Program 2022

Här är några av programpunkterna för Guldörat. Mer information kommer inom kort.

Diamant Salihu (SVT), Pernilla Wadebäck (Tredje Statsmakten), Paul Grant (BBC).

Att berätta om brott – true crime inifrån

Poddar, böcker, dokumentär och reportageformat i genren ”true crime” fortsätter vara närmast omåttligt populär och lockar stora lyssnarskaror. Journalisterna Pernilla Wadebäck, Diamant Salihu och Paul Grant ger sina perspektiv på arbetet med att forma berättelser från verkligheten om brott, kriminalitet och svåra samhällsfrågor. Hur förhåller man sig till exempel som journalist till caset om du är bekant till offret? Hur kommer man nära en ljusskygg grupp som sysslar med tung brottslighet? Och hur berättar man om Englands värsta kriminella utan att själv riskera liv och lem?

Medverkande: 

Diamant Salihu är grävande reporter på SVT och författare till den uppmärksammade boken ”Tills alla dör” som också givits ut som poddbok. ”Tills alla dör” berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet. Diamant har tidigare jobbat på Expressen, bland annat som tidningens korrespondent i London och New York.

Pernilla Wadebäck är reporter på produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media, som tidigare arbetat på TV4 Nyheterna Skaraborg samt som grävande kriminalreporter på P4 Skaraborg. Pernilla har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Radio – bland annat P3 Dokumentär-avsnitten ”Knarkkungarna på Darknet”, ”Mordet på Lisa Holm”, ”Nätpedofilen i Husby” samt P1 Dokumentär-serien ”Storbedragerskan”.

Paul Grant är senior producent för BBC aktualitetsprogram och producent för BBC-podden Gangster. Paul har arbetat med en rad tunga produktioner inom både tv och radio samt även med internationella granskningar om matchfixning inom tennis, människohandel och fusk inom paralympisk sport. Gangster är hans första produktion i podd-genren true crime.

Anna Rastner (Bauer), Karin Bäckmark (Spotify), Jenny Frisk (UR), Cajsa Lindberg (SR).

De stora ljudtrenderna – detta lyssnar du på i morgon

Sverige är ett förlovat land för ljud. Vanorna att lyssna på poddar, strömmad musik och ljudböckerna är bland de mest utbredda i världen och där linjär radio alltjämt når nästan två av tre svenskar en vanlig dag. Men kommer ljudboomen fortsätta? Vilka nya innehållsformat finns runt hörnet – och vilka typer av produktioner kommer de stora aktörerna investera i? Kommer nya spelare fortsätta kliva in på marknaden och vad innebär det för konkurrensen om idéer och talanger? Panelen med innehållschefer från Bauer, Spotify, UR och Sveriges Radio siar om de viktigaste ljudtrenderna de kommande åren.

Anna Rastner är sedan januari 2021 Content Director på Bauer Media Group. Hon har tidigare varit utbudschef på UR, programchef på TV4 samt haft en rad chefsroller på Expressen med flera medieföretag.

Karin Bäckmark arbetar som Podcast Lead på Spotify sedan våren 2019. Dessförinnan hade hon varit innehållschef på produktionsbolagen Titan Television respektive OTW samt arbetat i många år som exekutiv producent samt frilansat för en rad svenska produktionsbolag.

Jenny Frisk är audiostrateg och ansvarig för barnutbud på UR sedan vintern 2022. Innan dess jobbade Jenny som Content Programming Lead för Spotifys barn- och familjeutbud, och i sin bakgrund har hon också en rad chefsroller på Viacom, MTV Networks och Nickelodeon.

Cajsa Lindberg är utbudsdirektör på Sveriges Radio sedan snart fyra år tillbaka. Under en rad år var hon ansvarig beställare för P3:s linjära kanal och poddar samt programchef på SR Malmöhus, producent och projektledare.

Shirish Kulkarni, Zian Zandi (UR), Tanvir Mansur (Soundtelling).

Inkludering, innovation och idéer – så hänger det ihop

En betydande andel av Sveriges befolkning upplever att deras verklighet inte beskrivs i mediers bevakning – och glappet mellan medier och många mediekonsumenter är av allt att döma ett fenomen som syns på många håll i världen.

Den walesiske journalisten Shirish Kulkarni menar att problemen i grund och botten handlar om att medier underleverar till stora publikgrupper och att vägen till ett innehåll som attraherar fler måste gå genom innovation och att de dominerande medierna måste tillbaka till journalistikens kärnuppgifter. 

Och hur jobbar medieproducenter i Sverige för att säkerställa att hela samhället och alla grupper av människor skildras på ett så att alla lyssnare känner att deras perspektiv skildras och representeras? 

Det diskuterar Paulo Saka (Spotify), Zian Zandi (UR) och Tanvir Mansour (Soundtelling) i ett samtal med Ellen Tejle (Fanzingo) som moderator.

Medverkande:

Shirish Kulkarni är prisbelönt journalist och researcher med mångårig bakgrund på nyhetsredaktioner inom samtliga av Storbritanniens stora etermedier. På senare år har han arbetat som frilansande undersökande journalist samt med utveckling kring nya former av berättande, samhällsjournalistik och AI för journalistik. Hans arbete under de senaste åren har handlat om grundläggande frågor kring vad och vem journalistik är till för, med ambitionen att skapa en ny modell för reflekterande och inkluderande journalistik som bättre speglar samhället.

Paulo Saka jobbar på Spotify som podcastredaktör, producent samt programansvarig för poddprogrammet Sound Up Sweden, vars syfte är att öka mångfalden i branschen och hjälpa de som vill göra sin röst hörd att ta sin poddidé till nästa nivå.

Zian Zandi är producent och projektledare på UR. Just nu är hon projektledare för bland annat Tänk till. Zian jobbar med rekrytering och casting på daglig basis. Hon menar att den viktigaste lärdomen är att inte tro att man har helt koll själv och att våga lyfta olika kompetenser samt att ha ett öppet sinne då kompetens är mångfacetterat.

Tanvir Mansur är producent på Soundtelling och frilansskribent med en bakgrund i folkbildning och civilsamhälle och med frågor om jämlikhet, antirasism och feminism tillhörande ämnen i fokus.  För Soundtelling har han producerat poddar åt olika kunder som Rädda Barnen, Forum för levande historia, Teskedsorden, Make Equal, ABF och Streetgäris.

Ellen Tejle leder samtalet med Paulo Saka och Zian Zandi. Ellen är vd för mediehuset Fanzingo, och  har bl.a. startat global kampanj för representation i film och tv-branschen (A-märkt) och blev 2018 utnämnd av BBC till en av världens mest inflytelserika kvinnor. Ellen Tejle har tidigare startat och varit chef för Bio Rio i Stockholm och äger sedan 10 år också restaurangen Barbro.

Rasmus Kidde (DR), Ulf Dalquist (SR).

Lyckas med formaten när lyssnaren byter vanor 

När Danmarks Radio blickar mot framtidens ljudmarknad ligger fokus i första hand på poddar, därefter linjär flödesradio. Men hur påverkar det utvecklingen av de båda innehållsformerna? Rasmus Kidde från DR berättar om hur företaget arbetar med att utveckla linjär radio och poddformat för olika lyssnarbeteenden, och om vad man inspireras av i utvecklingsarbetet. 

Och hur snabbt förändras egentligen lyssnarnas vanor och beteenden? Vilka plattformar dominerar, och vilken roll spelar platser och sammanhang för användarens val av ljudinnehåll? Ulf Dalquist från Sveriges Radio berättar om de viktigaste rönen från den Sverige-unika undersökningen Lyssningsloggen där lyssnarnas vardag med alla möjliga former av ljud analyseras. Och på vissa områden går rörelsen mot digitala plattformar extra snabbt.

Rasmus Kidde är portföljredaktör på Danmarks Radio (DR). Han ansvarar för såväl programläggningen i talkanalen DR P1 som strategisk översikt, publicering och publikarbete kring DR:s podcastutbud. Med sin bakgrund inom samhällsvetenskap och som publikanalytiker på DR har han djupa kunskaper om medievanor med fokus på poddar och radio. 

Rasmus har en bakgrund inom samhällsvetenskap och har en magisterexamen i sociologi från Köpenhamns universitet.

Ulf Dalquist är analyschef på Sveriges Radio, dit han kom 2020 efter nästan tio år som forskningsansvarig på Statens Medieråd. Ulf är filosofie doktor i sociologi och har arbetat som lektor på Lunds universitet och Södertörns högskola. Vid sidan av detta har Ulf också verkat som frilansskribent och fristående forskare med uppdrag från allt från dagspress till filmbolag. 

Roger Nordin (Rix FM), Gry Forssell (Mix Megapol), Kodjo Akolor (P3), Ola Lustig (Rix FM).

Morgonstjärnornas hemligheter

Morgon efter morgon går de upp okristligt tidigt för att underhålla och utmana lyssnarna runt om i Sverige: Möt Roger Nordin (RIX MorronZoo), Gry Forssell (Mix Megapols Gry med vänner) och Kodjo Akolor (Morgonpasset i Sveriges Radio P3) i ett öppenhjärtigt samtal om morgonradions hemligheter. Vad är det som driver dessa programledare att leverera på topp varje morgon, i år efter år?  Vilka är höjdpunkterna från karriären och när gick det inte alls som förväntat? Samtalet leds av Ola Lustig från RIX FM.

Roger Nordin tog över som ankare för RIX MorronZoo redan år 2000 och har sedan dess lett showen med undantag för några år då han gjorde morgonradio på NRJ. 

Gry Forssell har lett Mix Megapols morgonshow sedan 2004. Sidekicks och programledarna runt Gry har varierat genom åren, men Gry är kvar. På Guldörat 2022 leder hon också kvällens gala då årets priser delas ut.

Kodjo Akolor är komiker och programledare. Från TV är han känd för tittarna i allt från egna serier till att ha lett Melodifestivalen. För radiolyssnarna är Kodjo en mycket välbekant röst på morgnarna i P3, som programledare för Musikhjälpen i ett flertal år och som värd för Sommar i P1 2019. Hösten 2022 går en era mot sitt slut då Kodjo slutar efter hela 13 år som programledare för Morgonpasset i P3.

Ola Lustig från RIX FM är moderator för samtalet.

Moa Gammel (SR), Saruul Krause-Jentsch (Spotify), Daniel K. Nikolaou (Spotify).

Nu skruvas ljuddramat upp

Ljuddramats resa har gått från klassisk radioteater till effektfulla produktioner i 8D-ljud. Och nu är genren hetare än någonsin. Hur kommer framtiden se ut? Hur kommer format utvecklas när fler aktörer satsar på ljudberättandet?

I maj 2022 lanserade Spotify superhjältedramat Batman Unburied på nio olika marknader och lika många språk samtidigt. Ljuddramat blev över en natt en internationell blockbuster. Saruul Krause, Head of Studios för Tyskland, Storbritannien och Irland samt Daniel Nikolaou, Content Development Lead Germany på Spotify berättar om resan där de förvandlade en serietidning till ett ljuddrama och skapade succéer i nio länder på en och samma gång.

Varför växer intresset för ljuddrama just nu och vad är det som får svenska kreatörer och aktörer att kasta sig på trenden? Hur kommer sätten att producera drama utvecklas – och hur ska innehållet locka nya publikgrupper? Peter Grönlund, regissör och manusförfattare för bland annat Spotify delar sin bild och erfarenhet av mediet tillsammans med Karin Andersson, producent på UR, och Moa Gammel, konstnärlig utvecklingsansvarig på SR Drama.

Moa Gammel är skådespelare, författare, regissör och konstnärligt utvecklingsansvarig för Sveriges Radio Drama. Hennes karriär startade redan när hon som tolvåring stod på Dramatens scen, och Moa Gammel är känd för en stor publik via filmer och tv-serier. Podd-lyssnarna har hört henne som såväl berättare som i egenskap av manusförfattare och regissör för stora dramasatsningar från Sveriges Radio.

Saruul Krause-Jentsch är Head of Studios för Spotify i Tyskland, Schweiz, Österrike, Storbritannien och Irland. Hennes avdelning ansvarar för att välja ut, producera och vara övergripande redaktörer för poddar som ingår i Spotify Original och Exclusive Podcasts och dessutom hålla kontakten med poddskapare och samarbetspartners. Saruul kom till Spotify i september 2019 som Strategy and Operations Manager. Innan dess var hon Digital Business Strategist för flera magasin inom Condé Nast Publishing och Director of the Bertelsmann Corporate Network inom Bertelsmann-koncernen. Hon har även arbetat med audiostrategi och poddar som frilansande konsult och har hjälpt flera företag med deras poddstrategier.

Fredrik Wadström, Ginna Lindberg, Katja Magnusson.

Radiokorrespondenterna Ryssland – live på Guldörat

Efter att Ryssland inlett sin fullskaliga invasion i Ukraina 24 februari 2022 inriktades Sveriges Radio-podden Radiokorrespondenterna på att ge lyssnarna de skarpaste analyserna av kriget och dess konsekvenser. I en unik liveinspelning på scen får Guldörats publik se och höra programledare Fredrik Wadström tillsammans med experter analysera den senaste utvecklingen i Ryssland och Ukraina och sätta den i större perspektiv. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg – tillika mottagare av Guldörats hederspris 2021 – inleder programpunkten. Fler medverkande i liveinspelningen presenteras längre fram.

Fredrik Wadström är programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland. Han är tidigare Rysslandskorrespondent, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktionen och välbekant för lyssnarna inte minst genom en mångårig bevakning av Ryssland, Ukraina, Belarus och närliggande länder.

Katja Magnusson är producent för Radiokorrespondenterna Ryssland och tidigare bland annat Mellanösternkorrespondent. Lyssnarna känner igen henne från program som Konflikt i Sveriges Radio och hon är för närvarande också producent för P1:s Mellanösternpodden.

Ginna Lindberg är utrikeschef på Ekot, USA-kommentator i Sveriges Radio och tidigare korrespondent i Washington. 2021 mottog hon Guldörats hederspris 2021 med motiveringen ”Årets hederspristagare har i åratal genom hundratals rapporter, analyser och kommentarer hjälpt oss att förstå det stora, mäktiga landet i väster. Hennes kunskaper och insikter iponerar på USA-kännare och för oss andra är det helt enkelt fantastiskt att genom årets vinnare få grepp om amerikansk inrikespolitik, inte minst under de senaste årens turbulenta utveckling.” 

Eli Sessions (BBC), Tomas Granryd (SR), Mattias Björkman (Bauer).

Rapport från förarsätet – så avgörs lyssnarens val i bilen

Utvecklingen av ljudinnehåll och digitala tjänster i bilar går snabbt. Linjär radio har gradvis kompletterats med mängder av valmöjligheter för resenärerna, och i takt hundratusentals nya fordon ut på vägarna. Men vad påverkar vilka val vi gör när vi färdas i bil? Varför lyssnar vi som vi gör? Eli Sessions, ordförande för EBU:s Connected Cars and Devices Working Group och som också leder BBC:s utveckling av distribution av innehåll i bilar, bjuder Guldörats besökare på unika insikter om vad som händer bakom ratten och i passagerarsäten när innehållet väljs.

Programpunkten leds av Tomas Granryd, ansvarig för digitala partnerskap på Sveriges Radio, som också samtalar med en panel med företrädare för stora svenska ljudaktörer om vad som kommer att krävas för att nå framtidens lyssnare i bilar.

Eli Sessions är ordförande för EBU:s Connected Cars and Devices Working Group och han leder också BBC:s utveckling av distribution av innehåll i bilar. På BBC har han tidigare bland annat arbetat med talat innehåll för BBC Sounds, varit podcast-beställare samt lett digital utveckling för BBC Radio 1.

Tomas Granryd är Head of Digital Partnerships på Sveriges Radio och arbetar bland annat med en rad projekt kring distribution av ljudinnehåll i bilar.

Mattias Björkman är Head of Podcast Business på Bauer Media.

Tracey Lee, Nails Mahoney.

Ride the intro – den perfekta pratan på några sekunder

Hur mycket intressant kan en programledare få sagt på en kort stund mellan låtar? Hur kan du mejsla fram en personlig ton när musiken är central i din show? Programledarcoacherna Tracey Lee och Nails Mahoney har jobbat med över 4000 radiopresentatörer i hela världen och föreläst i en lång rad länder. För Guldörats besökare ger de tips och visar med inspirerande ljudexempel på hur du får dina ”prator” att svänga.

Föreställ dig att ditt intro innan nästa låt bara är sju sekunder långt. Du måste förmedla allt du vill få med under den här korta tiden. Det är en av de största utmaningarna för en radiopresentatör… men också en av de roligaste att bemästra! Vilka bilder ska du förmedla? Hur ska du göra det? Vad ska lyssnarna “se”? Vad är ditt budskap, din känsla, din vision? Hur ska du få uppmärksamheten? Är det möjligt? Absolut!

Medverkande: 

Tracey Lee startade sin radiokarriär som tonåring i Dublin på Bauer-ägda Today FM och i lokalradio. Tracey är en prisvinnande ljudproducent som också startat den internationella talangjakten RadioStar 2019. 

Nails Mahoney har jobbat med liveradio i Irland, Storbritannien och Kanada. Han har coachat presentatörer sen 2007. Nails har också en bakgrund som komiker, tv-presentatör och föreläsningscoach.