Vinnarna av Guldörat 2023

Foton: Chris Lanaway.

Årets ljudkampanj

Stora lilla intervjun – Barncancerfonden

Mediebyrå: Dentsu Sweden AB / Carat
Kreativ byrå: Isobar och Acast Creative
Ljudhus: Acast

”Vinnaren av Årets ljudkampanj har lyckats skapa en idédriven kampanj som är både smart och föredömlig. Den möter lyssnaren med varsamhet och väcker känslor. En triumf för ljudets kraft! Vinnaren av Årets ljudkampanj är Barncancerfonden tillsammans med Dentsu Sweden AB / Carat, Isobar och Acast Creative!”

Årets barn

Kampen om Gården säsong 3 – Pruttankamons grav
(Borg Owilli och Studio Olga för Garant)

Programledare: Nina Zanjani och Johannes Berg. Producent: Mathilda von Essen.

”Det här är något barn vill lyssna på och inte det vuxna vill att barn ska lyssna på. Helt enkelt en välproducerad produktion som lyckats sätta barnets perspektiv i främsta rummet. Det är lekfullt, nyskapande och roligt. Dessutom finns det ett budskap som är fint invävt.”

Radioakademins hederspris

Hannah Widell & Amanda Schulman

”Hannah och Amanda har, med över ett decennium av dedikation och uthållighet, inte bara levererat en av Sveriges mest framgångsrika poddar, utan också varit högst delaktiga i att forma och utveckla den svenska poddindustrin till vad den är idag.  Hannah och Amandas podd Fredagspodden var en av de första kommersiellt framgångsrika samtalspoddarna som har berört hundratusentals lyssnare under många år. De har också varit banbrytande poddentreprenörer genom sitt bolag Perfect Day Media och har banat väg för andra att nå ut till lyssnare och skapa kommersiellt fungerande poddar.”

Årets stjärnskott

Anis Don Demina
(NRJ/Bauer Media)

”Genom att ständigt överraska sin publik, har han klivit in på en ny arena och där tagit lyssnarna med storm. Med sin humor, sin talang, och sin sprudlande fantasi har hen blivit en lysande stjärna även på radiohimlen.”

Årets liveögonblick – radio

P4 Göteborgs bevakning av Göteborgsvarvet
(P4 Göteborg/Sveriges Radio)

Programledare: Nadia Mattsson. Producent: Karin Ivarsson.

”Med en oöverträffad livekänsla genomfördes denna enorma bedrift – inte minst fysiskt. Att under rådande förutsättningar genomföra intervjuer, presentera låtar och målande berätta om vad som händer längs vägen är en uppgift som få bemästrar. Dessutom engagerade rapporteringen verkligen lyssnarna, som kontinuerligt hörde av sig på olika sätt och på så vis bidrog till att förmedla känslan av folkfesten i radioformat.”

Årets fakta – podd

Gräns: Putins maktspel för en ny världsordning
(P1/Sveriges Radio)

Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg. Producent: Karin Hållsten.

”Årets faktapodd är en proffsigt berättad historia som både är relevant och formmässigt tilltalande. Det dynamiska berättandet fångar lyssnaren på ett välproducerat och pedagogiskt sätt.”

Årets fakta – radio

Borta för alltid
(Filt för P1/Sveriges Radio)

Programledare: Gustav Asplund. Producent: Gustav Asplund.

”Innovativt format där spännande fakta presenteras på ett kul sätt. Det är kort och koncist, och samtidigt väldigt intresseväckande. Att låta berättandet sömlöst flyta från dåtid till nutid skapar relevans och det komprimerade formatet gör att man vill veta mer. Det höga tempot gör att det blir enkelt att ta till sig berättelsen och som grädde på moset är det dessutom snyggt ljudsatt och otroligt bra producerat – helt enkelt ett grundligt hantverk som verkligen tilltalar.”

Årets programpunkt

Rix Morronzoo: Familjerådet
(Rix FM/Viaplay Group Radio)

Programledare: Roger Nordin, Laila Bagge, Robin Calmegård, Suzanne Lassar, Fabian Wennerbeck och Alexander Westin. Producent: Alexander Westin.

”Här bjuds det friskt på problem, bestyr och anekdoter ur vardagen som lyssnaren verkligen tillåts garva åt. Det är spontant, lite kaotiskt på ett bra sätt och inte minst väldigt roligt. Ofta känns det som en hetsig och igenkännande diskussion hemma kring någons köksbord, där man tillåts vara en fluga på väggen. Extra plus för interaktiv lyssnarsamverkan, då lyssnarna uppmanas att ringa in och vara en del av denna härliga programpunkt. Mycket uppskattad och kul morgonradio.”

Årets intervju – podd

Tänk om: Carl Tuleus intervjuar en kvinna som ångrar sitt barn
(Munck för Spotify)

Programledare: Carl Tuleus. Producenter: Paulo Saka och Navid Bavey.

”Känsliga och tabubelagda ämnen tillåts ta plats och presenteras i ett naket, enkelt och ärligt format. Fokus ligger på gästen och historien är det som bär intervjun. Enbart arbetet med att hitta gäster som faktiskt vill och vågar öppna upp sig kring väldigt privata ämnen, som dessutom riskerar att provocera många lyssnare, är helt klart en konst i sig. En podd med viktiga samtal som sannolikt är till stor hjälp för många som bär på tankar eller känslor de har svårt att sätta ord på och prata om i vardagen.”

Årets intervju – radio

P4 Dokumentär: Eilert Pilarm: Elvis ande tog över min kropp – Alexander Arvidsson intervjuar Eilert Pilarm
(P4 Riks/Sveriges Radio)

Programledare: Alexander Arvidsson. Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp.

”Genom årets intervju lär vi oss känna Eilert Pilar som person. Intervjun görs respektfullt, nyfiket, inkännande, nära och bekräftande. Med en målande bykänsla lär vi känna den ovanliga personen Eilert på djupet. Även lyssnare utan intresse för Eilert Pilarm fångas.”

Årets sport

Hockeypuls
(Expressen)

Programledare: Adam Johansson. Producent: Simon Johansson.

”Imponerande satsning och resultat. Nördigt och initierat. Spännande blandning av intervjuer och analys. Kärleken till sporten genomsyrar och perspektiven vidgas. Hockeypuls är energirikt, kunnigt och känslosamt. Här kommer vi långt bortom det vanliga sportflåset.”

Årets dokumentär

Spotify Dok: Jakten på Bo Baldersson
(Studio Olga för Spotify)

Programledare: Axel Winqvist. Producenter: Mathilda von Essen, Sally Henriksson, Vendela Lundberg, Alex Dominci och David Lillemägi.

”Med knivskarp konkurrens var det till slut de små detaljerna som avgjorde. Efter en lång juryöverläggning med flera omröstningar gick det dock inte att bortse från det faktum att denna dokumentär berört. Produktionen, berättartekniken och den besynnerliga historien ramas in på ett modernt och smakfullt sätt, vilket gör att man sitter klistrad från första meningen. En till synes gammal story får här nytt liv och presenteras på ett sätt som tilltalar såväl yngre som äldre, vilket generellt är en utmaning i dokumentärgenren. Att nyfikenheten dessutom är minst lika stor när man väl kommit till slutet förstärker enbart mytbildningen och ökar intresset ytterligare för denna mystiska karaktär.”

Årets underhållning – radio

Historien om Svensktoppen
(P4 Riks/Sveriges Radio)

Programledare och producent: Carolina Norén.

”En oerhört välproducerad programserie om det äldsta och troligen mest engagerade underhållningsprogrammet i svensk radiohistoria. Kort sagt: Underhållning om underhållning! Det håller ett rappt tempo rakt igenom och formatet tilltalar en bred målgrupp och spänner över generationsgränser. Det är härligt nördigt om en liten bit av vår svenska kulturhistoria, samtidigt som det är gjort med värme och inbjuder till många skratt längs vägen. Att vara rolig och ha ett brett anslag, samtidigt som man smyger in lite folkbildning är ett vinnande underhållningskoncept vi gärna hör mer av.”

Årets underhållning – podd

Härifrån
(Filt för Storytel)

Programledare: Jason Diakité. Regissör och producent: Michael Bekele. Producent: Daniel Säfström.

”Den ambitiösa produktionen lyckas få oss intresserade och lära oss om svensk nutidshistoria. Nyskapande Härifrån öppnar med sin lättsamma ton upp en annars ganska tråkig politisk värld. Vi lär oss och underhålls på en och samma gång.”

Årets avslöjande

Mörkt vatten
(Volante och Studio Olga för Spotify)

Programledare: Axel Winqvist och Mattias Öberg. Reporter: Izabella Rosengren. Producenter: Mathilda von Essen, Patrick Stanelius, Johan Wirfält (Volante) och David Lillemägi (Spotify).

”Genom ett grundligt journalistiskt arbete tas vi med i ett avslöjande i sann David och Goliat-anda. Mörkt vatten tar sig ann ett viktigt ämne och gör det gediget med stor journalistisk integritet. Kort och gott ett väldigt viktigt avslöjande presenterat på ett lättillgängligt sätt.”

Årets morgonshow – radio

Nyhetsshowen
(Göteborgs-Posten/Stampen Media via Acast)

Programledare: Kalle Berg, Ina Lundström, Fanny Wijk och Linnea Rönnqvist. Producenter: Karl Jansson och Emelie Hagbard.

”Med värme och humor, och inte minst relevant nyhetsfokus får vi reda på dagens viktigaste ämnen och händelser. Nyhetsshowen tar aktualitetsjournalistiken till en annan nivå. Det är värmen och humorn som gör det. Nyheterna är lättillgängliga och presenteras med glimten i ögat.”

Årets genombrott

Vad fan hände?
(Acast)

Programledare och producenter: Alice Stenlöf och Klara Elvgren.

”På nolltid nådde denna podduo till toppen av poddtoppen – och det på rekordtid! Med lika mycket ärlighet, humor och riv har de fångat lyssnarnas öron och blivit en självklarhet i vardagen för en enorm publik. Denna resa liknar inte något vi tidigare sett – ett riktigt genombrott på poddmarknaden 2023. Vad fan hände?”

Årets programledare – podd

Ina Lundström
Flashback forever
(Acast)

Publikens val.

Årets programledare – radio

David Druid
Morgonpasset i P3

(P3/Sveriges Radio)

Publikens val.

Årets podd

Mellan himmel och jord med JLC
(Podme)

Publikens val.

Jurygrupp 1: Anders S Nilsson, Patrick Enhörning, Martin Gustafsson, Åsa Paborn, Yasmine El Rafie, Ylva Forner, Hajan Jabar, Jenny Mattsson och Nathalie Regnér. Jurygrypp 2: Anders Sjöqvist, Kenneth Danielsson, Sven Hallberg, Rebecca Randhawa, Ami Malmros, Isabelle Wahlf, Entisar Mohammednur, Ylva Frid och Matilda Andersson.

Share