Årets ljudkampanj 2022

De kommersiella bidragen som kan vinna Guldörat 2022

För första gången prisas kommersiella ljudkampanjer på Guldörat som anordnas av Radioakademin. I den nyinstiftade kategorin Årets ljudkampanj kommer Guldörat-priset delas ut till en kund, reklam- eller mediebyrå som under året skapat en ljudkampanj för podd eller radio.

Aktörerna har kunnat skicka in sina bästa bidrag till Radioakademins stora evenemang Guldörat och intresset har varit stort. I alla inskickade bidrag till Årets ljudkampanj har juryn tagit hänsyn till kvalitet, innovation och effekt av kampanjerna. De sex nominerade bidragen nu är utsedda och finns nedan. Vinnaren avslöjas på Guldörat, som arrangeras 20 oktober på Vasateatern i Stockholm.

Årets Guldörat-dag, som arrangeras torsdag 20 oktober, fylls som vanligt med seminarier, spännande talare och paneldebatter. Nytt för i år är att dagen utökas med ett tredje kommersiellt spår som riktar sig till de som vill veta mer om hur man nyttjar ljudets kraft som annonsör på bästa sätt. Det kommersiella spåret har som syfte att inspirera och ge ny kunskap till användandet av kommersiellt ljud.

Bland annat bjuder Bauer Media, Viaplay Group, Acast, Spotify och Perfect Day Media på sina bästa kundcase. Det blir även en liten ljudreklamsskola av Dobedai Produktionsbyrå, ett pass om utvecklingen av programmatic audio och en paneldiskussion med ljudhusens försäljningsdirektörer och värdet av ljudreklam. Vill man veta mer om hur man skapar det bästa innehållet i poddar med bästa möjliga kundresultat så bjuds det även på en panel med poddkreatörer och storkund av podd.

Läs mer om programmet för det kommersiella spåret på Guldörat här och köp biljett här.

 

Här är de nominerade:

 

Cancerfonden

Kampanj: Dokumentära podcastserien Beskedet.
Koncept: Cancerforskningen fortsätter att göra framsteg och Cancerfonden ville uppmärksamma detta tillsammans med givarna – de som möjliggjort forskningsframstegen. Många minns exakt var de befann sig när de tog emot ett cancerbesked och kampanjen lyfter att cancer tar plats, inte bara i form av att så många drabbas utan också fysisk plats som för alltid förknippas med stunden när ett cancerbesked togs emot. Podcasten Beskedet utgår från dessa platser, den drabbades ”här”. Resultatet av kampanjen gav ett insamlingsrekord, ökade deras webtrafik samt höjde givarviljan.
Plattform: Acast.
Beställare: Cancerfonden – Anders Widlund, marknadsstrateg.
Byrå: Reform Act.
Creative director: Malin Åkersten.
Projektledare: Mikael Arnman, Reform Act.
Produktionsbolag: Filt.
Producent: Shang Imam.
Reporter: Gurbet Aslan.
Projektledare: Moa Soltanian Magnusson, Filt.

 

ICA via IPG Mediabrands

Kampanj: ICA-Stig i ljudspotsformat.
Utförande: ICA-Stig är ett reklamkoncept som gått i TV senaste 20 åren, välkänt och älskat av svenska folket med sina humoristiska kortfilmer. Under året har ICA-Stig överförts till radio i form av radiospotar för att addera räckvidd och nå konsumenter i fler viktiga moments och med framgångsrikt resultat där samtliga referensvärden överskridits i kampanjmätningarna.
Plattform: Viaplay Group och Bauer Media.

 

Kommunal via Scream

Kampanj: Prat från verkligheten.
Utförande: Under pandemisommaren 2021 uppmärksammade Kommunal alla de yrkeskategorier som under lång tid med orättvisa arbetsvillkor ställt upp för samhället när många andra yrkesgrupper jobbat hemifrån. För att lyfta medlemmarnas berättelser under pandemin tog därför Kommunal fram en egen podcast som döptes till ”Prat från Verkligheten”. Kampanjens datum den 24/7 fick bli symbolen för ”Twentyfourseven” – det vill säga att man som verksam i dessa yrken ”aldrig är ledig”. Kampanjens innehåll ”Prat från verkligheten” tajmade också väl in under semester och de populära sommarpraten i Sveriges Radio. En kampanj där man under en och en halv månad nyttjade ljudmediets alla produkter i form av en egen digital radiostation som var live under ett dygn 24/7, radioprogramledare som pratar om kampanjen i tre nätverkstationer, en egen podd och radiospotar. Detta helhetstänk resulterade i hög räckvidd och uppmärksamhet samt ökade Kommunals medlemsantal.
Plattform: Bauer Media.
Mediebyrå: Scream.
Reklambyrå: ACNE.

 

K-Rauta via Adon

Kampanj: långsiktigt samarbete ger effekt.
Utförande: K-Rautas strategi att se radio som en viktig del av sin mediemix har resulterat i ett långsiktigt samarbete med Viaplay Group där K-Rauta kommunicerat ren varumärkesexponering till aktivering på flera kreativa sätt – allt från radiospotar och tävlingar till sponsring av programpass och aktiveringar i festivaler och events. Effektmätningar visar att denna strategi är en framgångsfaktor i flera parametrar och att långsiktighet är en väl vald investering.
Plattform: Viaplay Group.

 

Nordax Bank

Kampanj: Dreamers – Rockstjärna för en dag.
Utförande: Nordax vill inte att det skall vara svårt för någon utan anställning att få bolån. Genom eklektiska reklamfilmer med inspiration från 80-talets glammiga poprock lanserade Nordax Bank bandet Dreamers som man fick följa i kampanjfilmer. Huvudbudskapet var att man inte skall behöva ge upp sin dröm. Detta budskap togs sedan ut i radion i ett flera veckor långt samarbete med Rockklassiker som gav en lyssnare möjligheten att förverkliga sin rockstjärnedröm i kampanjen ”Rockstjärna för en dag”. Vinnaren fick leva ut sin rockstjärnedröm genom att få stå på scen tillsammans med Rockklassiker All Stars på Sweden Rock och uppträda inför tusentals i publiken. Kampanjen fick stor medial uppmärksamhet, högt engagemang och fint resultat.
Plattform: Bauer Media.
Mediebyrå: Mediacom.

 

Oatly

Kampanj: Somna med Oatly.
Utförande: Ett helbrandat avsnitt med podden Somna med Henrik med syfte att skapa ett reklamformat som varken äventyrar poddskaparens innehåll – eller lyssnarens upplevelse, och som samtidigt är transparent, originellt och roligt. Oatly lyckades skapa ett en timme långt bonusavsnitt som linjerade det kommersiella innehållet med det som lyssnaren var ute efter – och med mycket framgångsrikt resultat.
Plattform: Acast.