Foto: Micke Grönberg/ Sveriges Radio.
Utdelningen av radio- och poddbranschens viktigaste pris sker på Vasateatern i Stockholm 20 oktober. Det sker som en avslutning på den branschdag som från och med i år också heter Guldörat.
16 priser delas ut under galan inklusive de nya kategorierna Årets live (radio), Årets fakta (radio), Årets fakta (podd), Årets underhållning (radio), Årets underhållning (podd) och Årets ljudkampanj.
”Ljudbranschen är riktigt, riktigt glödhet och människor lyssnar mer än någonsin på radio, poddar, musik, ljudböcker, nyhetsklipp och så vidare. Därför är det extra roligt att berätta att vi nu utökar antalet priser och gör en ännu större och häftigare gala av Guldörat” säger Helena Bremberg, som är ordförande för Radioakademin.
Tävlingsperioden för de bästa produktionerna inom radio och podd det senaste året är 1 juni 2021 till 15 augusti 2022. Deadline för anmälan var 21 augusti.
Anmälan av bidrag kostar 500 kronor (plus moms) per bidrag.
Vinnarna för elva av priskategorierna utses av jurygrupper. Hederspriset och Årets genombrott utses av Radioakademins styrelse medan lyssnarna utser vinnarna i kategorierna Årets podd och Årets programledare – både radio och podd. Lyssnaromröstningen sker i höst på Radioakademins sajt.
Här är kriterierna för kategorierna:
Årets live (radio): ”Priset går till en live-upplevelse i radio där programledaren/-arna och/eller reporter hanterar en i stunden utmanande situation på ett underhållande och begåvat vis
Årets dokumentär (radio/podd): ”Priset går till en välgjord dokumentär som innehåller en engagerande och snyggt berättad story, spännande fakta och gärna okända detaljer.”
Årets fakta (radio): ”Priset går till ett program eller inslag i radio som lyfter fram (ny) fakta på ett intresseväckande och gärna överraskande vis.”
Årets fakta (podd): ”Priset går till en podd som lyfter fram (ny) fakta på ett intresseväckande och gärna överraskande vis.”
Årets intervju (radio): ”Priset går till en person som har gjort en väl genomförd intervju i radio vilken väckt ett engagemang hos lyssnarna.”
Årets intervju (podd): ”Priset går till en person som har gjort en väl genomförd intervju i en podd som har väckt engagemang hos lyssnarna.”
Årets avslöjande (radio/podd): ”Priset går till ett betydelsefullt journalistiskt avslöjande inom radio och/eller podd.”
Årets underhållning (radio): ”Priset går till ett program, inslag eller intervju etcetera som gett radiolyssnarna ett särskilt underhållande ögonblick.”
Årets underhållning (podd): ”Priset går till ett innehåll som gett poddlyssnaren ett särskilt underhållande ögonblick.”
Årets morgonprogram (radio): ”Priset går till ett morgonprogram som genom utveckling och förnyelse under det senaste året skapat en ny relation med lyssnarna.”
Årets ljudkampanj: ”Priset går till en kampanj som tagits fram för ljudmediet av byrå/kund och som visar på kreativitet, innovation, känsla och/eller effekt.”
Årets programledare (radio): Priset utses av publiken genom en öppen omröstning.
Årets programledare (podd): Priset utses av publiken genom en öppen omröstning.
Årets podd: Priset utses av publiken genom en öppen omröstning.
Årets hederspris: ”Priset går till en person som har gjort en stor insats för radio och/eller podd.” Utses av Radioakademins styrelse.
Årets genombrott (radio/podd): ”Priset går till ett radioprogram eller en podd som har fått ett tydligt genomslag och därmed en större publik.” Utses av Radioakademins styrelse.
Branschdagen Guldörat har arrangerats i sin nuvarande form sedan 2018 och hette tidigare Radio- och poddagen. Guldörat delades ut som Stora Radiopriset första gången 2001 och bytte namn till Guldörat 2018.
Radioakademin bildades som en medlemsorganisation 1992 och gjordes 2010 om till en ideell förening i allians med de stora radiobolagen. Därefter har föreningen breddats genom att de största poddbolagen har anslutit sig. De främsta syftena med Radioakademin är att anordna inspirerande seminariedagar och att uppmärksamma Sveriges bästa radio- och poddproduktioner genom det viktigaste branschpriset Guldörat. I styrelsen finns representanter från public service, kommersiell radio, produktionsbolag, poddproducenter, streamingföretag och andra delar av branschen.
Kontakt:
Helena Bremberg, ordförande i Radioakademin
helena.bremberg@sverigesradio.se
0706-84 92 01