Program för Radio- och poddagen 2021

Dagen

Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm (närmaste tunnelbanestation Mariatorget). Moderatorer: Johar Bendjelloul och Olivia J Berntsson.

SPÅR 1 MÄSSHALLEN

09.00-10.00 Entrén öppnar.
10.00-10.20 Välkommen och utdelning av Guldörat för Årets poddproduktion
10.30-10.55 Linda Green: Creative Reboot
11.00-11.25 Tine Godsk: Vad vill poddlyssnarna?
11.30-12.00 Tillbaka till framtiden med Ola, Simon, Lovisa och Mohamed
12.00-12.45 Lunch
12.50-13.00 Välkommen tillbaka och utdelning av Guldörat för Årets avslöjande
13.10-13.50 Erik Niva & Håkan Andreasson: When We Were Kings
13.55-14.10 Jenny Ågren: Aftonbladet Daily
14.10-14.30 Kaffe- och fikapaus
14.30-15.15 VD-mötet
15.20-15.40 Martin Andreasson, HowCom: Hur ökar ljudmedierna sina reklamintäkter?
15.45-16.00 Fatta familjen: Konsten att prata om föräldraskapet när det är som allra svårast

SPÅR 2 RIDDARSALEN

10.30-10.50 Christian Olsson: Språket, en konstig kompis!
10.55-11.15 Sound Up – att bredda representationen i poddlandskapet
11.20-12.00 Torben Brandt: Moment Interview Master Class
12.00-12.45 Lunch
13.10-13.40 Emilie Olsson: Älskade psykopat
13.45-14.05 Tor Rauden Källstigen, All Ears: Här är Sveriges största podcastannonsörer
14.10-14.30 Kaffe- och fikapaus
14.30-15.00 Elin Franzén: Radio – vardagsliv tillsammans med ett massmedium
15.05-15.30 Ulf Dalquist: Alla dessa ljud – lyssning dygnet runt
15.35-16.00 Ida Lundvist: Fallet Kapten Klänning

MASTER CLASS

13.10-15.00 Linda Green: Creative Reboot

 

Kvällen

Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm (närmaste tunnelbanestationer Hötorget och Östermalmstorg). Konferencierer: Jakob Öqvist och Anitha Clemence.

17.45 Dörrarna öppnas
18.20 Dörrarna stängs
18.30 Guldörat-galan
19.30 Mat, fest och mingel

Dagens moderatorer: Johar Bendjelloul och Olivia J Berntsson

Johar Bendjelloul (Sveriges Radio) och Olivia J Berntsson (Rix FM) är moderatorer för dagdelen av Radio- och poddagen.

Johar Bendjelloul är sedan april tillbaka på Sveriges Radio, efter att under en period ha arbetat på DN med poddar och reportage. Han har tidigare varit programledare för Studio Ett och P1-morgon och ledde dessutom Europapodden när den startades. På SVT har han bland annat varit programledare för Gomorron Sverige och Kulturnyheterna.

Olivia J Berntsson började i augusti arbeta i redaktionen för Rix Morronzoo. 2019-2021 var hon nyhetsankare på Aftonbladet TV och hon syns även som programledare i mobilfrågesporten Primetime. Innan dess var hon under fyra år på P3 Nyheter som webbredaktör och senare nyhetssändare.

Kvällens konferencierer: Jakob Öqvist och Anitha Clemence 

Konferencierer för kvällsdelen av Radio- och poddagen och utdelningen av Guldörat är Jakob Öqvist och Anita Clemence.

Jakob Öqvist är komiker och har de senaste två decennierna gjort morgonradio på bland annat The Voice, NRJ och Rockklassiker. Tillsammans med Messiah Hallberg gjorde han podden Freakshow, som förra året nominerades till ett guldöra i kategorin Årets podd. Han är sedan början av förra året en av programledarna för Mix Megapols morgonshow Gry Forssell med vänner

Anitha Clemence (tidigare Schulman) har producerat poddar i tio år och är just nu aktuell med Lillelördag. Som bland annat sociala medier-expert, projektledare, programutvecklare och programledare är hon ett av media-Sveriges främsta namn.

Christian Olsson: Språket – en konstig kompis! 

SPÅR 2 10.30-10.50

Ibland blir det hopplöst; ibland levande, kanske målande. Det handlar om ett särskilt sätt att umgås med språket när saker, människor och händelser ska beskrivas i rasande fart. Christian gör ett försök att berätta hur det kan vara.

Christian Olsson har jobbat ungefär 20 år på SR, mest med Radiosporten och KarlavagnenHan har fått SR:s språkpris, publicistklubbens Johannapeng och varit nominerad till Journalistförbundets stilistpris samt till Guldörat för årets radioupplevelse.

Elin Franzén: Radio – vardagsliv tillsammans med ett massmedium

SPÅR 2 14.30-15.00

Under snart hundra år har radiomediet varit närvarande i människors vardag i Sverige. I det avseendet är radio att betrakta som en självklar företeelse i samhället. Men hur går det till när detta medium tar plats hos den enskilda individen? Vad är radio för något som upplevt fenomen betraktat? Etnologen Elin Franzén har undersökt komplexiteten hos detta tillsynes själv¬klara vardagsfenomen som formas genom möten mellan apparater, medieinnehåll, tidsliga strukturer och människors erfarenheter och förväntningar. Tillsammans bildar erfarenheterna en biografiskt formad historia om ett fenomen som är unikt för varje person och samtidigt delat av miljoner. Intervjuare: Mattias Hermansson, SR.

Elin Franzén är etnolog vid Stockholms universitet och disputerar under hösten 2021 med avhandlingen Radio: Vardagsliv tillsammans med ett massmedium (Mediehistoriskt arkiv). Hon är också konstnärligt verksam och kombinerar etnografiska metoder och konst i ljud- och musikprojekt.

Emilie Olsson: Älskade psykopat – från poddidé till poddsuccé

SPÅR 2 13.10-13.40

Podden Älskade psykopat gjorde snabb succé med en titel som väcker uppmärksamhet, ett tema som är högaktuellt och en nisch som inte tidigare funnits på poddmarknaden.

Gäster berättar i podden anonymt sin historia om erfarenheter de haft med en psykopat eller narcissist. Podden lyfter fram verkliga berättelser som sällan får ta plats. Älskade psykopat nominerades redan efter första säsongen till Årets podd och Årets genombrott på Guldörat 2020.

Hur får man människor att öppna sig om svåra och känsliga ämnen? Hur förhåller man sig till förtalsrisken och pressetiken? Och hur lyckas man som en okänd person, som aldrig tidigare sysslat med podcast snabbt slå igenom och behålla sina 55 000 lyssnare per vecka? Det här och mycket mer kommer Emilie Olsson tala om. Publiken får givetvis också ställa frågor.

Emilie Olsson är 31 år och jobbar som journalist och poddkreatör. Hon har en magisterexamen i journalistik och har även studerat på New York Film Academy med ett stipendium. Hon har flera års erfarenhet av yrket som reporter på bland annat SVT, TV4 och Expressen. 2018 klev hon in i radiobranschen som nyhetsredaktör och presentatör på Bauer Media. Senare skapade hon podden Älskade psykopat.

Erik Niva & Håkan Andreasson: When We Were Kings

SPÅR 1 13.10-13.50

Erik Niva och Håkan Andreasson vägar möttes på Aftonbladet. De berättar i sin podd When We Were Kings om fotbollsklubbar och säsonger som på ett eller annat sätt satt avtryck i historien – ikoniska milstolpar inom såväl fotbollen som inom ekonomi, politik och kultur. Fotbollssnacket övergår ofta i rena historielektioner.

Från lanseringen hösten 2019 till idag har podden blivit Sveriges största sportpodd. Hör om hur podden blev till, formatet med långa avsnitt och hur de väljer ut sitt innehåll. Under hösten 2021 togs podden ut live inför utsålda konserthus och teatrar runt om i landet.

Erik Niva från Malmberget är en prisbelönad sportjournalist på Aftonbladet, författare till flera böcker och studioexpert i Viaplays Premier League-sändningar. Han lanserade i oktober 2019 podden When We Were Kings. Under 2020 skrev Niva boken Äkta hela vägen som blev podd med huvudrollsinnehavaren Martin Mutumba som berättare.

Håkan Andreasson från Halmstad har tidigare haft roller som sportchef och redaktionschef på Aftonbladet. En tid efter att ha lämnat Aftonbladet mötte han upp Erik Niva för en lunch. Där och då kom idén till podden som på kort tid efter sin lansering i oktober 2019 kom att bli Sveriges största sportpodd – When We Were Kings.

Fatta familjen: Konsten att prata om föräldraskapet när det är som allra svårast

SPÅR 1 15.45-16.00

Familjerådgivning i radio – etiska dilemman och publicistiska avvägningar. Samtal om de utmaningar man ställs inför när man producerar program med rådgivning till föräldrar. Vilka etiska dilemman kan man stöta på och hur hanterar redaktionen dessa? Och hur reagerar lyssnarna?  

Lovisa Haag är radioproducent och en av skaparna till Fatta familjen. Under många år som reporter och producent på SR och UR har hon ofta lyft fram barnen och de som inte så lätt kommer till tals. Hon står även bakom succéepodden NPF-podden och har gjort många dokumentärer och reportage i P1 och P4. 

Stina Hindström är en av psykologerna i Fatta familjen. Hon har bland annat jobbat inom barn- och ungdomspsykiatrin och hennes specialkompetens är bemötande, behandling och utredning av ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer, emotionell instabilitet och traumatisering. 

Ida Lundkvist: Fallet Kapten Klänning

SPÅR 2 15.35-16.00

Ida Lundqvist, som förra året fick Guldörat för Årets poddproduktion, berättar om arbetet bakom den uppmärksammade P3 Dokumentär-serien om polismästaren som bakom fasaden köpte sex och våldtog unga kvinnor. Nyheten slog ner som en bomb och tapetserade löpsedlarna. Böcker och hyllade dokumentärer har skildrat vad som hände. Hur gör man något nytt om en redan berättad händelse?

Ida Lundqvist är producent och programmakare för P3 Dokumentär, Sveriges Radio. Hennes produktioner har nominerats till Guldörat flera gånger, och förra året vann hon priset för Årets poddproduktion.

Jenny Ågren: Utvecklingen av Aftonbladet Daily

SPÅR 1 13.55-14.10

Jenny Ågren berättar om hur man startade och utvecklade Aftonbladet Daily till att bli en av Sveriges största nyhetspoddar. Hör henne berätta om bakgrunden och lärdomarna under resans gång.

Jenny Ågren är programledare och producent på Aftonbladet Podcast. Hon har jobbat 17 år på Aftonbladet med TV och podd. Bland annat har hon producerat Aftonbladets sändningar om Oscarsgalan och gjorde nio säsonger som programledare för nöjesprogrammet OMG News. Hon har också varit sändningsproducent för breaking news-sändningar. 

Jenny Ågren gör nu poddarna Aftonbladet Daily, Aftonbladet Utrikes och Schlagerkoll

Linda Green: Creative Reboot

SPÅR 1 10.30-10.55

MASTERCLASS 13.10-15.00

Detta är en unik möjlighet att arbeta inom en liten grupp med Linda Green, ”Creative Doctor” till stjärnorna och grundare av Leading Creative Talent, tidigare chef för kreativt ledarskap på BBC. Du kommer att tas genom hennes 4 R för att leda vinnande idéer för att återställa, lösa, uppdatera och göra en omstart för dig själv och ditt team.

Återställ din kreativa strategi för att identifiera din USP, ditt syfte idag och i framtiden, för din publik, inklusive trender och konkurrentanalys.

Lös kreativa blockeringar och använd kreativa verktyg för att skapa nya kreativa briefer.

Uppdatera ditt tänkande för att upprätthålla ett starkt tänkesätt och team med hög energi, syfte och inverkan baserat på utvecklingspsykologi, executive coaching och resiliensramar.

Skriv slutligen din omstartsplan från att skydda värde, till att identifiera unika syften, långsiktiga möjligheter och uppfriskande teamtänkesätt.

1,5 timme workshop för 20-30 personer plus en kortare presentation på den stora scenen.

Linda Green designed the BBC’s Creative Leadership Programme which developed new ideas, talent and organisational change for many UK and international broadcasters. As the industry’s ‘creative doctor’, she supports the creativity of both off and on-screen talent, speaks regularly at events and is currently writing a book on creating new formats.

Martin Andreasson, HowCom: Hur ökar ljudmedierna sina reklamintäkter?

SPÅR 1 15.20-15.40

Radio tycks vara ett extremt effektivt media för att driva en rad olika mjuka och hårda KPIer. Trots detta får radio en nästan obefintlig del av de totala medieinvesteringarna, varför är det så och vad kan radion göra för att öka sina andelar till en av de starkaste reklambärare som finns? Case varvas med fakta och teorier om varför det ser ut som det gör och vad man som radioaktör kan göra åt det.

Martin Andreasson är Head of Broadcast & Partner på Howcom. Gör mediestrategier för svenska och nordiska kunder främst gällande TV, Radio, Online Video och Bio men är även kundansvarig för en del medieintensiva kunder såsom KW Bruun (Peugeot, Opel, Citroen, Mitsubsishi, DS), OKQ8, Advisa. Tidigare ansvarig för Broadcast-strategier för några av Sveriges största annonsörer såsom ICA och H&M.

Sound Up – att bredda representationen i poddlandskapet

SPÅR 2 10.55-11.15

Hösten 2019 lanserade Spotify poddprogrammet Sound Up i Sverige, ett program för att få in fler röster från underrepresenterade grupper i poddlandskapet. 

I Sverige fortsätter poddlyssnandet att öka och bara på Spotify finns över 8 000 poddar på svenska. Men hur ser representationen ut bland alla nya poddar som släpps och vilka röster och perspektiv är det som hörs?

Lyssna på ett inspirerande samtal med Sound Ups utbildningsledare Paulo Saka och Wendy Francis när de möter Sound Up Sveriges första alumner, Fatima Hellgren Camara och Roba Kadhem, som har lanserat varsin podd under hösten efter att ha gått programmet.

Paulo Saka arbetar som senior poddredaktör på Spotify samt projektledare för Sound Up Sweden. I sitt jobb som redaktör ingår det att hjälpa lyssnare hitta sina nya favoritpoddar. Paulo har en bakgrund inom kommunikation, journalistik, event, produktion, musik och film. 

Wendy Francis arbetar som projektledare och utbildare vid Amphi. Hon är specialiserad inom antirasistisk och normförändrande organisationsutveckling. Wendy har en bakgrund som medievetare med fokus på feministiska, postkoloniala mediestudier, publik- och omvärldsanalys samt statsvetenskap.

Fatima Hellgren Camara beskriver sig själv som en “glad cyniker” från Norrköping. Hon läser just nu en masterutbildning i Media, Communication and Cultural Analysis och sökte till Sound Up för att hon hade en poddidé som hon drömde om att förverkliga och som idag blivit en verklighet.

Roba Kadhem är Malmötjejen som älskar shopping, chips och feminism. Om dagarna arbetar hon som kommunikatör och på fritiden driver hon Pink Room, som är Skandinaviens största community för tjejer och icke-binära. Under hösten 2021 lanserade hon sin podcast Lyssna tjejer efter att ha medverkat i Sound Up programmet.

Tillbaka till framtiden med Ola, Simon, Lovisa och Mohamed

SPÅR 1 11.30-12.00

En lekfull programpunkt där panelmedlemmarna får omvärldsspana det senaste inom radio och podd. Moderator är Ola Lustig (Rix FM).

Lovisa Ohlson är podcastchef på Podplay/Bauer Media. Hon har jobbat med poddar på något sätt under tio års tid, bland annat som frilansande redaktör och klippare för ett tiotal poddar samt arbetat på Sveriges Radio där hon exempelvis producerade Det politiska spelet och musikdokumentärserien Gradvall.

Simon Gooch är sedan 1 november kanalansvarig för P3 och även musikansvarig i Sveriges Radios utbudsgrupp. Simon har en bakgrund som musikjournalist, DJ och konsert- och festivalarrangör. Han kom till Bauer Medias svenska verksamhet 2007 som chef för bolagets digitala strategi. 2016 rekryterades han till Sveriges Radio.

Mohamed El Abed är podcaststrateg. Han har en bakgrund som en av grundarna till podcastbyrån Soundtelling. Mohamed var programledare för den amerikanska och internationellt uppmärksammade podcasten Radiotopia Showcase Secrets. Han ligger bakom den prisbelönta kampanjen IKEA Sovlinjen och har genom åren utvecklat och producerat ett par framgångsrika poddar. Mohamed är medlem av den rådgivande kommittén för Google Podcasts Creator Program och anlitas ofta som föreläsare, strateg och utbildare inom podcast.

Ola Lustig är radio- och TV-programledare. Sänder idag förmiddagsshowen på Rix FM. Har tidigare programlett Rix Morronzoo och Vakna med NRJ. Belönades med Kristallen för Årets nyskapande 2020 för Viafrees Live Date. Under 2016 testade Ola och hans exfru Linda att gå i terapi direkt i Parpodden.

Tine Godsk Hansen: Vad vill poddlyssnarna?

SPÅR 1 11.00-11.25

Det är lätt att göra en podd, men svårare att nå en stor publik. Tine Godsk från danska DR ger en överblick över hur DR har skapat populära poddar – från nyhetspoddar till underhållning – i en kreativ process som bland annat bygger på grundlig research om användarnas förväntningar och beteende.

Tine Godsk Hansen är teamleader för avdelningen DR Lyd och ansvarig för all publicering av ljud på danska DR. De senaste åren har hon varit redaktör med beställningsansvar för poddar. Hon har dessutom utvecklat DR:s strategi för poddar och efterlyssning, vilket ledde till skapandet av avdelningen DR Lyd.

Tine Godsk Hansen har lång erfarenhet som radioproducent och redaktör. Hon har varit inblandad i flera prisbelönade program och har främst inriktat sig på journalistisk radio för yngre lyssnare. Dessutom har hon erfarenhet av att producera och utveckla journalistik på internet.

Tor Rauden Källstigen, All Ears: Här är Sveriges största podcastannonsörer

SPÅR 2 13.45-14.05

All Ears unika mediebevakning av talade kanaler analyserar vad som sägs i alla podcasts. I sessionen sker en exklusiv avtäckning av deras nya undersökning: Vilka är de största varumärkena inom native och sponsor-samarbeten i podcasts just nu. Sessionen kommer att innehålla bakgrund om deras AI-metod för att ta fram underlaget — samt presentation av en rafflande topplista.

Tor Rauden Källstigen är grundare till och VD för All Ears, som är en mediebevakningsplattform med spetskompetens inom talade kanaler. All Ears har 500 kunder i Norden och USA – bland andra Bauer Media, Walmart och Hertz. Tidigare jobbade Tor i kommunikationsbranschen, bland annat på Jung och Great Works. Han är också Grammis-nominerad musikproducent.

Torben Brandt: Moment Interview Master Class

SPÅR 2 11.20-14.00

Workshop om processintervju 45 minuter

Lär känna ”The Moment Interview”. En live demonstration av metoden i praktiken av en av Danmarks mest erfarna intervjuare.

Ljudberättande bygger på minnen och tillbakablickar. Ofta bygger en hel berättelse på minnen. ”Moment Interview”-tekniken tar oss tillbaka till en dramatisk scen från det förflutna – ett ”nu” från det förflutna.

I samarbete med en intervjuperson från publiken kommer Torben att demonstrera tekniken live, för att levandegöra hans eller hennes berättelse. Rekonstruera dramat, rörelserna, lukten, orden och berättelsens tankar. Torben kommer att löpa en risk genom att genomföra en ögonblicksintervju på scen med minimal research. Vanligtvis görs ju detta arbete under en längre process men på 40 minuter kommer vi ändå få tillräckligt för att lära känna berättelsen – och viktigast av allt – metoden!

Torben Brandt är en dansk senior dokumentär- och dramaradiomakare, medierådgivare, för närvarande chefredaktör för Radiofortællinger på DR P1.

Torben Brandt har sedan 80-talet producerat dokumentärer, reportage, drama, ljudkonst och kulturnyhetsprogram. Han har dessutom arbetat som internationell medierådgivare för FN och olika icke-statliga organisationer i Afrika, Asien och arabvärlden. Han är en del av den danska radiodokumentärgenerationens guldålder och vann på 80- och 90-talen priser som Prix Italia och Prix Europa. Under samma period arbetade han och hans själsfrände och lärare Stephen Schwartz nära tillsammans med studier, undervisning och praktik kring de visuella aspekterna av radioberättelser och en intervjustil som de kallade ”The Moment Interview”. Metoden har vidrareutvecklats av Torben Brandt sedan Stephen Schwartz död 2013.

Torben Brandt håller Moment Interview master classes för ett brett spektrum av kommande och erfarna radiotalanger och mediestudenter i Danmark och har även uppskattats internationellt på exempelvis årets Radiodays Europe och Hear Say Festival i Kilfinane på Irland.

Ulf Dalquist: Alla dessa ljud – lyssning dygnet runt

SPÅR 2 15.05-15.30

Sveriges Radio har genomfört en studie där 2095 personer fått ange vad de lyssnar på, en gång var 15:e minut, dygnet runt. Det ger en unik inblick i var när, och hur människor väljer olika delar av ljudmarknaden, från linjär radio till poddar, ljudböcker och strömmande musik och vad de gör medan de lyssnar. Ulf Dalquist, analyschef, berättar mera.

Ulf Dalquist är chef för analysavdelningen vid Sveriges Radio, han har ett förflutet som högskolelektor i medie- och kommunikationsvetenskap, forskningsansvarig vid Statens medieråd och filmcensor.

VD-mötet

SPÅR 1 14.30-15.15.

Diskussion mellan cheferna för Sveriges största radio- och poddbolag: Fredrik Hermansson (VD Norden, Acast), Linda Palmgren (VD, Bauer Media), Christer Modig (verksamhetschef radio, NENT Group), Jenny Hermansson (VD, Spotify), och Cilla Benkö (VD, Sveriges Radio).