Från Guldörat 2022

Ginna Lindberg, Sveriges Radio.

Ginna Lindberg om Radiokorrespondenterna Ryssland

Ett avsnitt av Radiokorrespondenterna Ryssland spelades in under Guldörat-dagen. Inför inspelningen berättade Ekots utrikeschef Ginna Lindberg om hur programmet startade en vecka före den fullskaliga invasionen av Ukraina och hur programmet har funnit sin publik.

”17 februari döpte vi om Radiokorrespondenterna till Radiokorrespondenterna Ryssland. Det nya namnet gäller närmaste månaden, sade vi, men det har blivit betydligt längre. I det första avsnittet med Jesper Lindau som programledare fanns Johanna Laurén med som precis hade tagit sig in med nattåg och vår Bryssel-korre förklarade vad som hände i Natos huvudkvarter och om det nervösa säkerhetsläget” säger Ginna Lindberg.

Publikintresset har märkts både i lyssnarsiffror men även i engagemanget.

”Redan från början vällde det in frågor till podden, behovet verkade oändligt. Lyssnarsiffrorna steg snabbt: de dubblades först och därefter tiodubblades de” fortsätter Ginna Lindberg.

Under hela kriget har SR:s egna reportrar och externa experter rapporterat i Radiokorrespondenterna Ryssland.

”24 februari var den fullskaliga invasionen ett faktum. Hela den här tiden har våra korrespondenter och experter envist rapporterat – de har givit oss rösterna, rapporterat från skyddsrum och massgravar, pratat med folk i Ukraina och Ryssland och förklarat slag, sanktioner, krigslagar och kärnvapenhot” säger Ginna Lindberg.

”En trovärdig utrikesjournalistik bygger på kunskap och närvaro men också på att kunna ge sammanhang, bredd, ljup och perspektiv så att lyssnarna kan förstå vad som händer. Jag är så stolt över våra kollegor i det här dramatiska och historiska skedet” säger Ginna Lindberg.

Lyssna på Radiokorrespondenterna Ryssland från Guldörat här:

 

Kalle Berg, Göteborgs-Posten.

Ljudvåg på hemmaplan

Digitaliseringen har påverkat alla medier, även de lokala. Medan tidningarna har kommit långt i digitaliseringen ligger radion efter. Det konstaterade Mattias Hermansson, omvärldsanalytiker på Sveriges Radio, som ledde programpunkten Ljudvåg på hemmaplan om utvecklingen för lokal radiojournalistik.

En av deltagarna var Kalle Berg, som tills nyligen arbetade med Morgonpasset i P3, men som sedan sommaren ingår i Göteborgs-Postens satsning på ljudinnehåll. På måndag startas Nyhetsshowen, som är ett direktsänt nyhetsprogram som även ges ut som podd.

”Det lyssnarna kommer att få höra är en daglig nyhetsmorgonshow som sänds live från Göteborg med blick på världen. Vi kommer prata om dagens snackisar – inte främst lokala utan de stora nyheterna. Två programledare kommer varje morgon presentera dagen två största stories för varandra på ett genomarbetat sätt. Det ska vara rappt och roligt om det går. Sedan blir det en gäst och därefter ett mer improviserat segment på slutet som vi kallar ”bakvagnen” med lite lättare nyheter från dygnet som gått” säger Kalle Berg.

”Idén kommer ifrån när jag och en kompis började prata om att det fanns en lucka i nyhetsutbudet som är någonstans mellan Morgonpasset och P1 Morgon. Ett renodlat nyhetsprogram som görs på ett personligt och fritt sätt som kan gå från allvar till humor men sakna musikinslag” säger Kalle Berg.

”Många dagstidningar gör korta nyhetspoddar och har ofta New York Times The Daily som förebild. Vi känner att vi vill gå en annan väg, ingen annan dagstidning gör liveradio på morgonen” säger Kalle Berg.

Att programmet görs i Göteborg ska höras genom att man exempelvis bjuder in experter från staden eller genom samarbeten med Stampen-koncernens olika tidningsredaktioner.

Bonnier News gör också en satsning på lokalt ljud. Sydsvenskan och HD har redan poddutgivning och HD startade precis en nyhetspodd.

”Vi försöker fånga en yngre publik som är på språng med en snabb och rapp rapportering. Vi har fortfarande en liten publik men kurvan är på väg uppåt” säger Mattias Carlson från Bonnier News.

”Vi ser framförallt poddar som ett marknadsföringsverktyg att nå nya grupper och fungera som en ”inkastare” till produkten” men i framtiden kan det blir så att poddar kan ingå i tidningsabonnemanget” fortsatte Mattias Carlson.

 

Eli Sessions, BBC.

Har radion en framtid i bilen?

”Folk älskar fortfarande radio och radion är fortfarande stark i bilen. Det är upp till oss att det förblir så. Men vi måste bli bättre på att navigera komplexiteten i det nya läget” säger Eli Sessions från BBC. som är ansvarig för utveckling av innehåll i bilar och sitter i EBU Connected Car Advisory Group

”18 procent av vårt lyssnande görs i bilen och 10 procent av all tid som den brittiska befolkningen ägnar åt BBC görs i bilen. Bland de upp till 35 år är den siffran dubbelt så hög. Under de senaste tio åren har antalet som bara lyssnar i bilen fördubblats” säger Eli Sessions, som jämför radions plats i bilen med TV:ns plats i vardagsrummet.

Medan radiolyssningen har ökat totalt i bilar har BBC förlorat marknadsandelar till kommersiell radio och streamingtjänster. BBC har undersökt varför.

”Från början var det enkelt. Vi hade radio i bilen och det som fanns on-demand var CD-skivor och kassettband. En del lyssnar nu på sin mobil i bilen utan att koppla upp den mot ljudsystemet i bilen. Med Android Auto och Apple Carplay kan lyssnarna automatiskt koppla upp och det har blivit standard i rätt många bilmodeller” fortsätter Eli Sessions.

”Nästa steg är att hela bilen blir en radio, när de har fått ett eget SIM-kort mot mobilnätet. Det här har bara börjat och vi vet ännu inte om folk kommer gilla det. Google Automotive har slutit avtal med många biltillverkare som har misslyckats med att skapa ett eget ”dashboard” i sina bilar. Vi räknar med att 5-6 miljoner brittiska bilar kommer att vara helt uppkopplade mot internet 2030.”

”Biltillverkarna sluter avtal nu och vi i radiobranschen kan inte avvakta utvecklingen. Mitt budskap är att vi går mot en ”multimodal komplexitet” – vi har lämnat stadiet där det bara var att trycka på en knapp för att få igång radio i bilen. Det kommer finnas många fler sätt att interagera med ljud och vi måste förstå hur vi på bästa sätt ska ge det vi har till lyssnarna”

”BBC:s strategi för ljud i bilen har fyra delar: hybridradio, se till att BBC Sounds finns tillgänglig i bilarna, bygga starka nätverk med våra partners och slutligen att förstå användarnas vanor och önskemål.”

I en studie följde BBC 20 vanliga lyssnare under tre veckor. De iakttogs när de satte på och stängde av radion och om de pluggade in sina mobiler i bilen. En slutsats var att två tredjedelar inte visste vad de skulle lyssna, en annan att typen av bilresa påverkade publikens preferenser. På längre resor ägnade man mer tid åt att välja innehåll” sade Eli Sessions.

Eli Sessions berättade även om hybridradio, som är en teknik som nu införs i radiomottagare. Med hybridradio går det att få en gemensam stationslista för FM, DAB+ och internetradio och mottagaren kopplar direkt om till rätt distributionsform. Hybridradio ger också större möjligheter att utforma gränssnittet, utnyttja olika former av metadata och exempelvis ge plats för kommersiellt material. Han underströk också fördelarna med att även använda en egen plattform. Om en lyssnare byter radiokanal sker bytet förmodligen till en konkurrent, men om lyssnaren exempelvis använder BBC Sounds är det mer troligt att bytet sker till ett annat BBC-program eller -kanal.

BBC har i BBC Sounds-appen börjat utveckla spellistor med ett antal radioprogram som passar olika situationer. Ett exempel är ”Good Vibes Only”. Sådana spellistor är ett bra sätt att underlätta lyssning under korta resor, då lyssnaren inte vill ägna för mycket tid till att välja innehåll.

Eli Sessions är övertygad om att Google Automobile har vunnit kampen om att bli den internetbaserade plattformen för bilar.

”Vi arbetar med appar och Google för att se till att det fungerar – det är väldigt viktigt att samarbeta med partners. Det kanske är lockande att utveckla tjänster under några år och sedan presentera det, men det är mycket bättre att utvecklingen sker med samarbetspartners” säger Eli Sessions.

Tomas Granryd, head of digital partnerships på Sveriges Radio, Viaplay Groups radiochef Christer Modig och Mattias Björkman, head of podcast business på Bauer Media, deltog i en kort paneldiskussion efter Eli Sessions inlägg.

Tomas Granryd tyckte att tekniken för ljud i bilar fortfarande är för ”meckig” men att det finns många spännande saker som är på gång.

”Jag tror att radion kommer att fungera i bilen rätt länge, eftersom den har något unikt och är något som vi gillar. Det finns en poäng att det finns ett förvalt utbud, jag tror att de flesta inte orkar börja ändra inställningar och leta spellistor. Man gillar att någon annan valt utbudet” säger Tomas Graneryd.

Christer Modig menade att radion fortfarande har en stark ställning i bilen och en bra chans att bibehålla sin position.

”Men det krävs att vi samarbetar och gemensamt ser till att vi förblir starka. Om vi fortsätter med varsin egen app kanske lyssnarna väljer en av dem eller vad Google erbjuder dem. Vi har nu Radioplayer-plattformen gemensamt för att se till att våra kanaler kommer med i utbudet i bilarna” säger Christer Modig.

Mattias Björkman ser Radioplayer som en början på ett internationellt radiosamarbete som kan säkerställa radions framtid i bilen.

”Sverige eller Norden är absolut för litet för ett branschsamarbete inom radiobranschen för att få det här att fungera, frågan är om ens Europa-nivån räcker” säger Mattias Björkman.

Samarbetet med Radioplayer innebär att biltillverkare bara behöver vända sig till en organisation istället för alla radiobolag för att få radiofunktionen i bilen att fungera.

”Varje bilmärke skulle annars behöva ha kontakt med 4 000 radiobolag världen över för att få rätt typ av bilder, metadata och information om kanalerna. Det jobbet gör Radioplayer nu” säger Tomas Granryd.

Christer Modig menade att hybridradio på sikt kommer gör att konsumenten inte längre behöver bry sig om vilken distributionsform som används.

”Vi måste samarbete på både FM, DAB+ och IP. Vi är överens om den utmaning vi har framför oss och måste spela spelet rätt med vårt innehåll. Vi behöver fler kanaler för att få ut vårt innehåll och antingen sköter vi distributionen själv eller så överlåter vi allt till Google” säger Christer Modig som sa att ljudinnehåll med Viaplays stora sporträttigheter är ett möjligt innehåll som kan komma.