Foto: José Figueroa

Guldörat 2018 – Årets Hederspris

Hassan

P3, Sveriges Radio

Motivering

De har skapat svensk radiohistoria. Deras humor spreds till landets skolgårdar och lockade en ung P3 publik. Den nyskapande radiohumorn gjorde segertåg över Sverige och en helt ny humortradition slog ner hos lyssnare i alla åldrar. Det är en tidlös radiohumor som leker med lyssnaren, driver med svensk fyrkantighet och vågar utmana det konventionella. Busringningar som ”10 000 tyska bögar” och ”Schampo för fett hår” står sig än i dag, 25 år senare.
Hederspriset 2018 går till radioprogrammet Hassan, som har förändrat det svenska radiomediet och varit banbrytande för radiohumorn.

Foto: José Figueroa
Foto: José Figueroa

Årets Rookie och Årets Hederspris 2017

Radioakademin välkomna alla kollegor till Radiobaren. Torsdagen den 9 november 16-20 på Harry B James i Kungsträdgården (gamla Victoria). Njut av en härlig AW ihop med alla branschkompisar. Radiopriser i baren och Radiopriser på scen. Under kvällen delar Radioakademin ut pris för Årets Rookie och Årets HedersprisRadioakademin välkomna alla kollegor till Radiobaren.

Datum: Torsdagen den 9 november
Tid: 16-20
Var: Harry B James i Kungsträdgården (gamla Victoria).

Njut av en härlig AW ihop med alla branschkompisar. Radiopriser i baren och Radiopriser på scen. Under kvällen delar Radioakademin ut pris för Årets Rookie och Årets Hederspris

 

 

Radioakademins Hederspris till Ove Joanson och Titti Schultz

I år har radiobranschens pris ”Stora Radiopriset” ett uppehåll men Radioakademin upprätthåller traditionen att belöna trotjänare i branschen och delar för 2016 ut sitt hederspris till två personer: Ove Joanson, tidigare vd och styrelseordförande för Sveriges Radio, och Titti Schultz, mångårig morgonprogramledare på Rix FM och NRJ. 

– Vi kan inte presentera mer värdiga mottagare är Ove Joanson och Titti Schultz, säger Christer Jungeryd, ordförande i Radioakademin. Båda är legendarer inom svensk radio på varsin planhalva Ove Joanson inom public service och Titti Schultz inom kommersiell radio. Det är ett stort nöje att få dela ut Radiosakademins Guldöron, diplom och ära till två så självklara mottagare.

Radioakademins hederspriser ska tilldelas en person som gjort betydande insatser för radiomediet och som fortfarande är aktiv på något sätt. Mottagaren ska enligt akademins kriterier över tid ha verkat inom mediet på ett framgångsrikt sätt och kan uppfattas som en förebild.

Fortsätt läsa ”Radioakademins Hederspris till Ove Joanson och Titti Schultz”

Årets Hederspris 2015 – Ingemar Allén

Några ord om Ingemar

 • Kom som amatör – lämnade av som kung.
 • Driven.
 • Proffsig.
 • Bestämd.
 • Älskad av kollegor och en hel stad.
 • Otrooolig känsla för längd, tempo och kvalité.
 • Missionerade för bättre miljö, träning, hälsa och världssamvete.
 • Tydlig i sin roll.
 • Stor komisk talang.
 • Hade aldrig problem att i förtid runda av en gäst som inte levererade om gästen så var superstjärna.
 • Programmets väl gick före i ALLA lägen.
Kjell Alinge Foto: Micke Grönberg/SR

Radioakademins Hederspris 2013

Kjell Alinge

Radioakademins motivering:

Han har alltid vandrat sin egen väg med ständiga framgångar hos de svenska radiolyssnarna. Han är en målande personlighet med ett unikt eget uttrycksom gjort honom till den radiokonstnär han är. Han har uppfunnit många av radions mest klassiska radioprogram under sin 45 år långa radiokarriär. Vi summerar, han fann sitt Eldorado i etern.

Foto: Micke Grönberg/SR