Program för Kommersiella spåret/Spår 3 finns här
Hundratals tävlingsbidrag från alla hörn av den svenska ljudbranschen har lämnats in till årets upplaga av Guldörat, och juryarbetena är igång. 18 oktober intar Guldörat Vasateatern i Stockholm. Från tidig morgon till sen kväll får besökarna ett späckat program med spännande trendspaningar, tips och debatter på tre scener under dagen. På kvällen blir det en storslagen gala på kvällen då Guldörat-priserna delas ut.
”Vi hoppas kunna överträffa förra årets succégala och är på god väg med 248 inskickade bidrag med fantastisk podd och radio från hela branschen” säger Anders Elfström, som är ordförande i Radioakademin.
Här är ett axplock av det som händer på scenerna under dagen:
- Så förändrar AI-revolutionen ljudbranschen – möt bland annat Tracy Gilliam. Hon är strategichef på RadioGPT, som gör det möjligt att skapa artificiella ljudinslag eller till och med bygga upp en helt AI-genererad radiokanal. På Guldörat får du de senaste nyheterna och innovationerna inom AI för ljud och få veta mer om hur utvecklingen kan förändra ditt jobb och din bransch.
- Värde och effekt av ljudreklam – det är den röda tråden på den särskilda scen som helt domineras av kommersiella lösningar och idéer. Missa inte chansen att lära dig värdet av ljudidentiteter eller att höra branschens tungviktare inom försäljning sia om framtiden.
- På Guldörat får du de viktigaste trenderna och ser de mest spännande debatterna i Sverige om framtidens radio, poddar och annat ljudinnehåll. I slutet av augusti börjar vi släppa programpunkterna steg för steg fram till den stora dagen 18 oktober.
Hela Guldörat från tidig morgon till sen kväll ingår i den biljett du bokar enkelt här. En stor andel av biljetterna har redan bokats, så se till att i god tid säkra din plats på den svenska ljudbranschens största och viktigaste mötesplats!
Gemensamma tider
08.15 | Insläpp – dörrarna öppnas |
09.00 | Stora Scenen: Alla hälsas välkomna till Guldörat. Utdelning av Årets ljudkampanj och Årets barn |
09.30 | Förmiddagens spår drar igång |
11.30 | Lunch serveras |
12.30 | Stora Scenen: Utdelning av Årets stjärnskott och Årets hederspristagare plus samtal |
13.30 | Eftermiddagens spår drar igång |
14.00 | Fika |
16.15 | Dagens program avslutas |
18.30 | Dörrarna öppnar för mingel, bubbel och mingeltallrik serveras |
20.00 | Galan börjar |
21.30 | Efterfest |
01.00 | Kvällen avslutas |
Spår 1
Spår 2
SPÅR 1
AI-boomen – så förändrar den ljudbranschen
SPÅR 1 09.45
2023 har ingen kunnat undgå AI och debatten kring konsekvenser av den snabba tekniska utvecklingen. Hur förändrar framväxten av generativ AI ljudmarknaden och publikens val? Vilka utmaningar och möjligheter finns för oss i branschen? Olle Zachrison, AI-ansvarig på Sveriges Radio, guidar Guldörats besökare genom de viktigaste innovationerna inom syntetisk röst, arbetsmetoder och lösningar för ljud. Här får du bland annaat också möta reportern Eva Johannesson, som berättar om arbetet med att ”klona” hennes röst för att serva Svenska Dagbladets publik med upplästa artiklar.
Fler namn tillkommer.
Olle Zachrison är AI-ansvarig samt nyhetsbeställare på Sveriges Radio, och en av initiativtagarna till nätverket Nordic AI Journalism. Han har en bakgrund som bland annat chef för Ekot och dessförinnan redaktionschef på Svenska Dagbladet.
Eva Johannesson är reporter på SvD Junior, som är Svenska Dagbladets nyhetstidning för barn. Hennes röst ligger till grund för utvecklingen av en syntetisk röst för uppläsning av SvD-artiklar.
Inanna Lallerstedt är produktchef på Svenska Dagbladet och har det övergripande ansvaret för den digitala upplevelsen. Hon har bland annat jobbat med att ta fram SvD:s AI-röst, men också med utvecklingen av den nylanserade tjänsten SvD Kompakt.
Raoul Wedel är vd för Wedel Software som sysslar med medieinformationssystem med fokus på digitala annonslösningar. Hans företag Adthos levererar också AI-genererade reklamspottar för radio och ljudföretag.
AI-boomen: Möt skaparen av RadioGPT
SPÅR 1 10.45
En hel radiokanal med programledare, sidekick och ständigt uppdaterat innehåll – men helt utan människor? Ja, RadioGPT är AI-genererad lokal liveradio byggd på syntetiska röster och inflöden av information och stories. Är det slutet för radio som vi känner den, eller tvärtom något som kommer utveckla mediet för framtiden? Möt Tracy Gilliam, som är strategichef på Futuri. Hon berättar om tekniken bakom tjänsten som lanserades tidigare i år. Tracy Gilliam ersätter tidigare utannonserade Daniel Anstandig, som har fått förhinder.
As Futuri’s Chief Strategy Officer, Tracy Gilliam is deeply involved in product and go-to-market strategy, onboarding, and client success for all Futuri solutions, including RadioGPT™, the world’s first 100% AI-driven local radio content system. Gilliam’s extensive broadcast leadership background gives her invaluable insight into how media companies can use technology to positively transform their organizations.
Gilliam has held senior management roles at CBS Radio (CBS O&O) Los Angeles, Clear Channel (iHeartMedia) Omaha, Premiere Radio Networks, KMOX (CBS O&O) St. Louis, and more. Gilliam is also a visionary revenue leader; in 2009, she founded TopLine Matters, a media research firm designed to help broadcast sales departments grow revenue, which was acquired by Futuri in 2015 and has evolved into the revenue AI system TopLine. An early founder of Futuri, she has served in an executive capacity with the company for the past 13 years.
Radio och podd i förändring – de viktigaste trenderna just nu
SPÅR 1 13.15
Will Pearson från iHeart, den amerikanska jätten inom kommersiell radio och podcasts, gästar svenska Guldörat. Ur ett globalt perspektiv visar han på aktuella trender och tecken på vart den snabbt föränderliga ljudbranschen är på väg, inte minst i transformationen från radio till podcast.
Will Pearson är podcastchef för amerikanska iHeart, som är ett av världens största företag inom kommersiell radio och som med över 860 stationer når 9 av 10 amerikaner under en månad och vars podcasts har mer än 400 miljoner nedladdningar i månaden. Innan Pearson kom till iHeart ledde han bland annat mediehuset Mental Floss.
Framtidens lyssnare – allt du vill veta om generation alfa!
SPÅR 1 14.30
Gary Pope, grundare av Kids Industries, berättar mer om hur lyssnarna mellan 3-13 år beter sig samt delar med sig av sina insikter och data om hur de konsumerar medier idag.
Kids Industries är ett globalt företag som hjälper sina kunder att bygga starka varumärken mot barn och familjemålgrupper.
Efter det följer ett panelsamtal lett av programledaren – och förra årets Guldörat-vinnare – Ylva Hällen, som tillsammans med panelen diskuterar och delar med sig av sina insikter om en målgrupp som redan är vana konsumenter av digitalt innehåll.
Vilka krav kommer en ny generation lyssnare ställa på innehåll och är vi som producenter och innehållsmakare beredda på att möta upp dem?
Talare: Gary Pope inledde sin karriär som lärare. 2002 grundade han Kids Industries.
Kids Industries erbjuder tjänster inom analys, strategi och kreativ produktion med fokus på barn- och familjemålgrupperna. De jobbar med kunder som Disney, BBC, Pokémon, Royal Caribbean and Pottermore.
Gary är children’s ambassador for the Products of Change Group där han representerar barns intressen. Han är medlem i styrelsen för The Children’s Media Conference och i UK Council for Licensing International.
Gary är även styrelsemedlem inom Council for Licensing International och under 2022 blev han utnämnd till den mest inflytelserika personen inom global licensing.
Moderator: Ylva Hällen har arbetat med barnkultur i 25 år. I huvudsak som manusförfattare, producent och programledare på tv, men är också författare till flera bokserier.
På Sveriges Radio är hon aktuell med Mysteriesöndag och Barnmorgon som vann Guldörat 2022.
Hon är också upphovsperson/manusförfattare till 2022 års radiokalender Bergvaktarens hemlighet som slog lyssningsrekord.
Paneldeltagare:
Markus Granseth är programledare för Barnmorgon SR och grundare till och exekutiv producent på Idéstorm.
Markus Granseth, framstående TV-profil sedan 2005, har programlett kända titlar som Bolibompa, Morgonshowen och Sommarlov. Programledare i årets morgonshow 2022: Barnmorgon.
Markus driver också produktionsbolaget Idéstorm där han utöver programleder, producerar och projektleder allt från TV till podcasts.
Isabella Grybe är projektledare, exekutiv producent, redaktör och programledare.
Isabella Grybe projektleder Barnradion på UR. Alltid med stort hjärta för målgruppen barn. Har tidigare programlett kända SVT serier som Lilla Aktuellt, Packat och klart och Världens barn galan. Har producerat Sommar i P1 och redaktörat Sveriges yngsta mästerkock på TV 4. Isabella har även jobbat med granskande TV-magasin och programlett partiledardebatter.
Lukas Björkman är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Kamratposten sedan 2011. Han har även varit ansvarig utgivare för sajten KP-webben och för podden KPodden (pratar själv flitigt i podden) samt medskapare till KPTV. Brinner för att skapa viktigt och roligt innehåll för barn.
Per Palmqvist är samordnare för Barnradion på Sveriges Radio. Per har arbetat med barn och unga under stora delar av sin journalistiska karriär, först på Kamratposten och senare på P3. Han har även arbetat med att utforma Sveriges Radios digitala närvaro, bland annat med Musikhjälpen. Sedan 2021 är han Samordnare för Barnradion där han bland annat beställer innehåll för publiken upp till 13 år.
Agnes Junker har jobbat på Spotify sedan 2019 i ett team av musikredaktörer med fokus på innehåll för barn och under senare år som global chef för Spotifys Kids & Family Music. Tidigare främst varit verksam i förlagsvärlden bland annat som innehållschef på ljudbokstjänsten BookBeat och som VD på en e-bokhandel inom mediagruppen Schibsted. Älskar fortfarande sin egen barndoms banankontakt, demonstrerande älgar och fem myror och slutar aldrig fascineras över hur de sanna barn-hitlåtarna etableras och sprids.
Öppna landskap eller slutna rum? Nu formas framtidens poddmarknad
SPÅR 1 15.30
Efter ett decennium med det svenska podd-undret ligger vårt land bland de främsta i världen i utveckling av innehåll, tjänster och andel av befolkningen som lyssnar på poddar. Men vad händer i tuffare ekonomiska tider när aktörer och affärsmodeller ställs inför nya utmaningar? Allt fler poddar läggs bakom betalväggar eller görs exklusiva på annat sätt – kommer vi se en fortsatt förflyttning från öppna, annonsfinansierade lösningar? Vilka strategier kommer aktörerna välja, och hur kan utvecklingen påverka det framtida utbudet? Programpunkten inleds med en internationell utblick av Jonny Kanagassoriam, innehållschef för BBC Sounds, som sedan följs av en panel där företrädare från den svenska poddbranschens tungviktare diskuterar framtiden.
Observera att inledningen hålls på engelska, medan paneldiskussionen är på svenska.
Inledningstalare: Jonny Kanagasooriam är head of content för BBC Sounds som är det brittiska public service-bolagets ljudplattform för poddar och radio. Jonny arbetar bland annat med radio- och musikbeställningar och produktionsteam inom företagsdelarna Nations, Local, News, Children’s & Education, World Service och BBC Studios med både musik och talat innehåll för lyssning on demand. Jonny har tidigare arbetat för bland annat medieföretaget Dazed Media och reklamnätverken McCann London och Wunderman Thompson. Han har också styrelseroller och engagemang i konstgalleriet The Whitechapel Gallery, danskompaniet Hofesh Schecter Company och teatern The Donmar Warehouse Theatre.
Paneldeltagare:
Jenny Rahm är managing director för Acast Norden. Hon började på Acast 2022 och leder ett team om cirka 40 personer i Sverige, Norge och Danmark. Jenny har mångårig erfarenhet inom försäljning och media och har tidigare bland annat varit mediechef på Bonnier News och affärsområdeschef för Lifestyle-gruppen på Bonnier.
Karin Bäckmark är nordisk podcastchef på Spotify och ingår i företagets ledningsgrupp för Norden. Karin är utbildad journalist och har en lång bakgrund inom tv-industrin, där hon varit innehållschef på flera stora svenska produktionsbolag. På Spotify leder hon podcastutveckling tillsammans med ett team som ansvarar för originalproduktion, partnerskap och redaktörskap.
Anna Rastner är content director för Bauer Media Sweden, och ansvarig för allt ljudinnehåll och aktiviteter inom de digitala plattformarna Podplay och Radioplay samt radiokanalerna Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Vinyl FM, Retro FM, Svensk Pop, Lugna Klassiker, Nostalgi och Feelgood Hits. Anna har en lång bakgrund inom den svenska mediebranschen med tidigare chefsroller på UR, TV4, Mittmedia och Expressen.
Johan Strömberg är grundare och VD för Podme, en streamingtjänst för poddar som tillhandahåller lyssnarupplevelser kostnadsfritt och i abonnemangsform. Podme finns tillgänglig på tre marknader och har i dagsläget över 200 000 betalande abonnenter. Sedan 2021 tillhör Podme mediekoncernen Schibsted.
Caroline Pouron är digitalt utbudsansvarig på Sveriges Radio sedan två-tre år tillbaka. Dessförinnan var hon kanalansvarig för P3, och ligger bakom flera av Sveriges Radios största poddar, bland annat P3 Serie, P3 Creepypodden, P3 Dystopia, P3 ID och P3 Krim.
Moderator: Lars Truedson är sedan 2006 grundare och VD för produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB. Han har också varit föreståndare för Institutet för Mediestudier 2014–2022 och producent för Medierna i P1 under flera år. Utöver mediefrågor har han tidigare rapporterat om internet som samhällsfenomen, om säkerhetspolitik och om utrikesfrågor.
SPÅR 2
Så förnyas det dokumentära berättandet
SPÅR 2 09.45
Följ med bakom kulisserna och lyssna på skaparna av dokumentärerna som gjort avtryck under årets gång. Det blir ett inspirerande samtal om att bland annat hitta nya vinklar på välkända ämnen, hur formatet förnyas när fler aktörer publicerar dokumentärer samt spaningar om vart vi är på väg.
Moderator: Alexander Dominici är journalist som bevakar poddvärlden för Svenska Dagbladet och frilansar som producent för bland annat Storytel. Han har tidigare jobbat med innehåll i olika roller på bland annat Sverige Radio, Spotify och Third Ear Studio.
Evelyn Jones är programledare för Dagens Nyheters poddar Spotlight och Älskade politik. Evelyn har varit med och utvecklat DN:s nya dokumentärpoddformat Spotlight, ett format som de själva kallar mikrodokumentärer ur nyhetsflödet. I Spotlight lyfts aktuella nyhetshändelser på ett spännande och nyskapande sätt, med fokus på en person. Förutom att göra podd är Evelyn Jones politikreporter och har jobbat med många olika bevakningsområden på DN:s redaktion.
Fanny Hedenmo har bakgrund som frilansande journalist i Nordafrika samt utrikesreporter på TT och Ekot. Sedan 2021 arbetar Fanny på Tredje Statsmakten där hon producerat och programlett P3 Dystopia. För tillfället producerar hon Söndagsintervjun i P1. Som dokumentärmakare har Fanny bland annat gjort P3 Dokumentär om massakern i det palestinska flyktinglägret, samt Kristallsjukan för Spotify Dok, som publicerades våren 2023.
Axel Winqvist är radioproducent och en av grundarna till produktionsbolaget Studio Olga. Han arbetar med att göra dokumentärer och uppmärksammades senast för sin serie Jakten på Bo Balderson för Spotify Dok.
Lovisa Lamm Nordenskiöld är journalist och radioproducent och arbetar på Banda där hon bland annat gjort dokumentärserien om mordet på Olof Palme för NRK. Lovisa har även gjort flera andra uppmärksammade radiodokumentärer, för både P1 och P3 och var även exekutiv producent för Svenska Dagbladets dokumentär Dynastin, en serie om finansmannen Jan Stenbeck som publicerades i början av året.
Shang Imam började göra radio direkt efter juristutbildningen 2009 och har fortsatt med ljudmediet sedan dess. Shang har bland annat gjort Verkligheten i P3, P1 Dokumentär, radiodrama och nu senast dokumentärserien Girls on Wheels som gick i Funk i P1. Förra året tilldelades Shang Författarförbundets radiopris och just nu jobbar hon som producent på Kropp & Själ i P1.
Hur använder man musik i poddar?
SPÅR 2 10.45
Musiken är en viktig del av berättandet och kan verkligen lyfta historien till nästa nivå, men vad gäller egentligen? Vem äger musiken? Och vad är det som gör att vi idag kan spela upphovsrättsskyddad musik i ett radioprogram samtidigt som risken finns att ett podcastavsnitt måste tas ner om samma låt spelas där? Nicklas Sigurdsson från STIM och Christopher Thordson från Ifpi reder ut begreppen och har också utlovat att släppa en nyhet på Guldörat!
Nicklas Sigurdsson är chef för förhandlings- och marknadsanalysteamen på STIM, Svenska tonsättares internationella musikbyrå. Nicklas arbete omfattar även utveckling av nya licensområden, produkter och tjänster.
Christopher Thordson är COO på Ifpi, musikbolagens rättighets- och branschorganisation. I sin roll som COO arbetar Christopher bland annat med att förhandla med aktörer som använder musik, såsom radio- och TV-bolag.
Fansen tar nya vägar till musiken – så förändrar det ljudbranschen
SPÅR 2 13.15
Tiktok har förändrat hur popmusik låter – men tjänstens intåg har också förändrat miljontals lyssnares relationer med musikskapare. När en allt större del av musikpubliken går via sociala medier och videotjänster för att komma närmare sina favoritartister ställer det helt nya krav på radiokanaler, poddar och strömningstjänster att hitta sina sätt att ta vara på publikens engagemang i den musik de älskar. Brittiske branschanalytikern Keith Jopling tar Guldörats besökare med in i en musikvärld driven av ”fandom”, där traditionella ljudaktörer möter stora utmaningar för att fortsätta vara relevanta för musikpubliken – men där också stora möjligheter ryms för radiokanaler och poddkreatörer.
Talare: Keith Jopling är consulting director vid konsultföretaget MIDiA, som levererar strategiska analyser, trendrapporter och prognoser på uppdrag av företag över hela världen inom medier, underhållning, musik med mera.
Först på bollen – så förnyar sporten liveradion
SPÅR 2 14.30
Under de senaste åren har en rad nya, kommenterande och underhållande ljudformat växt fram kring fotboll och andra sporter, inte sällan med rötterna i supporterkultur. Hösten 2023 lanseras tjänsten Sportscom i Sverige där lyssnarna betalar för livesända referat från de stora ligorna inom hockey och fotboll. Utvecklingen följer ett historiskt mönster där nya former av sportutbud många gånger förändrat medielandskapet. Ser vi en ny vår för ljud i liveformat, bortom traditionell radio och podd? Kan ljudrättigheter till stora idrottsevenemang och ligor få samma betydelse som på tv-marknaden? Finns det en publik för ett allt bredare utbud av liveradio och poddar om sport – och hur kan den allt tuffare konkurrensen påverka ljudmarknaden i stort?
Paneldeltagare:
Katarina Koritz är grundare och innehållschef för Sportscom, en ny ljudtjänst som med kapital från bland annat Storytel-grundaren Jonas Tellander lanserades hösten 2023 och sänder matcher från Premier League, SHL och Allsvenskan. Katarina har en gedigen bakgrund inom inte minst sportmedier, som bland annat ansvarig för digitala sporttjänster inom såväl TV4 som Viasat samt som affärs- och utvecklingschef för Sportbladet.
David Fjäll är programledare för (och skaparen av) Fotbollsmorgon, som sex dagar i veckan sänder liveradio om fotboll via Mixlr, Youtube och Twitch och som också finns tillgänglig via poddplattformarna. David har ett förflutet som bland annat mångårig programledare och reporter på SVT, samt som programledare för webbteve-program som 08 Fotboll och Eurotalk.
Jakob Sillén är områdeschef för Sveriges Radio Mälardalen där Radiosporten ingår. Jakob var under en rad år chef för Radiosporten och dessförinnan bland annat sportchef på nyhetsbyrån TT.
Genombrott runt hörnet – när lokala historier blir nationella succéer
SPÅR 2 15.30
Hur når man ut i den hårda poddkonkurrensen när man är ett lokalt mediehus utan stora resurser och tradition av ljudproduktion? TV2 Østjylland har under det senaste året lyckats få sina poddserier ut till en stor publik över hela Danmark. På Guldörat visar Stine Thorsgaard Kjaer från TV2 Østjylland mediehusets dos and don’ts, metoder och strategier för att göra nära, lokala berättelser till nationella succéer.
Vi väntar ännu på det stora genombrottet för lokal journalistik i poddformat. Är amerikanska City Cast på väg att lyckas? Sedan starten 2020 har de byggt upp ett nätverk av redaktioner i en rad städer över hela USA, som producerar dagliga nyhetsshower i podcastformat. Sara Menendez från City Cast berättar för Guldörats besökare om hur hon jobbar med att utveckla företagets formel för en ny tids lokal journalistik, byggd på kärlek till både platsen och ljudmediet.
Obs! Programpunkten hålls på engelska.
Stine Thorsgaard Kjær är chef för innovation och utveckling på TV2 Østjylland i Århus, med ansvar för bland annat strategier för att utveckla mediehusets poddutbud. Stine har en bakgrund inom tech och är bland annat utbildad kaospilot.
Sarah Menendez är chief operating officer för poddnätverket City Cast, där hon jobbat sedan starten 2020. Dessförinnan jobbade Sarah med lokal journalistik inom amerikansk public media. Sarah Menendez är med via länk.