Radio- och Poddagen 2018

Radio- och poddagen äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm den 20:e september 2018.

Dagen inleds klockan 12 med lunchmingel och prisutdelning. Därefter fylls eftermiddagen av korta, kärnfulla och inspirerande föreläsningar i två spår.

Anna Rosling Rönnlund

Sedan 2005 har Gapminder genomfört enkätundersökningar över allmänhetens kunskap om global utveckling. Dessa undersökningar visar att allmänheten har en världssyn baserad på dramatiska händelser, inte på fakta. Utan en faktabaserad världssyn kommer vi fatta beslut utifrån missförstånd och känslor. Ett av ansvaren som vuxen har alltid varit att ge unga personer en världssyn baserad på verkligheten. I föreläsningen kommer Anna prata om hur vi kan tackla den här utmaningen genom att förklara vanliga missförstånd, presentera ramverk, modeller och berättelser som kan hjälpa dig se makrotrender som många missar samt utvidga ditt kritiska tänkande och resonerande för att främja din möjlighet att fatta faktabaserade beslut.

Niall Power

(Head of Station Sound, Beat 102-103, Irland)

Med så mycket underhållningskonkurrens för Generation X och Y har radiostationerna blivit ledare i multiplatforminnehåll. Ett av de viktigaste inslagen är skapandet av unika, snygga kampanjer för att fånga lyssnarens uppmärksamhet och som är attraktiva för annonsörer – en vinnande kombination! I denna session kommer Niall Power från den prisbelönta irländska regionala radiostationen Beat 102-103 att presentera tio av de bästa kampanjerna på flera plattformar som skapade energi, spänning och som också skapar bra innehåll för direktsändningar. Detta är ett mycket uppskattat föredrag som också var med på Radiodays Europe i Wien mars 2018.

James Cridland om Podcast, globala trender

Är podcasting radios framtid? Var är podcasting idag: och vad är möjligheterna till radio? James Cridland, redaktör för det dagliga Podnews-nyhetsbrevet och radio-framtidsspanaren, lyfter fram den senaste podcastdatan från hela världen. James talar om hur du lanserar och marknadsför din podcast, hur iTunes-statistiken fungerar och varför Sverige ligger framför andra länder. Detta är ett mycket uppskattat föredrag som också var med på Radiodays Europe i Wien mars 2018.

Niklas Berg

en grundarna av succéföretaget Zound Industries med varumärken som Urbanears och Marshall Headphones.

Kommunikation är lika viktigt som det är svårt. Att nå ut, få folk att lyssna och reagera är ofta avgörande för att lyckas. Ändå är världen alldeles full med budskap som helt misslyckas med sin uppgift. Det som blir fel är ungefär samma saker varje gång, men den glada nyheten är att det hela går att lösa. Det gäller bara att känna igen felen, peka på dem och tänka ”det där går jag inte på igen”. Niklas Bergh är en av grundarna av Zound Industries och ser dessutom ganska kul ut.

Tomas Granryd | Tobias Björnsson

Smarta högtalare – den nya köksradion?

Tomas Granryd, produktchef och Tobias Björnsson, utvecklare av SRs tjänster, om möjligheterna med röststyrda apparater, varför detta område är en överlevnadsfråga för radion, vilka områden Sveriges Radio kommer att arbeta med i framtiden och vilka funktioner SR redan har lanserat på försök.

Tomas Granryd jobbar som Produktchef för Sveriges Radios digitala produkter till publik där också röststyrning ingår som produkt.
Tomas har tidigare arbetat som programledare, producent, redaktionschef och kanalansvarig för P3.

Tobias Björnsson jobbar som utvecklare på Sveriges Radio med fokus på röststyrning. Har tidigare jobbat med det mesta inom utveckling.

Det nya Radiosverige

Med nya koncessioner för kommersiell radio och en ny finansieringsmodell för Public Service har radiokartan ritats om. Hur har det gått med de nya rikstäckande radiokanalerna, hur påverkar en ny finansieringsmodell och det kommande nya sändningstillståndet Public Servicebolagen? Staffan Rosell (Bauer), Magnus Backman (NENT), Cecilia Roos (UR) och Jan Petersson (Sveriges Radio) reder ut begreppen.

kaknastornet_05
Jan Petersson
Jan Petersson

Jan Petersson är strategidirektör i Sveriges Radios företagsledning. Han är journalist som arbetat lokalt, nationellt och internationellt, bl. a med SRs biståndsorganisation SRMDO och har suttit i EBU:s radiokommitté. Han ansvarar för de företagsövergripande strategierna och frågor kopplade till sändningstillståndet.

Cecilia Roos
Cecilia Roos

Cecilia Roos är strategichef på Sveriges Utbildningsradio, och sitter i UR:s företagsledning. Hon började sin bana som journalist och har arbetat med allt ifrån lokaltidning till tv och radio inom public service, bl. a som politisk reporter och inrikeschef på Ekot. Hon har också varit chef för P1-morgon och programchef för Ekots ledningsgrupp.

Staffan Rosell
Staffan Rosell

Staffan Rosell är CEO för Bauer Media i Sverige och Finland. Staffan sitter också i styrelserna för IRM och Medieföretagen samt medlem av The Executive Committee of The Association of European Radios (AER).

Martin Backman
Martin Backman

Martin Backman
Nordic Entertainment Group
Intäktsdirektör

Musikens utmaningar i digitaliseringstider

Konkurrensen inom underhållning och framförallt musik kommer de närmaste tio åren att öka dramatiskt. Varje dag får konsumenten 30,000 nya låtar att upptäcka, men bara ett fåtal kommer genom bruset och når den breda massan. Samuel Arvidsson från Universal Music berättar om hur dom jobbar och vilka utmaningar dom ser för musikindustrin i framtiden.

Svenska poddsiffror

1,9 miljoner svenskar lyssnar varje vecka på podcasts. I takt med att podcastlyssnandet växer utvecklas möjligheterna för publicister, annonsörer och kreatörer. Podcasts som P3 dokumentär och Sommar har visat att traditionella radioprogram står starka, men podcasts i Sverige har likt USA också mognat till ett annons- och influenser-media att räkna med.

Mattias Björkman, digital affärsutvecklingschef på Bauer Media, tecknar kartan över podcastlyssnandet och vad mediet innebär för Sveriges, och Europas största radiobolag. Han delar också med sig av insikter från Bauer Medias podcastlyssning och hur det påverkar annonsörer och kreatörer.

Christine Völcker | Cecilia Sundström | Åsa Sohl

Tre tungviktare från mediebyråvärlden

Paneldebatt med Christine Völcker (Carat), Åsa Sohl (Scream) och Cecilia Sundström (Wavemaker). Helena Taube Rehnmark leder denna paneldebatt med tre av mediebyråbranschens mest lysande stjärnor där de vänder och vrider på alla utmaningar & möjligheter som finns för radio / audio som kanal idag och framåt. De kommer att vrida samt diskutera och boosta radio/audio som den kanal med alla möjligheter och alla utmaningar – beroende på hur man ser på det.

Några diskussionspunkter: Röststyrning – en möjlighet och/eller en utmaning? Hur får man till en ännu större säkerhet som säljare för att kunna vara bra på alla delar?
Hur kan man lyfta upp de bästa kundcasen och vad kan man lära sig av det och lära kunderna?
Investeringarna i radio/audio har ökat senaste åren – speciellt från mediebyråerna – vad är det paneldeltagarna ser som den största orsaken till detta? Vad driver radio/audio egentligen för KPI:er?

Intervjucoachens bästa tips

så får du en programledare att stråla!

Vad gör dig till en bra intervjuare? Och vad hindrar dig?
Det här seminariet ger dig handfasta tips i intervjuteknik och hur du kan coacha din programledare till att bli ännu bättre.

-Det som hindrar oss är ofta rädslor eller självupptagenhet, säger intervjucoachen Anna Ivemark. Det är först när du vågar se det, som du kan bli bättre. Först när du förstår sambandet kan du coacha en programledare till högre höjder. Ett seminarium om intervjuteknik och psykologi som riktar sig både till dig som intervjuar, producerar eller chefar.

Anna Ivemark är journalist och kursledare vid Sveriges Radio. Har mängder av intervjuer i bagaget och gör just nu en dokumentärserie för P1. Var med och drog igång Radiopsykologen och programlett Karlavagnen i P4. Diplomerad coach. Ger kurser i bla intervjuteknik, producentrollen och programlederi inom och utanför SR.

Anna Arvidsson
Nicklas Hermansson

En bra story berör!

Men hur ska man tänka när det kommer till kommersiell storytelling? Vad är det som gör att läsare/lyssnare/tittare berörs, vilket i sin tur ger nöjda kunder? Och hur bygger man en organisation med modiga medarbetare som vågar berätta för kunden hur man ska tänka för att skapa engagemang? Inspiration, tips, framtidsspaning och metoder under med Anna Arvidsson & Nicklas Hermansson.

Anna Arvidsson, Head of Bonnier News Brand Studio

Utnämnd till en av världens 50 främsta changemakers av internationella branschmediet Digiday. Drivs av att göra skillnad och vill inget hellre än att Bonnier News Brand Studio ska bli bäst i världen på kommersiell storytelling.
Fun fact: Anna Arvidsson började sin karriär på närradio-stationen UBC i Kungsängen, en plantskola för många duktiga radiopratare.

Nicklas Hermansson, Head of Storytelling, Bonnier News Brand Studio

Tidigare tv-chef för Mittmedia och Aftonbladet (där han med rak rygg myntade uttrycket ”Klickmonster”). Har ett livsprojekt – Life Designer Bible – där han i form av försökskanin optimerar sitt liv genom att testa nycklar, metoder och rutiner som ligger bakom några av världens mest framgångsrika människor.
Fun Fact: Nicklas älskar att göra ”klipp” – kanske för att han är uppvuxen i en av Sveriges fattigaste kommuner (Timrå).

Skogsbränderna

Skogsbränderna som rasade runt om i landet i flera veckor, var en av sommarens största nyhetshändelser. Vid sidan av alla dem som kämpade med släckningsarbetet och alla de som drabbades av branden, var det också en stor påfrestning för de som skulle rapportera om den och informera allmänheten. Sveriges Radios P4-kanaler rapporterade dygnet runt och tvingades till kreativa samarbeten för att klara uppdraget. Allra värst drabbades Hälsingland. P4 Gävleborgs Kristian Bruce Bolinder och Mikael Sanner berättar om arbetet, samarbetet och erfarenheterna från en extrem sommar och nyhetsbevakning.

Kristian Bruce Bolinder, reporter på P4 Gävleborg som var på plats i brandområdet tidigt och bevakade bränderna i Hälsingland. En enorm nyhetshändelse som få lokalreportrar är med om.

Mikael Sanner, programutvecklingschef på P4 Gävleborg, ledde arbetet från redaktionen. Har funnits inom Sveriges Radios hägn sedan 1973 men aldrig jobbat med en så stor nyhetshändelse som storbranden

Fredrik Liljeqvist

Ljudmediernas utveckling i det digitala landskapet

Mediemarknaden digitaliseras i takt med att allt fler konsumenter flyttar online. Men hur ser skillnaden ut mellan olika medieslag? Hur skiljer sig konsumtionen åt och hur spenderar exempelvis den svenska konsumenten innehållet av sin digitala medieplånbok? Vilka tjänster vänder sig konsumenter av ljudmedier till och hur ser utvecklingen för ljudmedier ut i stort? Mediavisions analytiker Fredrik Liljeqvist presenterar företagets senaste insikter på området, bland annat genom rykande färsk analys från augusti.

Fredrik Liljeqvist är konsult och analytiker på det stockholmsbaserade konsultbolaget Mediavision. Mediavision har under drygt 20 års tid arbetat med affärsutveckling och strategi på den nordiska mediemarknaden.

Hur kan radion utvecklas i ett digitalt medielandskap?

Vad kan digitala projekt vinna på att samarbeta med radion?
Kåre V. Poulsen från DR, Danmarks Radio, har under flera år studerat hur digitaliseringen används över världen för att skapa nya typer av innehåll på alla plattformar. I sin dragning visar han spännande internationella exempel på hur just radion har hittat nytt fantastiskt innehåll och nya vägar att nå publiken tack vare digitaliseringen. 30 min inkl intro och outro dvs ca 27-28 min presentation

Kåre V. Poulsen på Danmarks Radio har producerat och står bakom flera stora cross media projekt och har grundat den årliga Festival of Digital Narratives, som han också driver. Han är expert på hur Public Service bolag över hela världen arbetar digitalt för att stärka sitt innehåll på alla plattformar.

Berättandet som förändrar!

I den här sessionen möter du tre helt olika sätt att berätta historier i radio – alla med ett berättande som på olika sätt bidrar till att förändra världen, verkligheten eller lyssnaren.

Ami Malmros

Ami Malmros, innehållschef för utbudet på UR, ger exempel på hur man genom radio stärker lärandet hos barn och unga genom metoden pedagogiskt berättande.

Ami Malmros

Ami Malmros jobbar som innehållschef för alla målgrupper på UR. Hon har en bred bakgrund både inom radio och TV. Under 12 år var hon redaktionschef samt programchef för Barn och Unga på UR. Ami har en Master i Digital Management och har suttit i flera internationella jurys för olika TV- och radiopris.

Anton och Martin

Anton Berg och Martin Johnson, producenterna bakom SR-podden Spår, beskriver hur de genom sina grävande metoder kan förändra verkligheten för såväl berättelsens huvudperson, som för lyssnaren.

Martin Johnson

Martin Johnson är radioproducent och har över tio år arbetat för SR, NRK, RTE och BBC och vunnit ett flertal nationella och internationella priser, inklusive Prix Italia, och Gold Medal vid New York Festival, Ikarospriset, Googles innovationspris och författarförbundets stora radiopris. Sedan 2015 arbetar Martin med Spår.

Anton Berg

Anton Berg har sedan 2001 producerat drygt 30 dokumentärer för Sveriges Radio. Han har tilldelats flera priser för sina P3 Dokumentärer. 2017 vann Spår ”Den Gyllene Haldan” med motiveringen ”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare”

Bengt_Bok

Bengt Bok, radioprofessor på Dramatiska Institutet, och som producerat många prisbelönta radiodokumentärer, diskuterar var gränsen går för hur mycket man kan utnyttja en människa för att kunna berätta en angelägen historia?

Bengt Bok 

Bengt Bok, prisbelönt radiojournalist, dokumentärfilmare och professor på Stockholms dramatiska högskola. Nu har han skrivit en bok om arbetet med ”Inferno”, en av de senaste årens mest omtalade radiodokumentärer. Om att totalt annekteras av historien, att tro sig äga den och de etiska tvivel som förföljer honom när huvudpersonen under hela arbetets gång önskar ta sitt liv.

Death in Ice Valley

En undersökande true crime podcast i samarbete mellan BBC och NRK

Podcasten Death in Ice Valley är producerad i samarbete mellan BBC World Service och NRK och bygger på NRK´s grävprojekt Gåtan i Isdalen. Øyvind Bye Skille och Marit Higraff på NRK har jobbat med projektet i två år, Higraff är också programledare för podcasten och de kommer berätta om arbetet med hela projektet. Den så kallade Isdalskvinnan hittades död och gravt brännskadad utanför Bergen 1970. Det hela har varit en gåta i 50 år och kvinnans identitet har förblivit ouppklarad. Journalisterna försöker nu att komma vidare med moderna metoder. Podcasten har toppat listorna över hela världen och den når ständigt nya lyssnare.

Marit Higraff jobbar som undersökande journalist på NRK´s dokumentäravdelning. Hon har även jobbat med TV och undersökande journalistik i NRK under flera år.

Øyvind Bye Skille jobbar som undersökande journalist på NRK´s nyhetsavdelning. Øyvind har jobbat med resaearch och arbetet med att ta caset vidare.