Guldörat på Bokmässan: Det nya ljudlandskapet

Jenny Nordlander. Foto: John Jamal-Gille/Filt.

Vad händer när böcker blir en del av samma marknad som poddar, radio och andra ljudformat? Hur påverkas berättandet när det går från att vara skrivet till att bli ljud? Och hur navigerar publiken i det snabbt växande landskapet?

Föreningen Radioakademin vill i samarbete med Bokmässan bjuda in dig till en unik mötesplats för bok-, radio- och poddbranscherna under årets mässa! Fredag 29 september kl 13.00-15.30 i sal J2, får du samtal, insikter och inspiration kring framtidens ljudformat och lyssnarnas snabbt förändrade vanor. Här får du:

Det nya ljudlandskapets dokumentära berättelser. När författare och ljudproducenter möts för att skapa berättelser för lyssning utmanas och förnyas formaten – inte minst när det gäller dokumentära format. Hör bland andra Erik Galli, Diamant Salihu och Tove Leffler berätta om sina projekt och metoder.

Så väljer svenskarna att lyssna – och deras vanor förändras. Vilka plattformar väljer de svenska lyssnarna, och när väljer de ljudböcker, poddar och andra format? I Sverige Radios jätteundersökning Lyssningsloggen analyseras de svenska lyssnarnas ljudvardag på djupet. Studien presenteras av Ulf Dalquist, analyschef på Sveriges Radio.

Ljudet, Födelsedagen och den kreativa processen – så arbetar Sarenbrant och Bergfeldt. Hör den nykomponerade stjärnduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt berätta om arbetet med första boken i en ny spänningsserie – och hur den kommer att låta.

Ljudlandskap i förändring – detta blir viktigast för aktörerna. Publikens vanor förändras i snabb takt och ljudmarknaden stöps om. Vilka kan konsekvenserna bli för bokbranschen? Vilka möjligheter och faror finns när nya lyssnargrupper ska nås? Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts och medieanalytiker i Mediepodden och bloggen Vassa Eggen, spanar framåt.

Berättelsens roll på framtidens ljudmarknad – paneldiskussion. Ljudböcker och strömningstjänster har förändrat de traditionella bok- och ljudbranscherna – men vilka nya format ser vi runt hörnet? Hur kommer arbetet förändras för författare och kreatörer? Vilka lärdomar kan dras från andra branscher som transformeras i grunden av digitaliseringen? Hör en panel bestående av Mattias Fyrenius, vd Bonnierförlagen, Tove Leffler, vd och grundare PodLit, Henrik Funke, produktchef Podplay diskutera framtidsfrågor.

Jenny Nordlander, redaktionschef på produktionsbolaget Filt, är moderator för Guldörat på Bokmässan. Programmet inleds av Anna Rastner, vice ordförande för Radioakademin och content director på Bauer Media/Podplay tillsammans med Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Missa inte Guldörat på Bokmässan! Seminariet är kostnadsfritt, men antalet platser är begränsat. OSA senast 21 september till bokmassan@radioakademin.org.

Bakom Radioakademin står bland andra Spotify, Sveriges Radio, UR, Bauer Media, Acast, Podme och ljudproduktionsbolag som Filt, Munck och Perfect Day. Föreningen belönar sedan många år tillbaka kreatörer inom svensk radio och podd med utmärkelsen Guldörat. Årets branschdag och prisgala hålls i Stockholm 18 oktober. Samarbetet med Bokmässan i Göteborg är nytt för i år, med syftet att skapa en mötesplats för en bredd av aktörer på den svenska ljudmarknaden.

Share