Berättandet som förändrar!

I den här sessionen möter du tre helt olika sätt att berätta historier i radio – alla med ett berättande som på olika sätt bidrar till att förändra världen, verkligheten eller lyssnaren.

Ami Malmros, innehållschef för utbudet på UR, ger exempel på hur man genom radio stärker lärandet hos barn och unga genom metoden pedagogiskt berättande.

Ami Malmros

Ami Malmros jobbar som innehållschef för alla målgrupper på UR. Hon har en bred bakgrund både inom radio och TV. Under 12 år var hon redaktionschef samt programchef för Barn och Unga på UR. Ami har en Master i Digital Management och har suttit i flera internationella jurys för olika TV- och radiopris.

Anton Berg och Martin Johnson, producenterna bakom SR-podden Spår, beskriver hur de genom sina grävande metoder kan förändra verkligheten för såväl berättelsens huvudperson, som för lyssnaren.

Martin Johnson

Martin Johnson är radioproducent och har över tio år arbetat för SR, NRK, RTE och BBC och vunnit ett flertal nationella och internationella priser, inklusive Prix Italia, och Gold Medal vid New York Festival, Ikarospriset, Googles innovationspris och författarförbundets stora radiopris. Sedan 2015 arbetar Martin med Spår.

Anton Berg

Anton Berg har sedan 2001 producerat drygt 30 dokumentärer för Sveriges Radio. Han har tilldelats flera priser för sina P3 Dokumentärer. 2017 vann Spår ”Den Gyllene Haldan” med motiveringen ”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare”

Bengt Bok, radioprofessor på Dramatiska Institutet, och som producerat många prisbelönta radiodokumentärer, diskuterar var gränsen går för hur mycket man kan utnyttja en människa för att kunna berätta en angelägen historia?

Bengt Bok 

Bengt Bok, prisbelönt radiojournalist, dokumentärfilmare och professor på Stockholms dramatiska högskola. Nu har han skrivit en bok om arbetet med ”Inferno”, en av de senaste årens mest omtalade radiodokumentärer. Om att totalt annekteras av historien, att tro sig äga den och de etiska tvivel som förföljer honom när huvudpersonen under hela arbetets gång önskar ta sitt liv.