Vinnare 2014

Radioakademins Specialpris 2014

Nils Horner

Han var utsänd på uppdrag av sin publik. Han gjorde den aldrig besviken.

Han gav oss enkla men ändå så beskrivande berättelser om hur utsatta och drabbade människors liv kan te sig på vår jord.

När han rapporterade i vår radio kunde tiden ta paus.
Hans röst och tilltal fick oss förstå en annan verklighet långt bort från det trygga Sverige.

Han var en sann radiokorrespondent med en unik begåvning och ett unikt liv. Som ändade alldeles för tidigt.

Radioakademins Specialpris 2014 tilldelas postumt Nils Horner.


Radioakademins Hederspris 2014

Gert Fylking

Här har vi en vinnare som under decennier vunnit publikens kärlek för att han alltid varit sig själv.

Här har vi en person som kan tramsa men också vara allvarlig när det behövs. Här har vi en speciell personlighet som fått sina lyssnare att skratta, fundera, ibland chockeras men främst beröras.

Här finns unika egenskaper som i sin kombination har gett honom en yrkesmässig patina som vi verkligen vill belöna.

ÄNTLIGEN!

Gert Fylking tilldelas Radioakademins Hederspris 2014.


Årets Närradio

Studentradion 98,9

Uppsala

Med trevlig ton och tilltal skapar Studentradion 98,9 i Uppsala ett engagemang som sprider radioglädje. Stationen har såväl bredd som djup och en hög ambitionsnivå med många intressanta intervjuer.


Årets Radiostation

Skärgårdsradion 90,2

Stockholm

Med ett lustfyllt tilltal, sommarkänsla och nyttiga tips skapar Skärgårdsradion en bild av en levande skärgård. Ankringstips och kustväderrapporter med musik av Taube ger extra vind i seglen!


Årets Morgonprogram

Morgon i P4 Radio Stockholm

Sveriges Radio

Ett morgonprogram med musik, intervjuer och lokala nyheter väl lämpat för morgonkaffet vid frukostbordet eller i bilen på väg till jobbet. Morgon i P4 Radio Stockholm passar alla morgonlyssnare oavsett åldersgrupp.


Årets Rookie

Emanuel Karlsten

P3 Nyheter, Sveriges Radio

Vinnaren har en motsatsernas röst. Tillbakalutad, men samtidigt engagerad. En röst med ett grepp om både det stora och det lilla. En röst som förmår att balansera mellan raljerande humor och krasst allvar. Emanuel Karlsten finner ständigt nya vinklar till vår samtid.


Årets Radioevenemang

Musikhjälpen

Sveriges Radio

Med en lyckad mix av kreativa idéer, direktsänd radio och ett engagerat programledarskap har Musikhjälpen etablerat sig som en av de mest genomtänkta och meningsfulla radiosatsningarna. Musikhjälpen ger kunskap och gemenskap och ett samhällsengagemang och lyckas förnya sig år från år.


Årets Underhållning

Institutet med Karin o Jesper

Sveriges Radio P3, Produktionsbolaget Munck

Programmet som underhåller och allmänbildar samtidigt. Den dynamiska programledarduon letar upp de såväl små som stora guldkornen i forskningsvärlden, som annars lätt kan uppfattas som trist, och gör dem lättillgängliga för lyssnaren. Traditionell vetenskap, som man minns från skolbänken, varvas med humor.


Årets Musik

Hitfabriken

Musikguiden i P3, Rundfunk Media AB

Lyssnaren tas med på en upptäcktsfärd för att hitta förklaringen till det svenska musikundret. Oavsett om lyssnaren är musikkunnig eller helt tondöv behåller programmet spänningen och får lyssnaren att stanna kvar för att få veta vad framgångarna beror på. Hitfabriken skapar en story tillsammans med musiken:


Årets Lokalradio

P4 Dalarna

Sveriges Radio

Ambitiös och granskande journalistik som engagerar ett helt län. P4 Dalarna samarbetar med lyssnarna och gräver fram viktiga händelser i samhället på ett nyskapande vis. Frågor som berör. Allt från farliga bussar och missade cancerdiagnoser till avslöjande intervju med en lokal medlem i Svenskarnas parti. Lokalradio när den är som bäst


Årets Radioprogram

P3 Dokumentär

Sveriges Radio

Kvicktänkt och rappt, omväxlande, modernt och samtidigt avslöjande och osminkat. P3 Dokumentär ger spännande berättelser och skapar visuella bilder som berör. Viktigt, aktuellt och mångsidigt!


Årets Reportage

Kvinna hittad död vid badplats

P1 Dokumentär, Sveriges Radio

Det går inte att sluta lyssna. En lysande dokumentär. Skickligt berättat med detaljer som lyfts fram och ger tydliga bilder av hur en person drabbas dubbelt. En berättelse om en kvinnans plötsliga död vars orsak missbedöms i ett tidigt skede och skapar en livslång kris för mordoffrets man.


Årets Folkbildare

Skolministeriet

UR

Skolministeriet ger lyssnaren en unik möjlighet att få en inblick i den värld som i detta nu formar vår framtida generation. Skolan är området i samhället som alla känner och kan relatera till men som inte alltid får den uppmärksamhet och bevakning som vi behöver. Skolministeriet är folkbildning i radio!


Årets bästa kvinnliga programledare i radio

Lotta Bromé


Årets bästa manliga programledare i radio

Kodjo Akolor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.