Nomineringar till Årets ljudkampanj 2023

Guldörats kategori Årets ljudkampanj belönar en kund som under året skapat en ljudkampanj för radio och/eller podd med fokus på kvalité, resultat, effekt, innovation och känsla. Vinnaren utses av en specialjury och priset delas ut under branschdagen Guldörat 18 oktober. Läs mer om programmet för det kommersiella spåret här och resten av programmet här. Köp biljett här.

Årets ljudkampanj

 

Gör sommaren till ett äventyr – Naturkompaniet

Naturkompaniet drivs av ambitionen att inspirera människor till att ge sig ut i naturen och samtidigt påverka andra företags hållbarhetsarbete genom att vara ett föredöme inom retailbranschen. Målet var att ligga i framkant när det gäller budskap, utformning och placering av kommunikationen till sin primära målgrupp. Under 2022 valde de att göra en breddning av mediemixen där audio gavs en viktig del i mixen för att uppnå detta. Kampanjen nådde ett resultat som tydligt visade på sambandet mellan ljudreklamens kreativitet och varumärkets webbplatsbesök.

Mediebyrå: Captivate AB
Ljudhus: Bauer Media, Viaplay Group Radio & Acast 

 

Dove – Projekt självkänsla: Detox Your Feed 

Med denna kampanj vill Dove uppmärksamma den ohälsosamma påverkan som sociala medier kan ha på unga personers mentala hälsa. Dove vill genom kampanjen stärka föräldrar och andra vuxna att prata med unga i deras närhet genom att utbilda dem och ge dem verktyg att ta sig an ämnet och skapade tillsammans med Acast ett helt avsnitt om detta ämne med podden Dumma Människor för att komma ut med information och angripa problemet på att på ett trovärdigt sätt tillsammans med en sponsorskapsspot för att nå ut till fler i målgruppen.

Mediebyrå: Mindshare
Ljudhus: Acast

 

Rockstjärna för en dag! – Nordax Bank 

Nordax Bank ville förverkliga en lyssnares rockstjärnedröm – i resonans med Nordax Banks kommunikation att de kan förverkliga sina kunders drömmar. Kampanjen gjordes tillsammans med Rockklassiker, dess lyssnare, dess följare och relevanta influencers kopplade till Rockklassiker för att göra denna kampanj komplett. Resultatet skapade spridning spridning och uppmärksamhet i press och många anmälningar inom en och engagerad målgrupp. Vinsten var att få uppträda på Sweden Rock tillsammans med Rockklassiker All Star inför tusentals i publiken och som gav vinnaren Linda ett minne för livet. 

Mediebyrå: Mind EssenceMediacom Sweden
Filmproducent: Brand New Content
Ljudhus
: Bauer Media

Stora lilla intervjun – Barncancerfonden 

Kampanjen fokuserade på att lyfta Barncancerfondens Run Of Hope-initiativ genom att använda barns röster för att skapa en starkare koppling till budskapet om barn och cancer. Genom att låta 6-åriga canceröverlevaren Benji prata om saker som är viktiga för honom, till exempel vad är hans favoritfärg och vad han tycker roligast att göra. Intervjun med Benji gjordes av Kristoffer Triumf där Benjis lilla intervju dynamiskt placerades sida vid sida med kändisavsnitti Värvet så som Kungen och Alex Schulman vilket resulterade i en engagerande och personlig kampanj.

Mediebyrå: Dentsu Sweden AB / Carat
Kreativ byrå: Isobar och Acast Creative
Ljudhus: Acast

VINNARE

Sound Driving – St1 

St1:s kampanj ”Sound Driving” tog sitt avstamp i det faktum att hastighetsöverträdelser kostar svenska bilförare uppåt två miljarder i bränsleförbrukning per år och orsakar utsläpp på 300 000 ton koldioxid årligen och leder till många dödsfall. Lösningen blev två redaktionella kampanjer på två av Sveriges största radiostationer med målet att lyssnaren skulle kunna spara pengar genom att minska klimatavtrycket och öka säkerheten. Det primära budskapet var att om man kör fort så spelas musiken för fort i enligt med deras Sound Driving, utöver detta skedde även ett CTA-smsutskick till anmälda lyssnare i hela nätverkets radiostationers smstävling.

Reklambyrå: Garbergs

Mediebyrå: Group M
Ljudhus: Bauer Media

Hormonguiden – Gedeon Richter Nordics 

Gedeon Richter Nordics är ett läkemedelsbolag som fokuserar på produkter kopplade till kvinnohälsa. Deras kommunikationsmål är att aktivt utbilda de som i slutändan använder produkterna om frågor som rör deras behandlingsområden. Under våren 2023 lanserades den långsiktiga utbildningskampanjen Hormonguiden. I podden Mathilda & Andrea gav programledarna i ett specialavsnitt röst åt alla unga kvinnor genom att öppet och sårbart dela med sig av saker de själva varit med om, ställa frågor och belysa seglivade myter om östrogen och p-piller samt öka medvetenheten om hur de påverkar kroppen. I avsnittet deltog även en hormonexpert och barnmorska som pedagogiskt kunde förklara vad vetenskapen säger. Responsen på avsnittet och kampanjen fick positivt genomslag och bekräftade att valet av kanal, budskap och profiler var helt rätt för just det här ämnet.

Kommunikationsbyrå: Rippler
Ljudhus: Acast