Talare Radio- och poddagen 2019

Alla våra ligg

”Hur ska jag få orgasm”? – så lyder den vanligaste frågan som ställs till podden Alla våra liggs vanligaste från lyssnarna. Podden handlar om sex, sexualitet och om att äga sina val där det snackas om sex på ett personligt och ocensurerat sätt. Amanda och Anna tar upp ämnen som slapphetskomplex, machokultur och fontänorgasmer, ibland med gamla ligg som gäster. Podden startades anonymt men växte snabbt till att bli en av Sveriges största poddar och idag opinionsbildar och föreläser Amanda och Anna runt om Sverige. Alla våra ligg pratar om sin poddresa och hur det jobbar för att tre år senare fortfarande ligga högt på topplistan.

Anna Ivermark: Få din programledare att briljera – workshop i konsten att producera liveradio

Den här workshopen riktar sig till dig som på olika sätt verkar bakom kulisserna. Det är du som producerar liveradio. Du hanterar ”divor”. Du coachar reportrar. Du skriver manus och ger feedback. En stundtals otacksam roll men fantastisk när allt rullar som det ska. 

Vi kommer göra övningar som stärker dig i din producentroll. Du kommer få med dig verktyg som du direkt kan använda inför eller under en sändning. Och du kommer få mer förståelse för vilken producenttyp just du är eller vill vara. 

Max 20 deltagare. Först till kvarn… 

Anna Ivemark är journalist och utbildare vid Sveriges Radio och i egen regi. Diplomerad coach. Varit programledare och producent för bland annat Radiopsykologen i P1 och Karlavagnen i P4 och producerat Irving och Uggla i P4. Har utbildat mängder av journalister genom åren i konsten att bli en bättre programledare, producent eller intervjuare. 

Daniel Poohl

Journalisten och författaren Daniel Poohl är sedan 2006 vd på den antirasistiska stiftelsen Expo och en av Sveriges ledande experter på rasism och högerextremism. Han har bland annat skrivit boken Ut ur Skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna. 2013 debuterade han som romanförfattare med uppväxtskildringen Som om vi hade glömt.

Det blev inte den succé för extremhögern i EU-valet som många hade befarat. Men det betyder inte att faran är över. Tvärtom. Extremhögerns politiska närvaro och retorik har blivit det nya normala. Nu undrar många hur vi hamnade här. Handlar extremhögerns framgångar om rasism eller misstro – eller både och? Vill verkligen alla ha det mångetniska och mångkulturella Sverige? Daniel Poohl har följt politisk extremism och samhällsutveckling i snart 15 år. Nu ger sin analys av hur det politiska och mediala landskapet kommer att förändras i en tid av ökad polarisering, digitalisering och ett ökad avstånd mellan centrum och periferi.

Hästgården

Dokumentärserien Hästgården har väckt enorm uppmärksamhet. Serien handlar om en sluten och lojal värld, där en ridlärare som dömdes för sexuella övergrepp mot ridelever på 90-talet, kunde fortsätta med sin verksamhet. I serien berättas historier som har varit dolda i 30 år och flera elever träder fram och berättar om hur övergreppen fortsatte, samtidigt som ridelever, föräldrar och ridorganisationer stöttade ridläraren.

På Radiodagen berättar Robert Barkman och Daniel Velasco om hur de lyckades få de medverkande att avslöja sina största hemligheter, och om sitt medvetna arbete med att sammanföra personer som inte haft kontakt på decennier och spela in dessa känsliga möten. Hästgården har belönats med både Stora Journalistpriset och Guldörat.

Robert Barkman har varit producent på P1 Dokumentär och P3 Dokumentär i nästan 10 år. Han har jobbat med flera prisvinnande och uppmärksammade program och serier – Rädda Sverige, #minflykt, Narkotikalandet. Idén till att göra serien Hästgården fick han när han var tjänstledig från Sveriges Radio. Idag driver Robert det nystartade produktionsbolaget Banda.

Daniel Velasco är undersökande journalist på Sveriges Radio Ekot. Han har förutom Hästgården gjort flera uppmärksammade P1-dokumentärer som Den fastspända flickan, Patienten och tystnaden och Jävla vitskallar. Daniel Velasco är mångfaldigt prisbelönt, utöver nio Guldöron har han bland annat belönats med Stora journalistpriset, Guldspaden, Prix Europa och IRE Award.

Christer Modig

Christer Modig är chef för radioverksamheten på Nordic Entertainment Group där Rix FM, Star FM, Bandit Rock och Power Hit Radio samt onlineplattformen I Like Radio ingår. Christer har en gedigen bakgrund inom radio både i USA och Europa och började sin karriär på KROQ i Los Angeles. Han har dessutom varit DJ i Hollywood och remixat två listettor på den amerikanska Billboardlistan. För 25 år sedan var han med och startade den kommersiella radion i Sverige och inför den nya tillståndsperioden har han varit drivande i att få till stånd nationella kommersiella kanaler. Något som nu ritat om den svenska radiokartan.

Cilla Benkö

Cilla Benkö utnämndes till VD för Sveriges Radio 1 oktober 2012, efter att ha varit vice VD sedan 2009.

Cilla Benkö har jobbat för Sveriges Radio i över 30 år och har under perioden haft flera ledande befattningar. Hon började på Radiosporten och fortsatte därefter till nyhetsredaktionen Ekot som ekonomijournalist. Hon har varit chef för Ekot och även arbetat som reporter för TV4 i New York och som chef för SVT Aktuellt.

Cilla Benkö är en av tolv ledamöter i styrelsen för European Broadcasting Union (EBU) och är ordförande för EBU:s Personnel Committee. Hon sitter i styrelsen för INSI, International News Safety Institue, och är ordförande för internationella mediefestivalen Prix Europa. Hon har tidigare varit medlem i utskottet för Medie- och kommunikationsvetenskapliga avdelningen vid LSE (London School of Economics) och ordförande för UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize.

År 2016 tilldelades hon Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv, för sitt ledarskap och för att ha skapat en helt jämställd chefsorganisation på alla nivåer inom Sveriges Radio.

År 2017 blev hon utsedd till Årets Chef av tidningen Chef.

1986 tog Cilla Benkö examen som journalist vid Stockholms universitet. Hon har studerat ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och kommunikation och marknadsföring vid New York University. Hon har också genomgått ledarskapsutbildningen High Performance Leadership vid IMD i Lausanne i Schweiz.

Sofia Wadensjö Karén

Sofia Wadensjö Karén är vd på UR sedan 2018. Tidigare var hon chefredaktör på Tidningen Vi och samtidigt vd på tidskriftsförlaget Vi Media. Hon har också innehaft en rad olika tjänster på Aftonbladet, bland annat featurechef. Förutom att hon dessutom varit reporter på olika lokaltidningar har hon även under två år var styrelseordförande för mediabranschens samarbetsorganisation Utgivarna.

Staffan Rosell

Text kommer.

Johan Seidefors

Johan Seidefors är innehållschef på Spotify i Norden. På Spotify ansvarar han för strategi, produktion och anpassning av Spotifys innehållsdrivna initiativ för artister, kreatörer, fans och samarbetspartners i regionen. Samtidigt fokuserar han på att förse fler kreatörer med de bästa verktygen för att sammanföra dem med fans, både på de nordiska marknaderna och över hela världen.

Johan har en tidigare karriär som sträcker sig över 15 år inom underhållning, TV och musik, med flera prestigefyllda positioner på TV4, Sony Music, BMG och kommunikationsbyrån Prime.

Dagens möjligheter för att berätta historier som underhåller, utbildar, utmanar, inspirerar, eller som både samlar och bryter ner kulturella barriärer är ändlösa. Spotify har på kort sikt blivit en av världens största samlingsplatser för inte bara musik utan även podcasts. Spotify nordiska innehållschef Johan Seidefors presenterar insikter, verktyg och möjligheter för ljudbaserat berättande i en konstant förändrande digital värld.  

Jesse Wallin

Jesse är idag en av Sveriges mest meriterade programledare i kommersiell radio.
Han började sin bana som 15-åring som DJ och diskoteksägare. För 40 år sedan var han med och startade närradiostationen P4 i Lund.

Han gjorde den första morgonshowen i Sverige under sent 90-tal med Ina Jönsson och Martin Loogna på Radio City. 1998 var han del av den första programtrion i Rix MorronZoo (övriga var Titti Shultz och Martin Loogna). På Mix Megapol var Jesse ankare i morgonprogrammet Jesse, Loogna och Martina.
Jesse startade dessutom Skärgårdsradion med Martin Loogna.

För tillfället är Jesse Wallin biträdande programdirektör på Star FM där han även
tillsammans med Alexandra Maric och Martin Loogna håller i morgonshowen.

Mattias Hillestrand

Vad säger egentligen experterna om modern försäljning? Efter över 100 samtal med säljare, säljchefer, VD:ar, säljexperter, entreprenörer, utbildare och säljcoacher, så delar Säljpoddens grundare, Mattias Hillestrand, sina bästa learnings från podden. Säljpodden som grundades i syftet att sprida kunskap om modern försäljning och för att hjälpa säljare, säljchefer och företagare att lyckas bättre på sina jobb, har blivit Sveriges mest populära podcast om försäljning och är en stor inspirationskälla för många som vill utvecklas inom försäljning. Uttrycket ”Death by traditional selling”, ger en bra hint om det innehåll som Mattias kommer ta upp under sin föreläsning.

Mattias Hillestrand har ägnat 20 år åt att lära sig om försäljning. Han har skrivit två böcker om modern försäljning och att komma till avslut, gjort över 100 avsnitt av podcasten Säljpodden, utbildat hundratals säljare och driver två företag. Allt i syftet att sprida kunskap om modern försäljning.

Wade Kingsley: Create better ideas for your station (or how to stop brainstorming)

Wade Kingsley is the Founder of The Ideas Business. After a 20 year career in Australian radio, he now works globally with companies to help improve their creative competency. Wade has held senior leadership positions in media including Content, Promotions, Sponsorship, Marketing, Sales and Management. His expertise are in the facilitation of creative sessions, building improved creative structures and processes for media companies, and training people on how to be more creative. Wade also supplies creative ideas to radio stations around the world for promotional tactics, on-air content and marketing campaigns. This is first time at RadioDays Sweden.

Brainstorming has been scientifically proven to be one of the least effective ways to create ideas. If you’ve ever been stuck in a boring brainstorm then you’d probably agree! Yet most people conduct brainstorms because they don’t know any other way. In this interactive session, Wade will demonstrate proven idea generation techniques that you can take back to your station and implement straight away – for any format. And to prove the techniques work, you’ll leave with a brand new idea. It’s a session that guarantees ROI – Return on Ideas.