Guldörat 2021: Priser till Rättegångspodden och dokumentären Manipulatören samt postumt till Katarina Hahr

I dag delade Radioaakdemin ut priset Guldörat i tre kategorier under Radio- och poddagen. Pris för Årets poddprouktion gick till Rättegångspodden och för Årets avslöjande till P1 Dokumentären ”Manipulatören”. Nyligen bortgångna P1-profilen Katarina Hahr tilldelades Årets hederspris postumt. Priser i övriga kategorier delas ut i kväll.

Årets poddproduktion 2021: Rättegångspodden – Nils Bergman för Acast
Juryns motivering: Årets Poddproduktion går till en podcast som år efter år levererar engagerande innehåll som berör miljontals människor utan att någonsin tumma på kvaliteten. Med en otrolig finess och fingertoppskänsla lyckas produktionen leda lyssnaren in bakom stängda dörrar till en annars sluten värld. Med hjälp av skickligt berättarskap, intervjuer och bandade ljudinspelningar har skaparen bakom denna produktion på egna ben lyckats ge liv till historier som har fängslat stora delar av svenska folket.

Årets avslöjande 2021: Manipulatören – Ekot/P1 Dokumentär
Juryns motivering: Ett blottläggande avslöjande och en mycket välgjord dokumentärserie om ett utstuderat rovdjur som trots upprepade brott i åratal kunnat fortsätta att utpressa och begå sexövergrepp mot unga kvinnor.

Årets hederspris 2021: Katarina Hahr
Juryns motivering: Vinnaren blev en av Sveriges Radios stora profiler och stod för en helt egen journalistik i P1. Hon förlorade synen i 30-årsåldern och det gjorde att hon utvecklade en särskild lyhördhet i alla andra sinnen. Ingen på Sveriges Radio hade ett större kontaktnät inom skådespelar- och artistbranschen och det gav henne en alldeles särskild position. Hennes alla samtal med kända kulturpersonligheter finns lyckligtvis kvar nu när hon tyvärr själv har lämnat oss alldeles för tidigt.

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Bremberg, ordförande Radioakademin
helena.bremberg@sverigesradio.se
0706-84 92 01