Spår 2

Gemensamma tider

08.15 Insläpp – dörrarna öppnas
09.00 Alla hälsas välkomna inne på Vasateatern
09.30 Förmiddagens spår drar igång
12.30 Lunch serveras
13.30 Eftermiddagens spår drar igång
16.15 Dagens program avslutas
18.30 Dörrarna öppnar för mingel, bubbel och mingeltallrik serveras
20.00 Galan börjar
21.30 Efterfest
01.00 Kvällen avslutas
Fredrik Wadström, Ginna Lindberg, Katja Magnusson, Gudrun Persson, Johanna Melén, Lubna El-Shanti, Maria Persson Löfgren.

Radiokorrespondenterna Ryssland – live på Guldörat

SPÅR 2 09.30-10.15

Efter att Ryssland inlett sin fullskaliga invasion i Ukraina 24 februari 2022 inriktades Sveriges Radio-podden Radiokorrespondenterna på att ge lyssnarna de skarpaste analyserna av kriget och dess konsekvenser. I en unik liveinspelning på scen får Guldörats publik se och höra programledare Fredrik Wadström tillsammans med experter analysera den senaste utvecklingen i Ryssland och Ukraina och sätta den i större perspektiv. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg – tillika mottagare av Guldörats hederspris 2021 – inleder programpunkten. Fler medverkande i liveinspelningen presenteras längre fram.

Fredrik Wadström är programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland. Han är tidigare Rysslandskorrespondent, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktionen och välbekant för lyssnarna inte minst genom en mångårig bevakning av Ryssland, Ukraina, Belarus och närliggande länder.

Katja Magnusson är producent för Radiokorrespondenterna Ryssland och tidigare bland annat Mellanösternkorrespondent. Lyssnarna känner igen henne från program som Konflikt i Sveriges Radio och hon är för närvarande också producent för P1:s Mellanösternpodden.

Ginna Lindberg är utrikeschef på Ekot, USA-kommentator i Sveriges Radio och tidigare korrespondent i Washington. 2021 mottog hon Guldörats hederspris 2021 med motiveringen ”Årets hederspristagare har i åratal genom hundratals rapporter, analyser och kommentarer hjälpt oss att förstå det stora, mäktiga landet i väster. Hennes kunskaper och insikter iponerar på USA-kännare och för oss andra är det helt enkelt fantastiskt att genom årets vinnare få grepp om amerikansk inrikespolitik, inte minst under de senaste årens turbulenta utveckling.” 

Lubna El-Shanti är Sveriges Radios Ukrainakorrespondent och har sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari under långa perioder rapporterat på plats i Ukraina. Innan sin nuvarande tjänst har Lubna också varit Östersjökorrespondent och dessförinnan bland annat korrespondenttrainee i Nils Horners anda.

Maria Persson Löfgren är Sveriges Radios Rysslandskorrespondent och har tidigare varit bland annat Östeuropakorrespondent och Mellanösternkorrespondent för SR. Maria har också arbetat som utrikesreporter på SVT och TV4.

Johanna Melén är utrikesreporter på Ekot, och har tidigare varit korrespondent i Ryssland och Östeuropa. 2021 kom hon ut med boken Mina ryska vänner: en bok om Putins Ryssland (Natur & Kultur)

Gudrun Persson är expert på rysk utrikes- och säkerhetspolitik, docent och gästforskare i slaviska språk. Hon är också forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), samt sedan 2013 ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Gudrun Persson hörs återkommande i medier kring kriget i Ukraina och sommaren 2022 var hon också värd för Sommar i P1.

Eli Sessions (BBC), Tomas Granryd (SR), Mattias Björkman (Bauer), Christer Modig (Viaplay).

Rapport från förarsätet – så avgörs lyssnarens val i bilen

SPÅR 2 10.30-11.15

Utvecklingen av ljudinnehåll och digitala tjänster i bilar går snabbt. Linjär radio har gradvis kompletterats med mängder av valmöjligheter för resenärerna, och i takt hundratusentals nya fordon ut på vägarna. Men vad påverkar vilka val vi gör när vi färdas i bil? Varför lyssnar vi som vi gör? Eli Sessions, ordförande för EBU:s Connected Cars and Devices Working Group och som också leder BBC:s utveckling av distribution av innehåll i bilar, bjuder Guldörats besökare på unika insikter om vad som händer bakom ratten och i passagerarsäten när innehållet väljs.

Programpunkten leds av Tomas Granryd, ansvarig för digitala partnerskap på Sveriges Radio, som också samtalar med en panel med företrädare för stora svenska ljudaktörer om vad som kommer att krävas för att nå framtidens lyssnare i bilar.

Eli Sessions är ordförande för EBU:s Connected Cars and Devices Working Group och han leder också BBC:s utveckling av distribution av innehåll i bilar. På BBC har han tidigare bland annat arbetat med talat innehåll för BBC Sounds, varit podcast-beställare samt lett digital utveckling för BBC Radio 1.

Tomas Granryd är Head of Digital Partnerships på Sveriges Radio och arbetar bland annat med en rad projekt kring distribution av ljudinnehåll i bilar.

Mattias Björkman är Head of Podcast Business på Bauer Media.

Christer Modig är Vice President Radio på Viaplay Group.

Kalla Berg (Göteborgs-Posten), Karin Ivarsson (P4 Göteborg).

Ljudvåg på hemmaplan – nu ska lokalt innehåll växa digitalt

SPÅR 2 11.30-12.15

Medan P4 står för hälften av all linjär radiolyssning i Sverige väntar vi på genombrottet för lokalt ljudinnehåll i digitala format. Under det senaste året har dock flera regionalt och lokalt baserade tidningshus startat nyhetspoddar, Sveriges Radio satsar hårt på att nå ut med lokalt innehåll via digitala plattformar och fristående lokala poddar poppar upp. Hur ska lyssnarnära, digitalt ljudinnehåll utvecklas för att nå nya lyssnare? Och vad innebär en regional och lokal utgångspunkt för innehållet i en värld där det som händer här hemma mer än någonsin påverkas av globala rörelser? Kalle Berg, tidigare välkänd röst i P3, leder nu Göteborgs-Postens storsatsning på ljud. För Guldörats besökare berättar han om satsningen och sina tankar kring hur ljudinnehåll och nyheter med en göteborgsk blick på omvärlden ska locka nya lyssnare.

I programpunkten medverkar också Mattias Carlson från Bonnier News Local, redaktionell innehålls- och affärsutvecklare samt Karin Ivarsson, programutvecklingschef vid P4 Göteborg i en panel som modereras av Mattias Hermansson, projektledare och omvärldsanalytiker på Sveriges Radio.

Rasmus Kidde (DR), Ulf Dalquist (SR).

Lyckas med formaten när lyssnaren byter vanor 

SPÅR 2 13.30-14.15

När Danmarks Radio blickar mot framtidens ljudmarknad ligger fokus i första hand på poddar, därefter linjär flödesradio. Men hur påverkar det utvecklingen av de båda innehållsformerna? Rasmus Kidde från DR berättar om hur företaget arbetar med att utveckla linjär radio och poddformat för olika lyssnarbeteenden, och om vad man inspireras av i utvecklingsarbetet. 

Och hur snabbt förändras egentligen lyssnarnas vanor och beteenden? Vilka plattformar dominerar, och vilken roll spelar platser och sammanhang för användarens val av ljudinnehåll? Ulf Dalquist från Sveriges Radio berättar om de viktigaste rönen från den Sverige-unika undersökningen Lyssningsloggen där lyssnarnas vardag med alla möjliga former av ljud analyseras. Och på vissa områden går rörelsen mot digitala plattformar extra snabbt.

Rasmus Kidde är portföljredaktör på Danmarks Radio (DR). Han ansvarar för såväl programläggningen i talkanalen DR P1 som strategisk översikt, publicering och publikarbete kring DR:s podcastutbud. Med sin bakgrund inom samhällsvetenskap och som publikanalytiker på DR har han djupa kunskaper om medievanor med fokus på poddar och radio. 

Rasmus har en bakgrund inom samhällsvetenskap och har en magisterexamen i sociologi från Köpenhamns universitet.

Ulf Dalquist är analyschef på Sveriges Radio, dit han kom 2020 efter nästan tio år som forskningsansvarig på Statens Medieråd. Ulf är filosofie doktor i sociologi och har arbetat som lektor på Lunds universitet och Södertörns högskola. Vid sidan av detta har Ulf också verkat som frilansskribent och fristående forskare med uppdrag från allt från dagspress till filmbolag. 

Shirish Kulkarni, Paulo Saka (Spotify), Zian Zandi (UR), Tanvir Mansur (Soundtelling), Ellen Tejle (Fanzingo).

Inkludering, innovation och idéer – så hänger det ihop

SPÅR 2 14.30-15.15

En betydande andel av Sveriges befolkning upplever att deras verklighet inte beskrivs i mediers bevakning – och glappet mellan medier och många mediekonsumenter är av allt att döma ett fenomen som syns på många håll i världen.

Den walesiske journalisten Shirish Kulkarni menar att problemen i grund och botten handlar om att medier underleverar till stora publikgrupper och att vägen till ett innehåll som attraherar fler måste gå genom innovation och att de dominerande medierna måste tillbaka till journalistikens kärnuppgifter. 

Och hur jobbar medieproducenter i Sverige för att säkerställa att hela samhället och alla grupper av människor skildras på ett så att alla lyssnare känner att deras perspektiv skildras och representeras? 

Det diskuterar Paulo Saka (Spotify), Zian Zandi (UR) och Tanvir Mansour (Soundtelling) i ett samtal med Ellen Tejle (Fanzingo) som moderator.

Shirish Kulkarni är prisbelönt journalist och researcher med mångårig bakgrund på nyhetsredaktioner inom samtliga av Storbritanniens stora etermedier. På senare år har han arbetat som frilansande undersökande journalist samt med utveckling kring nya former av berättande, samhällsjournalistik och AI för journalistik. Hans arbete under de senaste åren har handlat om grundläggande frågor kring vad och vem journalistik är till för, med ambitionen att skapa en ny modell för reflekterande och inkluderande journalistik som bättre speglar samhället.

Paulo Saka jobbar på Spotify som podcastredaktör, producent samt programansvarig för poddprogrammet Sound Up Sweden, vars syfte är att öka mångfalden i branschen och hjälpa de som vill göra sin röst hörd att ta sin poddidé till nästa nivå.

Zian Zandi är producent och projektledare på UR. Just nu är hon projektledare för bland annat Tänk till. Zian jobbar med rekrytering och casting på daglig basis. Hon menar att den viktigaste lärdomen är att inte tro att man har helt koll själv och att våga lyfta olika kompetenser samt att ha ett öppet sinne då kompetens är mångfacetterat.

Tanvir Mansur är producent på Soundtelling och frilansskribent med en bakgrund i folkbildning och civilsamhälle och med frågor om jämlikhet, antirasism och feminism tillhörande ämnen i fokus.  För Soundtelling har han producerat poddar åt olika kunder som Rädda Barnen, Forum för levande historia, Teskedsorden, Make Equal, ABF och Streetgäris.

Ellen Tejle leder samtalet med Paulo Saka och Zian Zandi. Ellen är vd för mediehuset Fanzingo, och  har bl.a. startat global kampanj för representation i film och tv-branschen (A-märkt) och blev 2018 utnämnd av BBC till en av världens mest inflytelserika kvinnor. Ellen Tejle har tidigare startat och varit chef för Bio Rio i Stockholm och äger sedan 10 år också restaurangen Barbro.

Robert Sehlberg (Viaplay), Michelle Kadir (Youtube), Simon Gooch (P3), Elisa Palha (Universal Music), Milla Larsson (Creed Media), Andreas Andersson (DMG Education).

Musiken – så utvecklas den i radio och på streamingtjänster

SPÅR 2 15.30-16.15

Sedan streamingtjänsterna gjorde intåg för cirk 15 år sedan har musikens roll som fundament i radion förändrats. Hur arbetar den musikbaserade radion annorlunda idag? Hur ser musikstrategin ut för streamingtjänster och sociala plattformar? Vad gör musikbolagen för att lansera nya artister i ett redan enormt utbud?

En namnkunnig panel från radio, streamingtjänster och musikbolag ger Guldörats publik insikter om på hur lyssnarnas sätt att konsumera och upptäcka musik förändras eller hur artister och låtar slår igenom. Det handlar även om hur allt från retrotrender och algoritmer till redaktörers kurering påverkar musikutbudet.

Robert Sehlberg har lång erfarenhet av musik i radio. Han är idag övergripande musikchef på Viaplay Group Sverige. Robert började sin karriär på 90-talet som musikredaktör på Radio Stockholm. Han har sedan dess arbetat med Power Hit Radio, NRJ och nu Rix FM.

Michelle Kadir är chef för Youtube i Sverige och har under sin karriär befunnit sig i den digitala revolutionens och musikutvecklingens absoluta spets. Som första kvinna i Spotifys produkt- och teknikorganisation var hon med om att bygga företaget från start-up till global dominant, och hon har också burit en rad chefsroller på skivbolagen Sony Music och Universal. Michelle utsågs till en av Sveriges framtida kvinnliga ledare 2016 av Ledarna och till årets supertalang 2017 av Veckans Affärer. 

Simon Gooch är ansvarig för P3:s linjära kanal samt strategin för Sveriges Radios musikutbud. Simon har en lång bakgrund inom radio-, podd- och musikbranschen. Tidigare har han bland annat varit innovationsdirektör på SR, digitalchef för Bauer Media samt jobbat inom musik- och konsertbranschen.

Elisa Palha har de senaste 20 åren haft en mängd olika roller inom musikbranschen på global nivå. Efter fyra år på Spotify är hon nu ansvarig för Music Strategy-avdelningen hos Universal Music. Elisa är specialist på Content och Brand Strategy och brinner för teknologiska utvecklingar, consumer behavior och mångfald inom branschen.

Milla Larsson arbetar idag som Head of Entertainment Operations på Creed Media, ett företag av generation Z för generation Z. Under sina två år på Creed har hon samlat mycket erfarenhet om det skifte som skett kring hur användare konsumerar musik och hur artister kan maximera sin synlighet på sociala medier och streamingplattformar. Det finns gott om möjligheter inom branschen och Milla ser fram emot att följa utvecklingen som möjliggör att artister kan gå från noll till hundra över en natt.

Moderator: Andreas Andersson är grundare och VD för DMG Education, som är Sveriges främsta utbildare inom musikindustrin. Andreas driver även Musikbranschpodden där majoriteten av Sveriges mest framstående inom musikbranschen har varit med som gäster. Podden har tillsammans med DMG Educations program och kurser plus partnerskap med bland andraa Ifpi och Musikförläggarna blivit en viktig källa till kunskap inom musikindustrin.