Spår 1

Gemensamma tider

08.15 Insläpp – dörrarna öppnas
09.00 Alla hälsas välkomna inne på Vasateatern
09.30 Förmiddagens spår drar igång
12.30 Lunch serveras
13.30 Eftermiddagens spår drar igång
16.15 Dagens program avslutas
18.30 Dörrarna öppnar för mingel, bubbel och mingeltallrik serveras
20.00 Galan börjar
21.30 Efterfest
01.00 Kvällen avslutas
Titti Schultz, Olivia J Berntsson, Stefan Widar.

Moderatorer: Titti Schultz, Olivia Berntsson och Stefan Widar

SPÅR 1 09.00-09.30

Årets stora dag för alla i radio och podd-branschen börjar med att vi alla på plats ses i en gemensam samling i Vasateaterns stora salong 09.00.

Här får du möta dagens moderatorer Titti Schultz (som leder spår 1), Olivia J Berntsson (spår 2) och Stefan Widar (spår 3), rivstarta dagen med en prisutdelning och få reda på allt du behöver veta inför fullmatad dag och kväll på Guldörat.

Efter den korta introduktionen kan man både välja att stanna kvar för att avnjuta sin första programpunkt i stora teatersalongen eller att följa med lämmeltågen till spår 2 och 3 i närliggande lokaler.

Här är dagens moderatorer:

Titti Schultz är inte bara programledare P4 Extra i Sveriges Radio, bland mycket annat recenserar hon böcker i Go’ Kväll på SVT . Titti var under ett par årtionden varit med och skapat och sänt två av Sveriges då mest populära morgonprogram i radio – RIX MorronZoo och Vakna med NRJ. Och inte minst blev Titti belönad med Guldörat som Årets radioprogramledare både 2020 och 2021!

Olivia J Berntsson är till vardags programledare och reporter hos Aftonbladet tv. Den senaste tiden har fokus legat på att bevaka politik och under valnatten var hon programledare för Aftonbladets valvaka. Tidigare har Olivia också hörts som nyhetspresentatör och sidekick hos Rix MorronZoo.

Stefan Widar inledde sin radiokarriär redan på 90-talet och har jobbat sig genom flertalet stationer i landet både som programledare och musikchef. Idag jobbar han som försäljningschef på byrån Fluid där han även driver podden Fluid Friday. 

Diamant Salihu (SVT), Pernilla Wadebäck (Tredje Statsmakten), Paul Grant (BBC).

Att berätta om brott – true crime inifrån

SPÅR 1 13.30-14.15

Poddar, böcker, dokumentär och reportageformat i genren ”true crime” fortsätter vara närmast omåttligt populär och lockar stora lyssnarskaror. Journalisterna Pernilla Wadebäck, Diamant Salihu och Paul Grant ger sina perspektiv på arbetet med att forma berättelser från verkligheten om brott, kriminalitet och svåra samhällsfrågor. Hur förhåller man sig till exempel som journalist till caset om du är bekant till offret? Hur kommer man nära en ljusskygg grupp som sysslar med tung brottslighet? Och hur berättar man om Englands värsta kriminella utan att själv riskera liv och lem?

Diamant Salihu är grävande reporter på SVT och författare till den uppmärksammade boken ”Tills alla dör” som också givits ut som poddbok. ”Tills alla dör” berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet. Diamant har tidigare jobbat på Expressen, bland annat som tidningens korrespondent i London och New York.

Pernilla Wadebäck är reporter på produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media, som tidigare arbetat på TV4 Nyheterna Skaraborg samt som grävande kriminalreporter på P4 Skaraborg. Pernilla har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Radio – bland annat P3 Dokumentär-avsnitten ”Knarkkungarna på Darknet”, ”Mordet på Lisa Holm”, ”Nätpedofilen i Husby” samt P1 Dokumentär-serien ”Storbedragerskan”.

Paul Grant är senior producent för BBC aktualitetsprogram och producent för BBC-podden Gangster. Paul har arbetat med en rad tunga produktioner inom både tv och radio samt även med internationella granskningar om matchfixning inom tennis, människohandel och fusk inom paralympisk sport. Gangster är hans första produktion i podd-genren true crime.

Moa Gammel (SR), Saruul Krause-Jentsch (Spotify), Daniel K. Nikolaou (Spotify), Karin Andersson (UR), Peter Grönlund, Johan Dahlberg (Perfect Day).

Nu skruvas ljuddramat upp

SPÅR 1 10.30-11.15

Ljuddramats resa har gått från klassisk radioteater till effektfulla produktioner i 8D-ljud. Och nu är genren hetare än någonsin. Hur kommer framtiden se ut? Hur kommer format utvecklas när fler aktörer satsar på ljudberättandet?

I maj 2022 lanserade Spotify superhjältedramat Batman Unburied på nio olika marknader och lika många språk samtidigt. Ljuddramat blev över en natt en internationell blockbuster. Saruul Krause, Head of Studios för Tyskland, Storbritannien och Irland samt Daniel Nikolaou, Content Development Lead Germany på Spotify berättar om resan där de förvandlade en serietidning till ett ljuddrama och skapade succéer i nio länder på en och samma gång.

Peter Grönlund, regissör och manusförfattare för bland annat Spotify, Karin Andersson, producent på UR samt Moa Gammel, konstnärlig utvecklingsansvarig på SR Drama diskuterar det svenska ljuddramats nuläge och framtid under ledning av Johan Dahlberg, som är Podcast Developer och Senior Producer på Perfect Day Media.

Moa Gammel är skådespelare, författare, regissör och konstnärligt utvecklingsansvarig för Sveriges Radio Drama. Hennes karriär startade redan när hon som tolvåring stod på Dramatens scen, och Moa Gammel är känd för en stor publik via filmer och tv-serier. Podd-lyssnarna har hört henne som såväl berättare som i egenskap av manusförfattare och regissör för stora dramasatsningar från Sveriges Radio.

Saruul Krause-Jentsch är Head of Studios för Spotify i Tyskland, Schweiz, Österrike, Storbritannien och Irland. Hennes avdelning ansvarar för att välja ut, producera och vara övergripande redaktörer för poddar som ingår i Spotify Original och Exclusive Podcasts och dessutom hålla kontakten med poddskapare och samarbetspartners. Saruul kom till Spotify i september 2019 som Strategy and Operations Manager. Innan dess var hon Digital Business Strategist för flera magasin inom Condé Nast Publishing och Director of the Bertelsmann Corporate Network inom Bertelsmann-koncernen. Hon har även arbetat med audiostrategi och poddar som frilansande konsult och har hjälpt flera företag med deras poddstrategier.

Daniel Nikolau är Content Development Lead för Spotifys tyskspråkiga marknader och ansvarar för företagets egna podcasts på tyska. I rollen som Global Functional Lead Production för Spotify Studios var han ansvarig producent för ”Batman Unburied” på samtliga åtta språk adaptioner gjordes. Innan han kom till Spotify 2015 arbetade Daniel med sociala medier och innehåll för bl.a. MTV and Comedy Central.

Karin Andersson har arbetat med ljudberättande i över två decennier – under de senaste åren med fokus på barn och unga på UR där hon bland annat skriver och regisserar ljuddrama. Karin är bl.a. aktuell med sitt senaste drama ”En annan Albin” (baserat på en bok av Johan Unenge) som också är nominerat till pris i den internationella tävlingen Prix Europa. ”En annan Albin” används bl.a. flitigt i mellanstadiet som underlag i skolornas värdegrundsarbete. 

Peter Grönlund är manusförfattare och filmregissör med bl.a. filmer som ”Tjuvheder” och ”Goliat” som båda tilldelats såväl Kritikerförbundets pris ”Greta” samt belönats med en lång rad Guldbaggar. Peter har också regisserat TV-serien ”Björnstad” för HBO samt ljuddramat ”De fria” för Spotify – den senare produktionen är också nominerat i kategorin bästa fiktionsdrama i årets upplaga av den internationella tävlingen Prix Europa. 

Roger Nordin (Rix FM), Gry Forssell (Mix Megapol), Kodjo Akolor (P3), Ola Lustig (Rix FM).

Morgonstjärnornas hemligheter

SPÅR 1 11.30-12.15

Morgon efter morgon går de upp okristligt tidigt för att underhålla och utmana lyssnarna runt om i Sverige: Möt Roger Nordin (RIX MorronZoo), Gry Forssell (Mix Megapols Gry med vänner) och Kodjo Akolor (Morgonpasset i Sveriges Radio P3) i ett öppenhjärtigt samtal om morgonradions hemligheter. Vad är det som driver dessa programledare att leverera på topp varje morgon, i år efter år?  Vilka är höjdpunkterna från karriären och när gick det inte alls som förväntat? Samtalet leds av Ola Lustig från RIX FM.

Roger Nordin tog över som ankare för RIX MorronZoo redan år 2000 och har sedan dess lett showen med undantag för några år då han gjorde morgonradio på NRJ. 

Gry Forssell har lett Mix Megapols morgonshow sedan 2004. Sidekicks och programledarna runt Gry har varierat genom åren, men Gry är kvar. På Guldörat 2022 leder hon också kvällens gala då årets priser delas ut.

Kodjo Akolor är komiker och programledare. Från TV är han känd för tittarna i allt från egna serier till att ha lett Melodifestivalen. För radiolyssnarna är Kodjo en mycket välbekant röst på morgnarna i P3, som programledare för Musikhjälpen i ett flertal år och som värd för Sommar i P1 2019. Hösten 2022 går en era mot sitt slut då Kodjo slutar efter hela 13 år som programledare för Morgonpasset i P3.

Ola Lustig från RIX FM är moderator för samtalet.

Anna Rastner (Bauer), Karin Bäckmark (Spotify), Jenny Frisk (UR), Cajsa Lindberg (SR), Ina Jönsson (Viaplay), Josephine Forssjö (Acast), Hannah Widell (Perfect Day).

De stora ljudtrenderna – detta lyssnar du på i morgon

SPÅR 1 14.30-15.15

Sverige är ett förlovat land för ljud. Vanorna att lyssna på poddar, strömmad musik och ljudböckerna är bland de mest utbredda i världen och där linjär radio alltjämt når nästan två av tre svenskar en vanlig dag. Men kommer ljudboomen fortsätta? Vilka nya innehållsformat finns runt hörnet – och vilka typer av produktioner kommer de stora aktörerna investera i? Kommer nya spelare fortsätta kliva in på marknaden och vad innebär det för konkurrensen om idéer och talanger? Panelen med innehållschefer från Bauer, Spotify, UR, Sveriges Radio, Viaplay Group och Acast siar om de viktigaste ljudtrenderna de kommande åren.

Anna Rastner är sedan januari 2021 Content Director på Bauer Media Group. Hon har tidigare varit utbudschef på UR, programchef på TV4 samt haft en rad chefsroller på Expressen med flera medieföretag.

Karin Bäckmark arbetar som Podcast Lead på Spotify sedan våren 2019. Dessförinnan hade hon varit innehållschef på produktionsbolagen Titan Television respektive OTW samt arbetat i många år som exekutiv producent samt frilansat för en rad svenska produktionsbolag.

Jenny Frisk är audiostrateg och ansvarig för barnutbud på UR sedan vintern 2022. Innan dess jobbade Jenny som Content Programming Lead för Spotifys barn- och familjeutbud, och i sin bakgrund har hon också en rad chefsroller på Viacom, MTV Networks och Nickelodeon.

Cajsa Lindberg är utbudsdirektör på Sveriges Radio sedan snart fyra år tillbaka. Under en rad år var hon ansvarig beställare för P3:s linjära kanal och poddar samt programchef på SR Malmöhus, producent och projektledare.

Ina Jönsson är Head of Program på Viaplay Group Radio sedan januari 2021 med det övergripande ansvaret för radiokanalerna Rix FM, Star FM, Bandit Rock och Lugna Favoriter med flera. Utöver det så axlar hon även den operativa rollen som programchef för Rix FM. Ina har tidigare varit programchef på Bandit Rock och Radio 1 och har en mångårig erfarenhet som programledare i kommersiell radio.

Josephine Forssjö är sedan hösten 2017 Nordic Director of Creator Network Services på Acast. Josephine leder det nordiska innehållsteamet och ansvarar för Acasts strategi för den nordiska marknaden med fokus på attrahera kreatörer och publicister i regionen.

Hannah Widell är grundare av samt vd och creative director för Perfect Day Media. Hon hörs också varje vecka i Fredagspodden med systern Hannah Widell, och systrarna har bl.a. givit ut en rad böcker gemensamt. Redan innan grundandet av Perfect Day var Hannah en välkänd programledare och mediepersonlighet från bl.a. TV3 och TV4.

Ansvar och frihet? Debatt om utgivarskap i poddlandskapet

SPÅR 1 15.30-16.15

Yttrandefrihetslagarna och lagar och regler om ansvarig utgivare är beroende av teknisk plattform. En effekt är att poddar passar dåligt in i dagens system – medan flera aktörer på ljudmarknaden har ansvarig utgivare för sitt innehåll står många andra utan.

Vad innebär det att en podd inte har en ansvarig utgivare – kan en reporter eller intervjuperson riskera att bli åtalad för något som sägs i innehållet? Kan en podcast ha en ansvarig utgivare idag, och i så fall hur? Vilka konsekvenser får det för hur vilka publicistiska beslut som fattas inom produktioner? Spelar det otydliga läget ingen roll för slutprodukterna, får vi mer långtgående publiceringar eller blir aktörer tvärtom mer försiktiga i sin journalistik?

Ängla Eklund, advokat på Mannheimer Swartling samt ordförande för institutet för juridik och internet reder ut den komplexa juridiken tillsammans med moderator är Lars Truedson, VD för Tredje Statsmakten Media och tidigare bland annat föreståndare för Institutet för Mediestudier.  I en panel som diskuterar utgivarskap i poddlandskapet medverkar också Jenny Nordlander (redaktionschef på Filt), Henrik Funke (produktchef PodPlay/Bauer) samt Olle Zachrison (biträdande utbudsansvarig för nyheter samt ansvarig för SR:s digitala nyhetsstrategi).

Tracey Lee, Nails Mahoney.

Ride the intro – den perfekta pratan på några sekunder

SPÅR 1 09.30-10.15

Hur mycket intressant kan en programledare få sagt på en kort stund mellan låtar? Hur kan du mejsla fram en personlig ton när musiken är central i din show? Programledarcoacherna Tracey Lee och Nails Mahoney har jobbat med över 4000 radiopresentatörer i hela världen och föreläst i en lång rad länder. För Guldörats besökare ger de tips och visar med inspirerande ljudexempel på hur du får dina ”prator” att svänga.

Föreställ dig att ditt intro innan nästa låt bara är sju sekunder långt. Du måste förmedla allt du vill få med under den här korta tiden. Det är en av de största utmaningarna för en radiopresentatör… men också en av de roligaste att bemästra! Vilka bilder ska du förmedla? Hur ska du göra det? Vad ska lyssnarna “se”? Vad är ditt budskap, din känsla, din vision? Hur ska du få uppmärksamheten? Är det möjligt? Absolut!

Tracey Lee startade sin radiokarriär som tonåring i Dublin på Bauer-ägda Today FM och i lokalradio. Tracey är en prisvinnande ljudproducent som också startat den internationella talangjakten RadioStar 2019. 

Nails Mahoney har jobbat med liveradio i Irland, Storbritannien och Kanada. Han har coachat presentatörer sen 2007. Nails har också en bakgrund som komiker, tv-presentatör och föreläsningscoach.