Guldörat på Bokmässan

29 september kl 13.00-15.30
Sal J2, Svenska Mässan 
Moderator: Jenny Nordlander, redaktionschef på produktionsbolaget Filt.

Hålltiderna och innehållet i programmet är preliminära och kan komma att ändras.

13.00 Inledning. Programmet inleds av Anna Rastner, vice ordförande för Radioakademin och Content Director på Bauer Media/Podplay tillsammans med Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

13.05 Det nya ljudlandskapets dokumentära berättelser. När författare och ljudproducenter möts för att skapa berättelser för lyssning utmanas och förnyas formaten – inte minst när det gäller dokumentära format. Hör bland annat Erik Galli berätta om hur han tillsammans med produktionsbolaget Filt just nu arbetar med en manusdriven podd för Storytel. Tove Leffler som grundat PodLit berättar om hur företaget gör radio- och poddokumentärer baserade på böcker. Diamant Salihu berättar tillsammans med producenten Johan Dahlberg från produktionsbolaget Perfect Day om hur de stöpte om Tills alla dör till poddbok för Mondial, och hur de nu arbetar med uppföljaren När ingen lyssnar.

13.50 Så väljer svenskarna att lyssna – och deras vanor förändras. Vilka plattformar väljer de svenska lyssnarna när de ska ta del av ljudinnehåll? Och vilken roll spelar platser och sammanhang för publikens val av ljudböcker, poddar och andra format? Här får du unika insikter ur Sverige Radios jätteundersökning Lyssningsloggen där de svenska lyssnarnas ljudvardag analyseras på djupet. Studien presenteras av Ulf Dalquist, analyschef på Sveriges Radio och med bakgrund på Statens Medieråd, Lunds universitet och Södertörns högskola. 

14.10 Mingel och fika.

14.30 Ljudet, Födelsedagen och den kreativa processen – så arbetar Sarenbrant och Bergfeldt. Hur formar en nykomponerad stjärnduo en helt ny spänningsserie – och hur kommer den att låta i ljudformat? Vilka erfarenheter kan man ta med sig från andra delar av mediebranschen när man skriver böcker för en bred publik? Hör Sofie Sarenbrant – Sveriges mest lyssnade författare – och tv-journalisten och författaren Carina Bergfeldt berätta om den kreativa processen under arbetet med Födelsedagen, den första boken i en spänningsserie som ges ut av Forum.

14.45 Ljudlandskap i förändring – detta blir viktigast för aktörerna

Publikens vanor förändras i snabb takt och ljudmarknaden stöps om. Vilka kan konsekvenserna bli för bokbranschen? Vilka möjligheter och faror finns när nya lyssnargrupper ska nås? Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts och medieanalytiker i Mediepodden och bloggen Vassa Eggen spanar framåt.

15.00 Berättelsens roll på framtidens ljudmarknad – paneldiskussion. Ljudböcker och strömningstjänster har förändrat de traditionella bok- och ljudbranscherna – men vilka nya format ser vi runt hörnet? Hur kommer arbetet förändras för författare och kreatörer? Vilka lärdomar kan dras från andra branscher som transformeras i grunden av digitaliseringen?Dessa frågor diskuterar en panel bestående av:

  • Mattias Fyrenius, vd Bonnierförlagen och tidigare bland annat chef för nya medier inom TV4 och Svenska Dagbladet.
  • Tove Leffler, PodLit och tidigare bland annat chefredaktör för Svensk Bokhandel samt förlagschef.
  • Henrik Funke, produktchef på Podplay och med långt förflutet inom radio för bland annat TV4 och Expressen.

15.30 Slut

Missa inte Guldörat på Bokmässan! Seminariet är kostnadsfritt (entré till Bokmässan dock), men antalet platser är begränsat. OSA senast 21 september till bokmassan@radioakademin.org