Skogsbränderna

Skogsbränderna som rasade runt om i landet i flera veckor, var en av sommarens största nyhetshändelser. Vid sidan av alla dem som kämpade med släckningsarbetet och alla de som drabbades av branden, var det också en stor påfrestning för de som skulle rapportera om den och informera allmänheten. Sveriges Radios P4-kanaler rapporterade dygnet runt och tvingades till kreativa samarbeten för att klara uppdraget. Allra värst drabbades Hälsingland. P4 Gävleborgs Kristian Bruce Bolinder och Mikael Sanner berättar om arbetet, samarbetet och erfarenheterna från en extrem sommar och nyhetsbevakning.

Kristian Bruce Bolinder, reporter på P4 Gävleborg som var på plats i brandområdet tidigt och bevakade bränderna i Hälsingland. En enorm nyhetshändelse som få lokalreportrar är med om.

Mikael Sanner, programutvecklingschef på P4 Gävleborg, ledde arbetet från redaktionen. Har funnits inom Sveriges Radios hägn sedan 1973 men aldrig jobbat med en så stor nyhetshändelse som storbranden

Svenska poddsiffror

1,9 miljoner svenskar lyssnar varje vecka på podcasts. I takt med att podcastlyssnandet växer utvecklas möjligheterna för publicister, annonsörer och kreatörer. Podcasts som P3 dokumentär och Sommar har visat att traditionella radioprogram står starka, men podcasts i Sverige har likt USA också mognat till ett annons- och influenser-media att räkna med.

Mattias Björkman, digital affärsutvecklingschef på Bauer Media, tecknar kartan över podcastlyssnandet och vad mediet innebär för Sveriges, och Europas största radiobolag. Han delar också med sig av insikter från Bauer Medias podcastlyssning och hur det påverkar annonsörer och kreatörer.

Tre tungviktare från mediebyråvärlden

Paneldebatt med Christine Völcker (Carat), Åsa Sohl (Scream) och Cecilia Sundström (Wavemaker). Helena Taube Rehnmark leder denna paneldebatt med tre av mediebyråbranschens mest lysande stjärnor där de vänder och vrider på alla utmaningar & möjligheter som finns för radio / audio som kanal idag och framåt. De kommer att vrida samt diskutera och boosta radio/audio som den kanal med alla möjligheter och alla utmaningar – beroende på hur man ser på det.

Några diskussionspunkter: Röststyrning – en möjlighet och/eller en utmaning? Hur får man till en ännu större säkerhet som säljare för att kunna vara bra på alla delar?
Hur kan man lyfta upp de bästa kundcasen och vad kan man lära sig av det och lära kunderna?
Investeringarna i radio/audio har ökat senaste åren – speciellt från mediebyråerna – vad är det paneldeltagarna ser som den största orsaken till detta? Vad driver radio/audio egentligen för KPI:er?

Det nya radiosverige

Med nya koncessioner för kommersiell radio och en ny finansieringsmodell för Public Service har radiokartan ritats om. Hur har det gått med de nya rikstäckande radiokanalerna, hur påverkar en ny finansieringsmodell och det kommande nya sändningstillståndet Public Servicebolagen? Staffan Rosell (Bauer), Magnus Backman (NENT), Cecilia Roos (UR) och Jan Petersson (Sveriges Radio) reder ut begreppen.

James Cridland om Podcast, globala trender

Är podcasting radios framtid? Var är podcasting idag: och vad är möjligheterna till radio? James Cridland, redaktör för det dagliga Podnews-nyhetsbrevet och radio-framtidsspanaren, lyfter fram den senaste podcastdatan från hela världen. James talar om hur du lanserar och marknadsför din podcast, hur iTunes-statistiken fungerar och varför Sverige ligger framför andra länder. Detta är ett mycket uppskattat föredrag som också var med på Radiodays Europe i Wien mars 2018.

Ljudmediernas utveckling i det digitala landskapet

Mediemarknaden digitaliseras i takt med att allt fler konsumenter flyttar online. Men hur ser skillnaden ut mellan olika medieslag? Hur skiljer sig konsumtionen åt och hur spenderar exempelvis den svenska konsumenten innehållet av sin digitala medieplånbok? Vilka tjänster vänder sig konsumenter av ljudmedier till och hur ser utvecklingen för ljudmedier ut i stort? Mediavisions analytiker Fredrik Liljeqvist presenterar företagets senaste insikter på området, bland annat genom rykande färsk analys från augusti.

Fredrik Liljeqvist är konsult och analytiker på det stockholmsbaserade konsultbolaget Mediavision. Mediavision har under drygt 20 års tid arbetat med affärsutveckling och strategi på den nordiska mediemarknaden.

Hur kan radion utvecklas i ett digitalt medielandskap?

Vad kan digitala projekt vinna på att samarbeta med radion?
Kåre V. Poulsen från DR, Danmarks Radio, har under flera år studerat hur digitaliseringen används över världen för att skapa nya typer av innehåll på alla plattformar. I sin dragning visar han spännande internationella exempel på hur just radion har hittat nytt fantastiskt innehåll och nya vägar att nå publiken tack vare digitaliseringen. 30 min inkl intro och outro dvs ca 27-28 min presentation

Kåre V. Poulsen på Danmarks Radio har producerat och står bakom flera stora cross media projekt och har grundat den årliga Festival of Digital Narratives, som han också driver. Han är expert på hur Public Service bolag över hela världen arbetar digitalt för att stärka sitt innehåll på alla plattformar.

Berättandet som förändrar!

I den här sessionen möter du tre helt olika sätt att berätta historier i radio – alla med ett berättande som på olika sätt bidrar till att förändra världen, verkligheten eller lyssnaren.

Ami Malmros, innehållschef för utbudet på UR, ger exempel på hur man genom radio stärker lärandet hos barn och unga genom metoden pedagogiskt berättande.

Ami Malmros

Ami Malmros jobbar som innehållschef för alla målgrupper på UR. Hon har en bred bakgrund både inom radio och TV. Under 12 år var hon redaktionschef samt programchef för Barn och Unga på UR. Ami har en Master i Digital Management och har suttit i flera internationella jurys för olika TV- och radiopris.

Anton Berg och Martin Johnson, producenterna bakom SR-podden Spår, beskriver hur de genom sina grävande metoder kan förändra verkligheten för såväl berättelsens huvudperson, som för lyssnaren.

Martin Johnson

Martin Johnson är radioproducent och har över tio år arbetat för SR, NRK, RTE och BBC och vunnit ett flertal nationella och internationella priser, inklusive Prix Italia, och Gold Medal vid New York Festival, Ikarospriset, Googles innovationspris och författarförbundets stora radiopris. Sedan 2015 arbetar Martin med Spår.

Anton Berg

Anton Berg har sedan 2001 producerat drygt 30 dokumentärer för Sveriges Radio. Han har tilldelats flera priser för sina P3 Dokumentärer. 2017 vann Spår ”Den Gyllene Haldan” med motiveringen ”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare”

Bengt Bok, radioprofessor på Dramatiska Institutet, och som producerat många prisbelönta radiodokumentärer, diskuterar var gränsen går för hur mycket man kan utnyttja en människa för att kunna berätta en angelägen historia?

Bengt Bok 

Bengt Bok, prisbelönt radiojournalist, dokumentärfilmare och professor på Stockholms dramatiska högskola. Nu har han skrivit en bok om arbetet med ”Inferno”, en av de senaste årens mest omtalade radiodokumentärer. Om att totalt annekteras av historien, att tro sig äga den och de etiska tvivel som förföljer honom när huvudpersonen under hela arbetets gång önskar ta sitt liv.

Musikens utmaningar i digitaliseringstider

Konkurrensen inom underhållning och framförallt musik kommer de närmaste tio åren att öka dramatiskt. Varje dag får konsumenten 30,000 nya låtar att upptäcka, men bara ett fåtal kommer genom bruset och når den breda massan. Samuel Arvidsson från Universal Music berättar om hur dom jobbar och vilka utmaningar dom ser för musikindustrin i framtiden.

Factfulness

Anna Rosling Rönnlund

Sedan 2005 har Gapminder genomfört enkätundersökningar över allmänhetens kunskap om global utveckling. Dessa undersökningar visar att allmänheten har en världssyn baserad på dramatiska händelser, inte på fakta. Utan en faktabaserad världssyn kommer vi fatta beslut utifrån missförstånd och känslor. Ett av ansvaren som vuxen har alltid varit att ge unga personer en världssyn baserad på verkligheten. I föreläsningen kommer Anna prata om hur vi kan tackla den här utmaningen genom att förklara vanliga missförstånd, presentera ramverk, modeller och berättelser som kan hjälpa dig se makrotrender som många missar samt utvidga ditt kritiska tänkande och resonerande för att främja din möjlighet att fatta faktabaserade beslut.