Vinnare 2010

Årets Hederspris – Claes” Clabbe” af Geijerstam

Motivering: Musik har alltid varit en hörnpelare i radions utbud. Karriärer, succéer och musikalisk framgång har skapats genom etern. Med en unik profil och imponerande bredd – som artist, radiopratare och stilskapare – har han på olika sätt influerat musiken i svensk radio sedan 1960-talet. Och, han är nog Sveriges största DJ genom discotiderna-hela svenska folkets ”Clabbe”

Årets Morgonprogram – Äntligen Morgon, Mix Megapol SBS Radio

Motivering: Fortfarande det morgonsällskap som håller högst klass. Professionellt och intelligent utan flams och med, dessutom, den högsta humornivån av alla.

Årets Reportage – Kölnkonserten Anton Karis Sveriges Radio P1/Ekot

Motivering: Reportaget hakar fast i lyssnaren, lika oförglömligt som musiken som porträtteras. Magiskt – i alla led. Det öppna fönstret i Gamla stan, den tunga indiska natten, raspet från LP-skivan under kärleksmötena… intima bilder som kunde blivit snaskiga, vore det inte för radions integritet – och den skicklige reportern bakom underverket.

Årets Underhållning – Lilla Al-Fadji i P3, Sveriges Radio/Munck AB

Motivering: Charmig konfrontation. Fnissig provokation. Föredömligt liten.
Föredömligt cool. Radions roligaste dialekt och röst.

Årets Musik – Tyst för fan – historien om Ebba Grön 
Karin Forsmark och Rickard Nerbe, Sveriges Radio Göteborg

Motivering: För en lärorik och underhållande resa bakåt i tiden. Och, inte minst, gudomlig musik!

Årets kanalprofilering – Radio 107,5 SBS Radio

Motivering: Ett helhetsgrepp som lyckas med att skapa en nostalgitripp dag efter dag.

Årets folkbildare – Matens pris 
Daniel Öhman och Malin Olofsson Sveriges Radio Ekot

Motivering: Ekots personliga och kunniga reportrar tar lyssnaren med ut på en global resa full av spänning och ny kunskap. Resultatet är en svindlande insikt om hur vi roffar åt oss på andras bekostnad, trots att vi tror att vi gör rätt.

Årets Public Service – Elin-mitt sorgliga liv
 — Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco, Sveriges Radio/Generation Z/Ekot

Motivering: I all sin lågmäldhet, slår den till rakt i hjärtat och blottar de oerhörda konsekvenser ett systems handlande, eller brist på handlande, får för en enskild och utsatt människa.
Mitt i det nattsvarta, när det är på gränsen till outhärdligt att fortsätta lyssna, kan man bara önska att, det faktum att historien berättas för oss, resulterar i framtida handling och förändring och att en 13-årig flickas sorgliga liv, trots allt, inte varit alldeles förgäves

Årets PLR-station – Bandit Rock. MTG Radio

Motivering: Tydlig och kaxig som har vuxit till en stor radiostation med hängiven publik.
Det rockar fortfarande fett.

Årets Närradio –  Radio UPF, Radio AF

Motivering: För en journalistisk nyfikenhet och engagemang i frågor som ligger i tiden men lätt blir dagsländor i utrikesbevakningen. Det inger hopp om radiojournalistikens framtid.

Årets Specialpris – Radiosporten, Sveriges Radio

Motivering: Årets pristagare har under alla år på ett excellent sätt förmått leva upp till radions signum om snabbhet, enkelhet och direkthet.
Svenskarna kräver en snabb och kvalitativ sportrapportering. I hård konkurrens från andra medier gäller det att behålla publikens öra och hjärta.
Redaktionens legendariska medarbetare har under årtionden fått oss att skratta, gråta, jubla och känna stolthet över alla idrottsframgångar för Sverige.

Årets Rookie – Jonatan Unge, Sveriges Radio P3/ Malmö

Motivering: Han är inte främmande för några ämnen eller människor. Allt och alla tar han sig an med mycket stort självförtroende och befriande humor

TNS-SIFO:s pris – Årets mest populära programledare

TNS SIFO har på uppdrag av ”Radiogalan 2010” genomfört en undersökning avseende svenskarnas syn på vem som varit den bästa programledaren i radio under det senaste året.
Frågan ställdes enligt följande: Vem tycker du har varit den bästa programledaren i radio under det senaste året?

Totalt har drygt 100 programledare namngivits.
Bästa kvinnliga programledare: Lotta Bromé – Sveriges Radio
Bästa manliga programledare:  Adam Alsing – Mix Megapol

Nielsen Musics pris – Årets mest spelade svenska låt

Salem Al Fakirs “Keep on walking” var den mest spelade svenska låten i radion under det senaste året, enligt Nielsen Music. Salem fick därför priset ”Årets mest spelade svenska låt” under Radiogalan ikväll.
Keep on walking spelades inte mindre än 6946 gånger sedan Radiogalan förra året. På andra respektive tredje plats finns Robyn ”Dancing on my own” och Darin ”Viva la vida”

Pressmeddelande för Stora Radiopriset 2010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.