Inbjudan till Deltagande i Stora Radiopriset 2015

Radioakademin är ett forum för all svensk radio.

Radioakademin inbjuder dig och din redaktion/kanal att tävla i Stora Radiopriset 2015 med tävlingsperiod 1 maj 2014 – 30 april 2015.

En stor jury med bred kompetens och erfarenhet bedömer bidragen i de olika kategorierna.

Radioakademins ledamöter utser som vanligt vinnarna till Hederspris och ett eller flera Specialpris samt årets nya kategori Årets Podd.

Nytt för i år är att fyra bidrag nomineras i varje kategori och två nya kategorier införs, Årets Podd och Årets Kommersiella Radiostation. En annan nyhet är att tre kategorier direktnomineras av radiobolagen – Årets Kommersiella Radiostation, Årets Morgonprogram och Årets Radioevenemang.

Tävlingsbidragen ska skickas in senast den 11 maj.

Priserna delas ut den 17 september vid RADIOGALAN på Hamburger Börs

[divider style=”shadow”]

Alla är välkomna att sända in tävlingsbidrag oavsett om man är anställd vid radioföretag, frilansare eller privatperson. De tre kategorierna Årets kommersiella radiostation, Årets morgonprogram och Årets radioevenemang nomineras direkt av radioföretagen.

Tävlingsperioden avser program sända under tiden 2014-05-01 – 2015-04-30.

Ljudbidragen får vara max 20 min. Sammanfatta gärna bidraget på några minuter i inledningen.

Du kan även komplettera med information i PDF eller Wordfil.

Anmälningsavgiften är 700 kr resp. 125 kr för privatpersoner och närradiostationer exklusive moms. Avgiften i kategorierna som nomineras direkt av radioföretagen är 1 500 kronor ex. moms.

[button color=”danger” link=”https://radioakademin.org/skicka-bidrag/” size=”small” target=”_self” block=”false”]Anmäl dig här[/button]

OBS! senast 11 maj

Projektledare för Stora Radiopriset 2015 är:
Johan Mångård johan@mangard.se tel 0708-45 84 44
Ante Eriksson ante@anterra.se tel 0708-66 54 15

[divider style=”shadow”]

KATEGORIER 2015

Radioakademin vill särskilt understryka att nedanstående kategorier är öppna för alla, d v s public service, kommersiell radio, närradio och andra radioaktörer som tävlar mot varandra efter samma kriterier.

Årets Folkbildare
Priset skall delas ut till person eller redaktion som förmedlat kunskap och väckt intresse och på så sätt fått genomslag för program eller inslag som kan anses vara särskilt folkbildande.

Årets Lokalradio
Priset ska gå till den bästa lokala radion som producerats och sänts för ett lokalt sändningsområde. Det kan vara ett program, ett reportage eller radio uttryckt på något annat sätt.

Årets Musik
Tilldelas program eller aktivitet kopplad till radiokanalen där musiken är det bärande innehållet.

Årets Närradio
Priset belönar en ideellt driven närradiostation eller ett närradioprogram som utmärkt sig genom sitt engagemang, sin ton och sitt tilltal.

Årets Radioprogram
Tilldelas Sveriges bästa radioprogram. Priset premierar ett program som på ett föredömligt sätt utnyttjat radions egenskaper som ljudmedium och fängslat sin publik.

Årets Reportage    

Priset premierar reportage eller inslag som i form, ton, skapande och målande med ljud gör att radion slår bildmedierna.

Årets Rookie
Priset delas ut till en person som under året utmärkt sig som en ny medarbetare, t ex som programledare, reporter eller producent. Personen skall vara nykomling i radiosammanhang innebärande att personen under tävlingsåret utfört sina första yrkesprestationer inom radio.

Årets Underhållning
Priset belönar ett program, en redaktion eller person som roar och underhåller brett eller smalt. I kategorin Årets Underhållning kan givetvis även renodlade humorprogram tävla.

Årets Podd
Priset delas ut till en podd som med sitt tilltal, sin form och sitt innehåll stått för ett nytänkande som nått ett publikt genomslag. Priset går till en podd som enbart distribuerats utanför plattformarna för broadcasting, FM, DAB eller digital-tv. Radioakademin utser vinnaren men anmälan sker enligt samma regler som för alla andra kategorier.

[divider style=”dashed”]

Dessa tre kategorier nomineras direkt av radioföretagen för slutlig bedömning av juryn

Årets Kommersiella Radiostation
Priset premierar den radiostation/kanal som bäst utvecklat sin profil, sitt tilltal och sitt innehåll under året som gått. Hänsyn tas även till förändringar av stationens lyssnarsiffror.

Antal nomineringar: MTG 2 st, SBS 2 st, = 4 st nominerade

Årets Morgonprogram
Priset premierar idé, genomförande, publikt fokus och nyskapande.
Både lokala och rikssända morgonprogram kan deltaga och bedöms efter samma kriterier.

Antal nomineringar: SR/UR 1 st, MTG 1 st, SBS 1 st, 1 st joker  = 4 st nominerade
Antal anmälningar: SR/UR 4 st, MTG 2 st, SBS 2 st = 8 st anmälningar

Årets Radioevenemang
Tilldelas ett radioevenemang där vinnaren på ett kreativt och framgångsrikt sätt engagerat sin publik med hjälp av aktiviteter som spelat stor roll även utanför etern.

För att tävla krävs en skriftlig beskrivning samt ljud och eventuell bild som dokumenterar eventet på ett sätt som gör det möjligt för extern bedömning.

Antal nomineringar: SR/UR 1 st, MTG 1 st, SBS 1 st, 1 st joker  = 4 st nominerade
Antal anmälningar: SR/UR 4 st, MTG 2 st, SBS 2 st = 8 st anmälningar

[divider style=”dashed”]

Tre kategorier där vinnare utses av Radioakademins ledamöter

Årets Hederspris (Radioakademin mottar gärna förslag, inga direktanmälningar)
Hederspriset ska gå till en person som gjort betydande insatser för radiomediet och som fortfarande är aktiv på något sätt. Mottagaren har över tid verkat inom mediet på ett framgångsrikt sätt och kan uppfattas som en förebild.

Årets Specialpris (Radioakademin mottar gärna förslag, inga direktanmälningar)
Specialpriset kan delas ut till en person, en redaktion, radiokanal, ett företag eller organisation som har gjort en speciell insats för radiomediet. Priset vill stimulera utveckling och förnyelse och uppmuntra nytänkande med koppling till radiomediet.

Årets Podd (Anmälan sker enligt samma regler som för alla andra kategorier)
Priset delas ut till en podd som med sitt tilltal, sin form och sitt innehåll stått för ett nytänkande som nått ett publikt genomslag.
Priset går till en podd som enbart distribuerats utanför plattformarna för broadcasting (FM/DAB/digital-tv).

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.