Vinnare 2009

Årets Rookie

Henrik Torehammar

SR Göteborg

Motivering:
Personligt, mångsidigt, med mycket humor, stor kunskap och bildning fångar han lyssnarna runt viktiga frågor.Henrik Torehammar kommer att gå långt!

Årets Hederspris

Kerstin Brunnberg

Motivering:
I nästan fem decennier har Kerstin Brunnberg envist och med exceptionellt engagemang verkat för lyssnarnas, medarbetarnas och hela radiobranschens bästa. Alltid med radion i sitt hjärta och i sitt öra. Radiokademins Hederspris 2009 tilldelas en numera även levande legend.

Årets Morgonprogram

Rivstart

Bandit Rock Göteborg
MTG Radio

Motivering:
Morgonprogrammet har helt och hållet vänt upp och ned på den kommersiella marknaden i Göteborg – nytt, fräscht och med en imponerande styrka

Årets Reportage

Bibliotekarien

Jesper Huor
SR Samhälle/Dokumentärredaktionen

Motivering:
Reportaget öppnar dörren på glänt till en värld som hittills varit dold för oss vanliga icke-bibliofiler. Den känsliga och realistiska skildringen av huvudpersonens dubbelnatur  för tankarna till en annan spänningens mästare – John Le Carré.

Årets Underhållning

Äntligen Morgon

Mix Megapol
SBS

Motivering:
Underhållning på hög nivå där samtliga inblandade har tydliga roller som matchar varandra perfekt. Välproducerad och underhållande morgonradio.

Årets Musik

Såpoperastudion

SR P2/ SMT Radio

Motivering:
Suveränt om en värld vi normalt aldrig får en inblick i, radio som är så bra att man ser bilder av operaelevernas vedermödor och glädjeeämnen, allt skildrat med välgörande humoristiska inslag.

Årets kanalprofilering

Bandit Rock

MTG Radio

Motivering:
En tydlig och levande profil som inte går att missförstå. Vi spelar vad vi vill!!

Årets folkbildare

Grisindustrin

Daniel Öhman och Malin Olofsson
SR Ekot

Motivering:
Grisindustrin har med journalistisk skärpa och pedagogisk ambition givit oss en skoningslös insyn i grisnäringens krassa metoder.
Vardagsjournalistik när den är som bäst. Efter dessa inslag har nog många lyssnare granskat köttdisken extra noga.

Årets Public Service

P3-Dokumentär

SR P3

Motivering:
Analytiskt, dynamiskt, spännande, journalistiskt och ljudmässigt moget har P 3 Dokumentär levandegjort svensk nutidshistoria för sina lyssnare.

Årets PLR-station

Mix Megapol

SBS

Motivering:
Stationen har under året förstärkt sin profil som lättlyssnad, med journalistisk touch, färgstarka programledare, bra gäster och ett brett musikutbud. Mix Megapols redaktionella innehåll går från klarhet till klarhet.

Årets Närradio

Radio Totalnormal

Föreningen Fanzingo

Motivering:
Genom sitt helt unika sätt att ta sig an frågor om psykisk ohälsa, lyckas Radio Totalnormal avdramatisera ett tabubelagt ämne och lyfta fram en undangömd grupp i samhället.

Årets Specialpris

Gröna Knappen

MTG

Motivering:
Vår generations viktigaste fråga är miljön. Vi behöver förändra attityder och vanor för att kunna lämna över ett friskt jordklot till våra barn och barnbarn.
MTG Radios miljökampanj ”Gröna knappen” har påverkat miljontals radiolyssnare. Thank’s for your initiative, Richard Marston!