- och poddagen.

 

Två workshops genomförs med ett begränsat antal platser.

Torben Brandt, en av Danmarks mest erfarna intervjuare, demonstrerar i en workshop metoden ”The Moment Interview” i praktiken. Grunden i metoden är att berättande i ljud bygger på minnen och tillbakablickar och ”The Moment Interview” innebär att vi tar oss tillbaka till en dramatisk scen från det förflutna.

Linda Green, tidigare chef för kreativt ledarskap på BBC, går i sin workshop igenom ”fyra R” som hjälper till att skapa vinnande idéer för att återställa, lösa, uppdatera och göra en omstart för dig själv och ditt team.

Fortsätt läsa ”Radio- och poddagen 8 december”

Biljetter till Radio- och poddagen

Du kan nu anmäla dig till Radio- och poddagen 8 december. Klicka på ”Anmäl dig” i menyn längst upp. Vi återkommer med mer information om dagens program.

Nomineringarna till Guldörat

Radioakademin kan idag presentera nomineringarna till Guldörat, som belönar det gångna årets bästa radioprogram och poddar. Vinnarna presenteras på Radio- och poddagen 8 december.

Nomineringarna har tagits fram av styrelsen i Radioakademin utifrån 225 inskickade bidrag från branschen. Nu tar två jurygrupper vid och utser vinnarna i kategorierna Årets radioupplevelse, Årets radioprogram, Årets intervju och Årets avslöjande.

Jurygrupperna består av Camilla Kvartoft, Robert Aschberg, Danny Saucedo, Jenny Alversjö, Nadja Jebril, Janne Josefsson, Niklas Källner, Emanuel Karlsten, Malin Wollin, Anna Arvidsson och Johan Wester.

Lyssnarna väljer Årets programledare i både radio och podd via en intervjuundersökning som genomförs av Kantar Sifo. Priset för Årets podd avgörs senare i höst genom en omröstning på Radioakademins hemsida.
Styrelsen för Radioakademin utser vinnarna i de övriga priskategorierna, inklusive Årets hederspris.

En intervju med Lars Vilks har nominerats i kategorin Årets intervju.

”Beslutet att nominera intervjun med Lars Vilks fattades innan den ödesdigra trafikolyckan. Det finns alltså ingen koppling till det som har hänt, utan handlar enbart om bedömningen om intervjun” säger Helena Bremberg, som är ordförande i Radioakademin.

Se alla de nominerade här.

Vinnarna av Guldörat 2020

Radioakademin har under onsdagkvällen delat ut Guldörat till de bästa programmen inom radio och poddar. Emma Knyckare och Josefin Johansson ledde den digitala prisutdelningen i en direktsändning från Nalen.

Tyvärr var det problem med synkroniseringen mellan ljud och bild under sändningen. En bättre video med Guldörat kommer att läggas upp på radioakademin.org inom någon dag.

Här är alla vinnarna med juryns motiveringar:

 

Årets poddproduktion
P3 Dokumentär: Fallet Kapten Klänning – P3 (Sveriges Radio)

Ida Lundqvist, P3 Dokumentär, skildrar på ett snyggt, ljudligt och engagerande vis den smått osannolika historien om den förre länspolismästaren Göran Lindbergs hänsynslösa utnyttjande av unga, utsatta flickor. Utåt är han polisen som värnar kvinnors rättigheter men bakom fasaden köper han själv sex och våldtar unga flickor på ett grovt och hänsynslöst vis. Ida Lundqvist suger in lyssnaren i en historia som skildras utan överdrifter eller tillspetsade formuleringar och där du bara måste höra alla fem avsnitten på en gång. Hon får storyn att löpa framåt på ett alldeles självklart och spännande vis med högsta kvalitet för lyssnarupplevelsen.

 

Årets genombrott
When We Were Kings – Perfect Day Media

Med smittande kärlek till och initierade kunskaper om den internationella fotbollen skapar Erik Niva och Håkan Andreasson långa, fängslande poddhistorier om ett lag under en säsong. De hittar de mest spännande historierna om allt från lag i turkiska tredjedivisionen till de största och de bästa. De vidgar referaten om vad som hände på planen genom att ta med ekonomin, politiken, skandalerna och supporterkulturen så det blir till engagerande och folkbildande berättelser om världen idag. Podden blev snabbt en osannolik succé för ung såväl som gammal och fansen är i växande skara.

 

Årets stjärnskott
Edvin Törnblom – Hallå? (Podplay/Bauer), Ursäkta (Perfect Day Media), Välkommen ut (Perfect Day Media)

Under året har Edvin Törnblom gått från ung talang till ett osannolikt produktivt stjärnskott. Edvin dyker upp som programledare i podd efter podd. Han hörs här och där och överallt. Han är snabb i tanken, autentisk, generös och modig i sitt programledarskap. Med en stor gnutta humor och självdistans delar Edvin med sig av sitt liv och sina erfarenheter och har blivit en förebild för en ung publik. Med charm och dråpliga infall får han helt enkelt publiken att älska honom.

 

Årets intervju
Fördomspodden: Emil Persson intervjuar Markoolio – Acast

Årets intervju går till Emil Persson som i Fördomspodden intervjuade artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Emil Perssons signum är en bakåtvänd intervjuteknik där han inte ställer frågor utan påstår förutfattade meningar om sina intervjupersoner. På det viset får han ofta andra svar än de förväntade och han kommer intervjupersoner in på livet från ett något annorlunda håll. Genom fördomarna lärde vi känna Markoolio på ett nytt och bussigt sätt i Årets intervju.

 

Årets avslöjande
Kaliber i P1: De dolda sexövergreppen – producent Annika H Eriksson, reportrar Stina Näslund och Clara Lowden – Filt och P1 för P1 (Sveriges Radio)

De dolda sexövergreppen avslöjar svenska män i Sverige som beställer livestreamade, sexuella övergrepp på barn över nätet och de konsekvenser det får för de utsatta barnen i Filippinerna. Genom ett ambitiöst undersökande i svenska rättssalar och på plats i Filippinerna lyckas reportrarna Stina Näslund och Clara Lowden visa upp en grym verklighet där fattiga människor, på andra sidan jorden, faller offer för en ny lukrativ brottslighet på nätet. De båda reportrarna lyfter fram en verksamhet som inte varit särskilt uppmärksammad i offentligheten och som är svår att avslöja för rättsväsendet. Det är skickligt berättat genom ett fall där en svensk man döms till fem års fängelse samtidigt som det är smärtsamt att lyssna.

 

Årets hederspris
Staffan Rosell

Årets hederspris går till en person som lyft hela den svenska kommersiella radion. Under 15 år som ledare har pristagaren Staffan Rosell inte bara byggt bolaget han arbetat för, utan en hel bransch som har ökat sin omsättning med 250 procent. Staffan Rosells fina egenskaper och starka driv för att få branschen att enas och samarbeta har gjort att radiolyssnandet i Sverige har ökat och ljudmediets status hos annonsörerna exploderat. Precis som sin klädstil har Staffan en skön, avslappnad och jordnära ledarstil samtidigt som han hyser en enastående kraft att smasha in de viktiga besluten.

 

Årets hederspris
Adam Alsing (postumt)

Alla har någon gång startat sin dag ihop med Adam Alsing. Därmed tillhör man de lyckliga som har fått ta del av den otroligt allmänbildade, roliga, spontana, barnsliga och kanske smartaste person som någonsin jobbat med en morgonshow.

Adams kollegor har varit om möjligt ännu mer lyckligt lottade än lyssnarna. Kollegorna har fått ta del av en snäll, inkluderande, kreativ person och ett riktigt fullblodsproffs som älskade det han gjorde. Tyvärr lämnade Adam jordelivet alldeles för tidigt och han fattas oss varje dag, både lyssnare och kollegor.

 

Årets radioupplevelse
Trick or treat – 10 fester på 10 timmar – Bandit Rock (NENT)

Att få hänga med Bandit Rock ut på fest efter fest i tio timmar blev en dröm för lyssnarna och en fantastisk bedrift av programledarna som lyckades behålla feststämningen på högsta nivå genom hela den långa maratonsändningen. En smått galen idé blev till verklighet och under dessa fartfulla timmar mitt i Halloween besökte de barnkalas, 30-årsfester och andra former av festligheter. Många lyssnare hängde gladeligen med från början till slut.

Vilken festlig radioupplevelse!

 

Årets radioprogram
Hjärta & hjärna – UR i P4

I tider av fake news och desinformation lyckas Dr Emma Frans och journalisten Maja Åström sticka hål på både myter och vetenskap. Genom en rik ljudbild guidar de oss genom forskning och vetenskap runt frågor som sex, döden, flygresor och gym, där vi inte bara spräcker myter utan också får lära oss hur vetenskapsteori faktiskt fungerar. På ett lustfyllt, smart och roligt sätt har de vunnit såväl hjärta som hjärna hos den breda publiken. Populärvetenskap när den är som bäst helt enkelt.

 

Årets radioprogramledare (Kantar Sifo)
Titti Schultz, P4 Extra – P4 (Sveriges Radio)

 

Årets poddprogramledare (Kantar Sifo)
Mia Skäringer – Skäringer & Mannheimer

 

Årets podd (lyssnarpris)
Spöktimmen (Acast)

Scenen.

Guldörat-priset.

Titti Schultz blev Årets radioprogramledare.

Bandits Trick or treat blev Årets radioupplevelse.

Staffan Rosell fick ett av årets två hederspriser.

Emma Knyckare och Josefin Johansson ledde den digitala galan.

Kaliber vann för Årets avslöjande.

Emil Persson gjorde Årets intervju.

Fotograf: Christopher Lanaway.